110 vuotta konekauppaa

1910-luvun alussa koko maailma eli voimakasta nousukautta ja kehittyvä teollisuus tarvitsi koneita. Tässä nähtiin mahdollisuus tuottavaan liiketoimintaan ja maaliskuun 7. päivänä 1911 Aktiebolaget Machinery Osakeyhtiö oli syntynyt.

Machinery on historiansa alusta saakka ollut mukana konekaupassa, ja tämän takia se onkin päässyt läheltä todistamaan yli 100 vuoden aikana tapahtunutta muutosta konepajateollisuudessa. Kävimme pitkäaikaisen myyjämme Kari Pirttilän kanssa läpi hänen kokemuksiaan konekaupan historiasta, onhan hän jo alalla ollut 40 vuotta ensikädessä näkemässä muutoksen tapahtuvan.

Suurimman muutoksen on ehdottomasti kokenut alan toimintaympäristö, joka on kehittynyt vaativampaan suuntaan. Aikaisemmin investointeja tehtiin hyvin nopeallakin aikataululla suoraan omasta kassasta tai ”takataskusta” ja kaupat käteltiin aina paikan päällä myyjän kanssa. Nykyään investoinnit vaativat enemmän aikaa ja taustatyötä, kun usein kyseessä on myös vaativampia ratkaisuja.

Asiakaskäynnit ovat vähentyneet ja face-to-face tapaamisten sijasta usein turvaudutaankin Teams-kokouksiin ja sähköpostiin. Tavallaan ehkä jopa unohdetaan asiakkaan kohtaamisen tärkeys. Myös Internetin maailma on tuonut sekä positiivista että negatiivista muutosta alalle. Tänä päivänä on yhä helpompi itse etsiä tietoa ja tehdä sen perusteella päätöksiä, mutta kuitenkin saatavilla oleva tietotulva saattaa myös sekoittaa pään. Tämän takia luottamus myyjän ja asiakkaan välillä on edelleen kaupankäynnin ydin ja pitkäaikainen yhteistyö on aina tavoitteena. Myyjän rooli onkin siis edelleen tärkeä, vaikka se on kokenut muutoksia aikojen saatossa.


Tulevaisuus ei ole vuonna 2100, tulevaisuus on nyt

Machineryn metallintyöstön osasto koki muutoksia tänä vuonna, kun Kari Pirttilä siirtyi pois toimialajohtajan roolista ja Kalle Louhimo lähti vetämään toimialaa. Tämä muutos antoi meille täydellisen tilaisuuden, juuri sopivasti juhlavuotenamme, tarkastella kulkemaamme pitkää matkaa ja samalla suunnata katseemme tulevaisuuteen. Louhimo avasi meille hieman omia näkemyksiään konepajateollisuuden tulevaisuuden näkymistä.

Tulevaisuus vaikuttaa hyvältä. Ala kehittyy koko ajan ja automaation määrä kasvaa. Suomessa tällä hetkellä on konepajat jakautuneet tyypillisesti kahteen toimintatapaan: on konepajoja, jotka keskittyvät kapeampaan sektoriin ja tällä sektorilla tekevät suursarjatuotantoa, ja on konepajoja, jotka toteuttavat suurempia kokonaisuuksia pienemmällä sarjakoolla. Nämä erilaiset toimintatavat mahdollistavat monipuolisen tarjonnan alalla, jolloin kaikkiin tarpeisiin löytyy varmasti erinomainen tekijä. Toki tulevaisuus voi tuoda mukanaan myös haasteita, kuten paheneva osaavan työvoiman puute. Tulevaisuudessa nähdään kuitenkin enemmän mahdollisuuksia kuin haasteita, uudet teknologiat tulevat ehdottomasti mahdollistamaan yhä tehokkaampaa tuotantoa.

Machineryn tulevaisuus alalla nähdään myös vahvana. Machineryn liityttyä alati kasvavaan Boreo-konserniin, tuo iso konserni mukanaan mahdollisuuksia. Konsernin tuki auttaa kehittämään omaa toimintaa, joka mahdollistaa tulevaisuudessa yhä suurempien kokonaisuuksien toteuttamisen.


Mukana konepajateollisuuden kehityksessä

Vaikka muutosta alalla onkin tapahtunut, voivat molemmat Pirttilä ja Louhimo tyytyväisenä kehua konepajateollisuutta. Molemmat nostivat esille erityisesti pitkien asiakassuhteiden antoisuuden. Selkeästi siis ala ei ole niin paljoa muuttunut.

”Minulle tärkeintä on ollut hyvät asiakassuhteet ja työn monipuolisuus. Olen tavannut satoja yrittäjiä, neuvottelukumppaneita ja ”persoonia”. On äärimmäisen antoisaa tutustua erilaisiin ihmisiin ja tulla heidän kanssaan toimeen tai vastaavasti he tulevat minun kanssani toimeen. Hienoa on ollut myös lukuisat päämiehet eri maista ja heidän kulttuurinsa”, Pirttilä tiivistää alan positiivisia puolia.

”Kehittyvä ala ja koneet ovat kiinnostavia. Saa solmittua pitkiä asiakassuhteita ja pääsee olemaan mukana yrityksen kehityksessä mahdollisesti jopa alusta saakka. Erityisen hienoa on päästä seuraamaan sekä olemaan osana konepajateollisuuden kehitystä lähietäisyydeltä”, Louhimo jatkaa.


Kalle Louhimo ja Kari Pirttilä Machinery Oy