Viimeisimmät tuoteuutuudet muottituotannon tehostamiseen

Viime vuosina Dormer Pramet on laajentanut muotti- ja pistintuotantoon soveltuvien pyörivien kääntöterä- ja täyskovametallityökalujen valikoimaa. Tavoitteena on tuotannon tehostaminen.

Muottituotannolle on ominaista valmistettavien tuotteiden suuri valikoima, mutta pienet sarjat. Yleisimpiä tuotteita ovat ruiskuvalumuotit, puristus- ja mikromuotit ja pistimet.
Tuotteet valmistetaan yleensä hankalasti työstettävistä raaka-aineista, kuten esim. esikarkaistuista teräksistä, karkaistuista työkaluteräksistä ja ruostumattomista teräksistä. Raaka-aineet kuuluvat yleensä kansainvälisiin luokkiin P20, H13 ja D2.
Luokkaan P20 kuuluvat monipuoliset niukkaseosteiset teräkset, joilla on hyvä sitkeys ja kohtuullinen lujuus. Niitä käytetään yleisesti muovituotteiden ruiskuvalu- ja puristusmuottien raaka-aineena.
Luokkaan H13 kuuluvat laaja-alueiset kromimolybdeeni teräkset soveltuvat käyttökohteisiin, joissa lämpötilat vaihtelevat runsaasti koneistuksen eri vaiheissa. Niillä on erinomainen kyky vastustaa lämpöväsymistä ja halkeilua, joita voi tapahtua muotin valmistuksen eri vaiheissa.
Lopuksi, luokkaan D2 kuuluvat runsaasti hiiltä ja kromia sisältävät työkaluteräkset, joilla on erittäin hyvät kulumista vastustavat ominaisuudet. Yleensä ne karkaistaan kovuuteen 62 HRC, jossa niitä voidaan vielä koneistaa oikeita työkaluja ja työstömenetelmiä käyttäen. Korkea kromipitoisuus antaa niille karkaistuna keskimääräisen korroosionkestävyyden.

Laajan muottivalikoiman valmistamiseen käytetään useita erilaisia työstökoneita ja menetelmiä. Lastuavien työkalujen käyttöalueet vaihtelevat raskaasta rouhinnasta hienoimpaan viimeistelyyn. Haastavista olosuhteista huolimatta, tuotannolta vaaditaan tehokkuutta ja lastuavilta työkaluilta suuria syöttönopeuksia ja lastuvirtoja. Kokonaisuuden onnistumisen kannalta, oikeiden lastuavien työkalujen valinta on erittäin merkittävässä osassa. Dormer Pramet tarjoaa lukuisia vakio- ja erikoistyökaluja – pääasiassa jyrsimiä – tukemaan piensarjatuotantoa erityisissä käyttökohteissa.
Muottituotannon vaihtelevan luonteen takia, loppukäyttäjät tarvitsevat hyvän teknisen tuen ja neuvonnan, voidakseen hankkia oikeat korkealuokkaiset lastuavat työkalut. Dormer Prametilla on muotti- ja pistintuotantoon keskittynyt erityisryhmä, joka auttaa asiakkaitaan kehittämään omaa osaamistaan.
Muotti- ja pistinryhmän johtaja Pavel Jass sanoi: “Työkaluvalikoimamme muotti- ja pistintuotantoon muodostuu pyörivistä kääntöterä- ja täyskovametallityökaluista. Tämä tarkoittaa, että voimme toimittaa lastuavia työkaluja erittäin laajalle toiminta-alueelle. Tarjontamme perusta muodostuu jyrsinvalikoimasta, josta löytyy oikea tuote jokaiseen käyttökohteeseen raskaasta rouhinnasta viimeistelyyn. Valikoima sisältää muotojyrsimiä, tasojyrsimiä, kulmajyrsimiä ja suursyöttöjyrsimiä.”

