T&T Alanen hakee parempaa kilpailukykyä Fincut-CNC-hienosädeplasmalla

Eurajokelainen alihankintakonepaja T&T Alanen on investoinut ensimmäiseen CNC-hienosädeplasmaansa. Aiemmin muotoleikkeet on tilattu omalta alihankkijalta, mutta joustavuuden varmistamiseksi ja kapasiteetin turvaamiseksi viime kesänä päätettiin siirtyä omaan tuotantoon ja valintana oli Isojoen Laitevalmisteen Fincut SD 16/32 HQC.

– Olemme 35 toimintavuoden aikana erikoistuneet palvelemaan satakuntalaisia ketju- ja kuljetinvalmistajia. Tyypillisesti sarjakoot ovat enintään tuhansia kappaleita, mutta myös kymmenien kappaleiden sarjoja tehdään jatkuvasti. Tuotantomenetelminä ovat hitsaus- ja levytyöt, kokoonpano sekä koneistus. Valikoimaa on manuaalikoneista robottisoluun, kertoo toimitusjohtaja Jouni Alanen.

– Meidän asiakaspohjamme on sellainen, että kysyntää muotoleikkeille on paljon ja sitä voi tulla hyvinkin nopealla aikataululla. Meillä on jo ennestään ollut levyleikkuri, mutta muotoleikkeet on hankittu ulkoa. Siinä on ollut omat etunsa, mutta haittana on, että meillä ei ole aina mahdollisuutta vaikuttaa itse toimitusaikoihin, koska omilla alihankkijoillamme on myös muita asiakkaita. Joskus on jopa käynyt niin, että olemme menettäneet tilauksen vain siksi, että muotoleikkeitä ei ole ollut saatavilla riittävän nopeasti.

– Tulin toimitusjohtajaksi kaksi vuotta sitten sukupolvenvaihdoksen myötä ja ajatus omasta plasmaleikkurista on kytenyt oikeastaan koko ajan. Haluamme kehittyä jatkuvasti, ja muotoleikkeiden nopea saatavuus on tuottanut ajoittain haasteita. Toisaalta olemme huomioineet, että kokonaan uuden laitteen käyttöönotto vaatii tietyn harkinnan, sillä se kuitenkin teettää työtä. Kysynnässä tapahtui pudotusta viime vuonna ja totesin, että nyt on oikea hetki.


Alusta asti plasma

Tarkoitus oli alusta asti hankkia juuri hienosädeplasma, vaikkakin muita vaihtoehtoja punnittiin. Plasmalla oli useita ylivoimaisia etuja, eikä varsinaisia heikkouksia.
– Plasman selkein etu on hankintahinta. Varsinkin meille sillä oli iso vaikutus, koska kyseessä oli kokonaan uuden tyyppinen kone, ja lyhyt takaisinmaksu pienentää riskiä. Suurin käyttämämme vakiopaksuus levyissä on 30 milliä, ja sellaiseen pystyvän laserin hinta olisi ollut liian kova. Pitää myös ottaa huomioon, että plasmaleikkurin tilavaatimukset ovat huomattavasti kevyemmät, mikä myös pienentää kuluja paljon.

– Hankinta valmisteltiin huolellisesti ja tilat katsottiin yhdessä valmistajan kanssa läpi jo ennen tilausta. Joten, kun leikkuri tuotiin paikalle, se saatiin asennettua heti ja ensimmäiset leikkeet otettiin ulos jo samana päivänä käyttökoulutuksessa. Seuraavana päivä aloitettiin tuotanto.
– Leikkausjälki on erittäin hyvää, eikä siitä ole ollut pahaa sanottavaa. Tähän mennessä paksuimmat leikkeet ovat olleet 30-millisiä. Myös käyttö on sujunut helposti ja opettelu oli nopeaa. Muotoonleikkaus on meille vielä uutta, joten uutta opittavaakin tietysti tulee aina välillä, Alanen summaa.

Plasmalla saavutetaan myös hyvä leikkauksen suoruus.


Ceboralta täysin uudet HQC-hienosädemallit

Fincut SD 16/32 on Isojoen Laitevalmisteen vakiintunut konemalli, jota myydään paineilmaplasmalla sekä hienosädeplasmalla. Alaselle toimitettu kone on ensimmäinen kone uudella Ceboran HQC-laitteistolla. Merkittävimmät päivitykset ovat Ceboran uusi 180 A -virtalähde ja vesisumun käyttö toisiokaasuna.

– Hienosädevirtalähdettä ja kaasuja ohjataan uudella kosketusnäytöllä, ja se osaa ehdottaa sopivia parametreja, kun käyttäjä vaan syöttää materiaalin tiedot. Vesisumun ja typen käyttö kirkkailla metalleilla vähentää operointikuluja, ja veden jäähdytysominaisuuksien ansiosta esimerkiksi pintamuovit eivät pääse sulamaan eikä kapeat leikkeet lämpövetele leikattaessa, kertoo Esa Hernesharju Isojoen Laitevalmisteelta.

– Tarkkuus on erittäin hyvä. Fincutissa on käytetty kuularuuveja jo vuodesta 2013 lähtien ja nykyään itsekantavan rungon hitsauksen jälkeen koneistetaan suoraan runkoon kiinnityspinnat lasereista tutuille lineaarikiskoille. Tällöin leikkuujälki on sileä ja tarkka, pienissä rei’issä ja terävissä nurkissa on suurta hyötyä koneen suuresta kiihtyvyydestä. Yleisesti CNC-plasmoilla on ollut leikkuujäljen suhteen hieman huono maine, vaikka se on useasti täysin kilpailukykyinen.

– Pääasia on kuitenkin tarkoituksenmukaisuus ja kannattavuus. Moni asiakkaamme on saanut paljon joustavuutta sekä kilpailukykyä ottamalla muotoonleikkauksen omaksi tuotannoksi. Silloin kuormitusta on helppo säätää ja kappaleet saadaan leikattua hyvin nopeasti. Lisäksi myös hukkapaloja voi hyödyntää itse ja rahtikuluissakin tulee säästöä, Hernesharju listaa.

Plasmalla tehtyjä 2–30 mm leikkeitä.


Paluuta ei ole

Hankinta on osoittautunut Alasella kannattavaksi tulojen ja menojen kannalta. Nykyiseen kysyntään voidaan vastata entistä paremmin ja myös uuteen liiketoimintaan on mahdollisuuksia, jos tarvetta tulee.

– Oman plasmaleikkurin hankinta on ollut selvästi hyvä valinta. Jo ensimmäisen kuukauden aikana saimme useamman sellaisen tilauksen, joista olisi aiemmin pitänyt luopua toimitusaikojen takia. Ja kustannukset eivät ole ainakaan nousseet, vaikka tarkkoja lukuja onkin vielä hankala arvioida. On myös mahdollista, että joskus alamme myymään myös leikkauspalvelua, jos kysyntää ilmenee. Nyt keskitytään tuottamaan levy­osia omaan tuotantoon, mutta kehittymistä ei pidä koskaan lopettaa ja vaihtoehdot on syytä pitää auki, Alanen pohtii.

Fincut plasmaleikkurit:
Isojoen Laitevalmiste Oy
Esa Hernesharju
puh. 040 511 5260
laitevalmiste@gmail.com
www.laitevalmiste.fi

T&T Alanen Oy
Jouni Alanen
puh. 040 587 5288
alanen@tt-alanen.fi
www.tt-alanen.fi