30-vuotias Tanreco kehittyy ja kehittää myös laitevalmistajana

Kaikkea Tanrecon toimintaa ohjaa vahvat arvot, joiden tarkoitus on tuottaa asiakkailleen tasokkaita palveluja ja parhaita tuotteita. Tällä reseptillä yritys on valanut vankan jalansijan suomalaisen konepajateollisuuden asiantuntijana ja luottokumppanina. Uusimpana ja vahvasti kasvavana sektorina Tanrecon palvelukonseptissa on koneistuskiinnittimien oma laitevalmistus.

Vuonna 1993 perustetun Tanreco Oy:n historiassa käännettiin kolmisen vuotta sitten uusi lehti, kun pitkään yritystä luotsanneen Tapio Kankaan siirryttyä eläkkeelle vetovastuun toimitusjohtajan roolissa otti vuodesta 2005 asti Tanrecossa työskennellyt Mika Toivakka. Toivakasta tuli myös Tanrecon toinen omistaja taloushallinnosta ja markkinoinnista vastaavan Minna Sainion ohella.
– Paljon on tapahtunut matkan varrella ja paljon muutoksia tehty kapulanvaihdon jälkeenkin. Ensimmäiset 20 vuotta Tanreco toimi teknisenä maahantuojana. Kymmenisen vuotta sitten panostimme suunnitteluosaamiseen Teemu Virtasen liityttyä tiimiimme. Tämän vuoden alusta tätä sektoria vahvistettiin edelleen Pekka Salmen palkkauksen myötä. Tänä päivänä olemmekin kyvykäs koneistuskiinnittimien laitevalmistaja, jonka osuus muodostaa jo kolmanneksen toiminnastamme. Laitevalmistuksesta on muodostunut meille yksi tärkeä syömähammas, joka terävöityy ja kasvaa edelleen, kertoo toimitusjohtaja Mika Toivakka.


Vahvassa kasvussa

Viime vuodet Tanreco on kasvanut hyvää vauhtia, parissa vuodessa liikevaihto on kasvanut 1,8 miljoonasta eurosta lukuun 2,6 miljoonaa euroa. Toivakan mukaan hyvä vauhti jatkuu edelleen tänä vuonna. – Kysyntä on jatkunut edelleen hyvänä ja tällä hetkellä olemme edellä viime vuotta noin 25 %, avaa Toivakka vuoden ensimmäisen kvartaalin etenemää.


Kolme tukijalkaa

Edellä mainitun oman laitevalmistuksen ohella Tanrecon kaksi muuta tukijalkaa ovat erikoistuminen kappaleiden suoramerkintään sekä koneenvalmistuksen ja voimansiirron standardikomponentit. Näistä segmenteistä Tanrecon liikevaihto jakaantuu melko tarkasti kolmeen yhtä suureen osaan.


Pitkäaikaiset saksalaiset laatuedustukset

– Tuomme maahan huipputuotteita kappalekiinnitykseen, työstöön ja merkintään. Meiltä löydät myös laadukkaat kunnossapidon laitteet sekä tekniset nesteet teollisuuden tarpeisiin. Päämiehemme ovat alansa ehdotonta kärkeä, mm. Römheld GmbH, Erwin Halder KG, Hilma Römheld GmbH, Hermann BANTLEON GmbH (osa AVIA-konsernia) ja SIC – Marking. Hoidamme myös edustamiemme laitteiden teknisen tuen, huollon sekä varaosien toimitukset, lupaa Toivakka.
– Tarkkaan valikoitujen päämiestemme kanssa meillä on vuosikymmenien yhteistyö. Emme kilpaile niinkään tuotteen hankintahinnalla, mutta mikäli asiakas haluaa esimerkiksi valmiin koneistuskiinnitinratkaisun, pystymme tarjoamaan kokonaisedullisen vaihtoehdon. Huippuedustuksiemme ja vankan ammattitaidon omaavan seitsemän henkilön huipputiimimme myötä pystymme tarjoamaan kilpailukykyiset ja laadukkaat ratkaisut. Emme ole kolmansien osapuolien varassa, vaan koko prosessi tuotteista valmiiksi asti toteutettuihin ratkaisuihin on omissa käsissämme.

Tanreco tuo maahan huipputuotteita kappalekiinnitykseen, työstöön ja merkintään. Repertuaarista löytyy myös laadukkaat kunnossapidon laitteet sekä tekniset nesteet teollisuuden tarpeisiin. Tanrecon päämiehet edustavat alansa ehdotonta eliittiä: mm. Römheld GmbH, Erwin Halder KG, Hilma Römheld GmbH, Hermann BANTLEON GmbH ja SIC – Marking.