Dormer Pramet on viime syksynä esitellyt uusia vaihtoehtoja suursyöttöjyrsintään. Esimerkiksi halkaisija-alueen 16–42 mm kattavalle mallistolle SBN10, joka ainutlaatuisten teräasemien ansiosta soveltuu vaihteleviin jyrsintöihin rouhinnasta viimeistelyyn, on esitelty useita uusia terävaihtoehtoja.
Terämallistoon BNGX10, jonka suurin lastuamissyvyys on 1 mm, on lisätty uusia malleja. Patentoitu kaksipuolinen terä neljällä lastuavalla särmällä on kustannustehokas ja monipuolinen vaihtoehto.
Marraskuussa 2019 esiteltiin BNGX10-malliston rinnalle uusi kaksipuolinen terämallisto SNGX11, joka soveltuu suursyöttöjyrsintään jopa lastuamissyvyydellä 1,7 mm. Vahva lastuava pääsärmä varmistaa pitkän kestoiän ja suuren tuotantovarmuuden – erityisesti koneistettaessa upotuksien sisäpuolisia nurkkia. Neliömäinen kahdeksansärmäinen SNGX11 on myös erittäin taloudellinen vaihtoehto.

Muotti- ja pistintuotannossa käytetään runsaasti myös muotojyrsimiä. Dormer Prametin valikoima sisältää muotojyrsimen SCN05C, joka soveltuu teräksien, karkaistujen teräksien ja valurautojen esiviimeistelyyn ja viimeistelyyn.
Jyrsimessä on tiheä hammastus ja normaalia suurempi terien lukumäärä, joka mahdollistaa tuottavuuden nostamisen vähintään 20 prosenttia. Värähtelytason alenemisen johdosta jyrsin on optimaalinen nurkkien ja taskujen pehmeään lastuamiseen.
Dormer Prametin pieniä jyrsimiä SRC10 on saatavana useita malleja halkaisija-alueella 25–66 mm. Kaikissa jyrsimissä on jäähdytyskanavat, suuri määrä hampaita ja teräasemat, jotka antavat maksimaalisen tuen kahdeksansärmäisille terille.
Pallomaiset kääntöteräjyrsimet (mallit ZP, XP, SRC ja PPH), soveltuvat taskujen rouhinnasta esiviimeistelyyn. Esimerkiksi ”Multiside XP” -valikoima on suorituskykyinen ratkaisu muotoiluun. Sen patentoidulla SideLok™-menetelmällä saavutetaan erittäin suuri kiinnityksen tukevuus, joka on erityisen tärkeätä monimotoisten kappaleiden viisiakselisessa koneistuksessa.
Dormer Prametin pallopäiset täyskovametallijyrsimet soveltuvat 3D-muotojen ja monimuotoisten pintojen jyrsintään. Karkaistuille teräksille kehitettyjä jyrsimiä S2xx ja S5xx on saatavana useita pituuksia lyhyistä erittäin pitkiin. Jyrsimissä on kaksoissäde, joka pienentää lastuamisvoimia ja mahdollistaa syöttöjen suurentamisen. Vahvistettu sydänosa kestää suuret säteittäisvoimat, joita muodostuu karkaistujen teräksien työstössä. Vahvistettu rintapinnan muoto parantaa tukevuutta ja tehostaa lastuvirtaa.
S7xx-kovametallijyrsinvalikoima soveltuu laajalle raaka-ainealueelle. Valikoiman kaikissa jyrsimissä on erityinen lastuavan särmän muoto, joka parantaa tukevuutta ja tuotantovarmuutta. Suuri määrä halkaisijoita, pituuksia, lastu-urien muotoja ja pinnoitteita, kuten myös rouhintaprofiileja ja nirkon säteitä tekee tästä valikoimasta erittäin hyvän yleisvaihtoehdon.
Varsijyrsimissä S766 ja S767 ovat sekä hammasjako että kierukkakulma epäsymmetrisiä. Jyrsimillä saavutetaan värinätön koneistus ja erinomainen pinnan viimeistely. Lastuamisvoimat pienenevät ja siksi lastuamisnopeuksia voidaan suurentaa ja tuloksena on parempi suorituskyky.
Tämä laaja valikoima lastuavia työkaluja kuvastaa Dormer Prametin sitoutumista muotti- ja pistintuotantoon. Valikoimaa tullaan vahvistamaan uusilla tuotteilla myös tulevina vuosina.

INFO

Lisätietoja uusista tuotteista saa Dormer Prametin asiakaspalvelusta,
paikalliselta jälleenmyyjältä ja kotisivuilta, osoitteessa www.dormerpramet.com.