Veslatec Oy satsaa kasvuun ja tuotannon tehostamiseen

Veslatec Oy on Vaasassa ja Porissa sijaitseva vuodesta 1989 toiminut, noin 40 henkilöä työllistävä ohutlevytuotteisiin sekä erilaisiin asiakasratkaisuihin, valmiiksi koottuihin mekaanisiin kokonaisuuksiin, settitoimituksiin ja koneiden ja laitteiden osiin kuin myös sähkö- ja automaatiokeskusten suojakappeihin, laiva ja sairaalaympäristön sekä julkisten tilojen ympäristöön erikoistunut yhtiö. Omina tuotteina myydään lavavaunuja, rulla-alustoja ja tehdasturvallisuustuotteita sekä käsidesiautomaatteja.
Omaa tuotekehitystä on konenäköön perustuva kierteityskone, jonka koekäyttö on parhaillaan menossa. Veslatecilla keksittiin 2021 täysin uusi ajatus; konenäön hyödyntäminen. Kun kappale laitetaan automaattiin, konenäkö antaa suorat koordinaatit koneen ohjaukselle. Niiden avulla ohjaus päättelee, minkä kokoinen kierre on ja mihin kohtaan se tehdään. Kierteitysautomaatti osaa myös itse vaihtaa työkalut. Mitään vastaavaa järjestelmää ei ole markkinoilla.


Tausta

Veslatecilla on yli 30 vuoden kokemus laserleikkauksesta ollen Suomessa lasertyöstön edelläkävijöitä. Veslatec Oy:n liiketoiminta on alkanut lasertyöstöstä, jonka ympärille on kehitetty kokonaisratkaisuja.

” Pystymme tekemään koneillamme sellaisiakin tuotteita, joita laitevalmistajat pitävät mahdottomina”, kertoo toimitusjohtaja Tom Bergström. ”Meillä on kova osaaminen mikrolasertyöstössä ja myös laajin mik­rolasereiden konekanta. 3D-mikrolasertyöstökoneilla voidaan sekä leikata että hitsata, mikä mahdollistaa kappaleen työstön pidemmälle tai jopa valmiiksi asti. Aukotusten muodot voivat olla minkä muotoisia tahansa. Yksi merkittävä hyöty on se, ettei leikkausjälkeen tule jäysteitä, eli jälkityöstöä ei tarvita”, Bergström jatkaa.

Veslatec Oy on osaajien yhteisö, joka on verkostoitunut myös muiden alueen yh­tiöiden kanssa. Veslatec Oy haluaa luoda paremman huomisen ratkaisuja, niin maakunnassa kuin Suomen laajuisestikin.


Lisää konkreettista tehokkuutta ja lisää tarjottavaa palvelua valmistusvaiheisiin

Veslatec Oy on ehtinyt jo miehen (henkilön?) ikään, joten tuotekehityksen ja valmistuksen historiaa ja kokemusta on kertynyt työvuosissa vuosikymmeniä. Toisaalta markkinat ovat kasvaneet yhdessä tuotekirjon kanssa, ja yrityksellä on ollut selkeä tarve kasvattaa ja tehostaa tuotantoa.
Yritys on varustettu nykyaikaisella ja monipuolisella kone- ja laitekannalla, joiden avulla työntekijät saavat kattavan ja laadukkaan tekemisen mahdollisuuden. Luonnollisesti yrityksen vetäjät ovat varsin motivoituneita tehtäviinsä.

Yrityksen osaamisessa ja nykyaikaisessa laitekannassa yhdistyy ohjelmisto- ja käsityötaito ja millin tarkka teollinen tuotanto, jolloin pystytään toimittamaan niin pienen kuin suuren asiakkaan haluamat yhteistyö­projektit ja täyttämään vaatimukset.