Tarjousvaiheen konseptisuunnittelu veloituksetta

– Suunnittelu tapahtuu SolidWorks-ohjelmistolla. Tarjousvaiheessa emme tyypillisesti veloita konseptin luomisesta. Näin keskustelu toimitussisällöstä helpottuu. Vahva insinööri- ja mekaniikkaosaamisemme yhdistettynä omavaraiseen komponenttimaahantuontiimme on erinomainen kombo, joka päätyy loppuasiakkaan eduksi. Tar­joamme asiakkaillemme myös suunnitteluapua toimittamiemme komponenttien käytössä erilaisissa kiinnitin- ja laiteratkaisuissa. Tiedämme mitä teemme, mitä komponentteja laitetaan. Matala organisaatiorakenteemme tekee meistä joustavan ja asiakaslähtöisen toimijan, joka tekee tiivistä yhteistyötä asiakkaan kanssa. Kiteyttäen: omalla hyvällä insinööriosaamisellamme pystymme maksimoimaan lopputuloksen korkean laadun. Esimerkiksi nyt robottisolujen yleistyessä pystymme vastaamaan niiden vaatimiin kiinnitinratkaisuihin kuten luonnollisesti myös manuaalisen latauksen kiinnitinratkaisuihin – kaikki mitä pöydän ja terän välillä tarvitaan, sanoo Toivakka.


Uudistetut tilat tukevat laitevalmistuksen kasvua

30-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Tanreco uusi Riihimäellä olevat 500 m2 toimitilansa. – Uudistetut tilat vastaavat tämän päivän kone- ja laiterakentamisen vaatimuksia. Varasto- ja kokoonpanotilat uudistettiin totaalisesti kuten myös toimistotilat. Toimitilauudistuksen myötä myös kokoonpanotilojen nostokapasiteetti uudistettiin. Pystymme käsittelemään nyt kappaleita 1 000 kg saakka ja myös kokoonpano- ja testausmahdollisuuksia parannettiin, kertoo Toivakka, ja jatkaa: – Myös oma varastomme on tärkeä osa toimintaamme. Hyllyistämme löytyy laaja valikoima standardikomponentteja. Ja tehdastilauksina pystymme toimittamaan hyvin organisoidun logistiikan ansiosta lähestulkoon kaikki komponentit viikossa asiakkaille.


Tasaista kasvua jatkuvalla kehitystyöllä

– 30 toimintavuotemme aikana maailma on muuttunut paljon. Nykypäivää leimaavat yhä nopeammat muutokset ja edes lähitulevaisuuden arvioiminen on haasteellista. Tässä uudenlaisessa maailmassa pitää edelleen uskoa ja keskittyä omaan tekemiseen, on kyettävä mukautumaan vallitseviin tilanteisiin ja suhdanteisiin. Meidän tehtävämme ja tarkoituksemme on tarjota kaikista uusimmat ja tehokkaimmat ratkaisut asiakkaillemme, tarjota heidän kilpailukykynsä parantamiseen uusinta teknologiaa, avaa Toivakka Tanrecon toiminta-ajatusta.
– Asiakkainamme olevilla konepajoilla on tällä hetkellä mukavasti töitä ja tämän myötä meilläkin on hyvä tilauskanta. Nyt tehtyjen uudistusten ja lisävahvistuksena tiimiimme liittyneen uuden suunnittelijan myötä meillä on tarjota lisää myös suunnittelukapasiteettia. Oman tarjontamme jatkuvalla kehitystyöllä pystymme vastaamaan yhä kokonaisvaltaisempana ja tehokkaampana toimijana asiakkaidemme nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin. Halumme parantaa toimintaamme ja prosessejamme tukee myös kasvuhaluamme laitevalmistajana. Näillä eväillä tähtäämme tulevaisuudessa tasaiseen ja hallittuun kasvuun, päättää Toivakka.

– Olemme erikoistuneet kappaleiden suoramerkintään sekä koneenvalmistuksen ja voimansiirron standardikomponentteihin. Tämän lisäksi suunnittelemme ja valmistamme työkappalekiinnittimiä lastuavaan työstöön. Koneistuskiinnittimien laitevalmistus muodostaa jo kolmanneksen toiminnastamme ja laitevalmistuksesta on muodostunut meille yksi tärkeä syömähammas, joka terävöityy ja kasvaa edelleen, kertoo toimitusjohtaja Mika Toivakka Tanrecon uudistetuissa toimitiloissa Riihimäellä.

Tanreco Oy
Mika Toivakka
toimitusjohtaja
puh. 040 770 6075
www.tanreco.fi