Mahdollisia ”pullonkaula” kohtia tarkastellessa tuli esiin laserleikattujen kappaleiden purseenpoisto ja automaattinen reunanpyöristyksen tekeminen tietyissä kappaleissa sekä ruostumattomien kappaleiden pintojen hiominen ”harjatuksi” loppukäsittelyssä.
Samanaikaisesti myös laserkapasiteetti oli lisääntynyt ja vaatimukset reunojen pyöristyksiin jopa R2-kokoon olivat kasvaneet, ja käsin tapahtuva reunojen pyöristys oli hidasta. Yksi merkittävä syy uuden purseenpoisto-/reunanpyöristys-/pinnanhiontakoneen hankintaan oli tuotteiden nopeampi läpäisyaika valmistuksessa. ”Uuden koneen käyttökulut perinteiseen verrattuna ovat niin paljon pienemmät, että pelkästään ne oikeuttivat investoinnin”, kertoo Bergström.

ADV 508-RWR 1300 mm koejoa.


Monipuoliset vaatimukset uudelle koneelle

Hankittavalle järjestelmälle asetettiin monipuoliset vaatimukset varsinkin, kun Veslatec Oy:llä on laaja kirjo eri materiaaleja käytössä. Pääasiallisesti keskityttiin sitten ruostumattomaan teräkseen, alumiinin ja hiiliteräkseen. Laserleikkauksesta Veslatec Oy:llä oli Suomen pisimpiin kuuluva kokemus vuosien, jopa vuosikymmenen ajalta, ja lista eri vaatimuksista oli laaja.

Järjestelmän piti pystyä tehokkaasti ja nopeasti poistamaan purseet, pyöristämään tarvittaessa reuna ja ruostumattomissa hiomaan pinnat. Materiaalien puolesta alumiini vaatii märkäimurin käyttöä tulipalovaaran vuoksi. Lainsäädännön, työturvallisuuden ja huoltovarmuuden vaatima täysin koteloitu kone oli pakollinen, jolloin myös pölyn ja savun hallinta on helpompaa ja toisaalta haluttiin mahdollisimman vähän tilaa vievä kone 1300 mm leveällä työalueella.

Kokoonpanovaihtoehtoja oli useita, mutta lopulta päädyttiin RWR-versioon, eli hiomanauha-harjat-hiomanauha-tyyppiseen koneeseen, jossa ensimmäinen hiomanauha poistaa purseen, karusellissa pyörivät 8 harjaa tekevät pyöristykset ja toinen hiomanauha-asema hioo kappaleiden pinnat ja tarvittaessa poistaa oksidikerroksen.
Hankinnassa oli tietenkin huomioitava Veslatecin liiketoimintaan sopiva hinta sekä maahantuojan tunnettavuus ja huoltokyky. Henkilökunta tutustui perusteellisesti Rensin tarjoamaan ADV-koneeseen ja sen hyviin ominaisuuksiin.

Oman kuvionsa koneen toimitukseen toi se, että koneen oli sovittava olemassa oleviin tiloihin saumattomasti. Myöskin käytettävien materiaalinen määrästä johtuen koneen mukana tuleva reipas määrä eri materiaaleille tarkoitettuja harjoja ja hiomanauhoja oli arvostettu ominaisuus. Kokemuksesta tiedettiin, että alussa tarvitaan myös riittävä määrä koulutusta ja sisäänajoa uuteen tekniikkaan siirryttäessä.

Veslatec Oy halusi täydellisen ”avaimet käteen” -toimituksen asennuksineen ja koulutuksineen. Tiedossa oli jo ennestään vanhojen kontaktien kautta, että Rensillä ja sen asennusinsinööreillä oli kokemusta ”avaimet käteen” -toimituksista.


Investointi tulevaisuuteen

”Loppukesästä asennettu ADV 508-RWR 1300 mm leveänä on iso tekijä, kun lähdetään hakemaan lisää partnereita teollisuudesta. Investoinnin avulla pystymme tarjoamaan tulevaisuudessa laajempaa tuotevalikoimaa sekä tehostamaan toiminnanlaatua entisestään”, toteaa Bergström.
”Alkukokemusten jälkeen sekä me että koneen käyttäjä olemme olleet hyvin tyytyväisiä hankintaamme ja sen tuomaan valmistusmahdollisuuksien lisäykseen tuotteidemme tekemisessä ja voimme katsoa eteenpäin positiivisin mielin,” tuumasi Tom Bergström vielä haastattelun lopuksi.

ADV-hiomakoneen edessä oikealla Reijo Peter Rensiltä ja hänen vieressään Tom Bergström Veslatec Oy:ltä.