Konepajan kuivat pölyt ja savut

Olemme jo kesän kynnyksellä ja aivan pian ollaan taas avointen ovien ajassa. Pääosinhan tähän liittyy tarve saada raikasta kesäilmaa ja valoa pajaan, mutta valitettavan usein tuo tarve raikkaalle kesäilmalle liittyy myös hitsaus- tms. savuihin, joista halutaan eroon. Oli niin tai näin, kyse on ilmanlaadusta.

Avoin ja rakentava keskustelu ilmanlaa­dusta on äkkiseltään vaikeaa, sen arviointi kun usein miten tapahtuu visuaalisesti ja perustuu vahvasti tunteisiin. Erilaisten kaasujen, huurujen ja höyryjen vaarallisuus tai vaarattomuus ei juurikaan perustu niiden näkyvyyteen, ja ne ihmisille haitallisimmat partikkelit ovat oikeastaan kaikkein vaarallisimmillaan juuri ollessaan hyvin pieniä.

Hitsaavan konepajan ilmanlaatua ei voi lähtökohtaisesti tuomita sen perusteella, että sen hallissa ”lilluu” savupatja muutaman metrin korkeudella. Ilma tuon patjan alla saattaa olla raikasta ja moitteetonta, suodatus ja ilmanvaihtotoimet eivät vain ulotu tuolle alueelle, jossa ei useinkaan kukaan edes työskentele.


Miten ilmanlaatua ja sen puhtautta sitten pitäisi lähestyä?

Arkisesti ja yksinkertaisesti eli ensin arvioimalla laatua keskeisesti eniten haittaavat tekijät ja niiden lähteet. Seuraavaksi tulisi miettiä rajakorkeus, jossa aktiivisesti työskennellään, se ei aina suinkaan tapahdu lattiakorkeudelta ja tämä tulee huomioida. Seuraava asia on lakisääteisen raikkaan ilman jakelu työalueelle, mistä ja miten? Kun näistä helpohkoista perusasioista on selkeä kuva, voidaan ottaa yksinkertainen askel ja tehdä kartoitusmittaus ilmanlaadulle. Lähtökohtaisesti tähän ei tarvita kemiallista analyysiä erilaisista pitoisuuksista ja niiden materiaaleista, asian ymmärtämiseen riittää mainiosti mittausdata ilman sisältämistä partikkeleista, niiden kokojakaumasta ja ympäristön päivittäisten aktiviteettien vaikutuksen ymmärtäminen mittaustuloksiin ja niiden vaihteluun.

Tyypillisiä isoja ja hetkellisiä vaikuttajia on esimerkiksi nosto-oven avaaminen trukkiliikenteelle tms. Kartoitusmittaus on erittäin tärkeä toimenpide, koska luotettavaa ja todennettavaa dataa pitää asioiden parantamiseksi olla. Miten voit mitata etenemistä ellet tiedä lähtöpaikkaa?

Mittaukseen on erittäin yksinkertainen ja edullinen keino, KEMPER AirWatch. Pienikokoinen ja helppokäyttöinen, automaattisesti verkkoon kytkeytyvä mittalaite, jonka mittaustulokset ovat varsin selkeää luettavaa, kun dataan liitetään esim. WHO:n suositustasot ilmanlaadulle erilaisilla partikkelimitoilla.

AirWatch iCloud -pilvipalveluun voit ottaa yhteyttä puhelimella, padilla, pc:llä…


Jo viikon mittaisella jaksolla saadaan kuva nykyhetkestä ja mitä ikinä muutoksia tehdäänkään, niiden vaikutus nähdään välittömästi. Mittausta varten luodaan Kemper AirWatch -tili ja sille pääkäyttäjä. Tähän tiliin saa liitettyä rajattoman määrän ja yksilöidyillä nimillä varustettuja AirWatch-yksiköitä. Nyt tilin kautta pystyy myös automaattisesti ohjaamaan Kemper CAT ja Kemper ­KEMJET -laitteita, eli koneet käyvät ainoastaan tarvittaessa AirWatchin ohjaustietoon perustuen. Tilin pääkäyttäjä pystyy jakamaan käyttöoikeuksia myös muille yrityksen henkilöille ja voi halutessaan vaikka jakaa ilmanlaadun mittaustuloksia esimerkiksi yrityksen ruokalan tai tuloaulan infonäytöille. Mikäpä lopettaisi turhan ”musta tuntuu” -jauhannan tehokkaammin kuin oikea mittaustieto, etenkin kun siihen voi ottaa mukaan esim. viikonlopun tilanteen?

KEMPER-tiimissä on myös ne oikeat laitteet, kun tuosta ”lilluvasta” savupatjasta pitää päästä eroon – se on suhteellisen helppoa, kun tietää keinot. Kohteet, joissa on pelkästään hiontaa tai on runsaasti hiontaa ja hitsausta, ovat jälleen oma lukunsa ja vaativat erilaisen lähestymistavan.

AirWatch on näissäkin se oikea aloitustapa ja askel kohti oikeaa, mitattua työturvallisuutta.
AirWatch ei kytkeydy yrityksen verkkoon, eli ei muodosta riskiä tietoturvan osalta, vaan siinä on valmistajan oma SIM-kortti tiedonsiirtoon. Laite sisältää aina ensimmäisen 12 kk jakson veloituksetta ja tämän jälkeen pilvipalvelun ja SIM-kortin käytöstä veloitetaan hyvin maltillinen vuosimaksu.

Aloituskartoituksella on kiinteä kertapalveluhinta, eikä se sido mitenkään hankkeen jatkamiseen. Osa tästä hinnasta hyvitetään, jos päättää jatkaa hanketta kolmen kuukauden kuluessa ja hankkii AirWatch-laitteita. Laitteet voi ostaa tai liisata 12 kk jaksoissa palveluineen.

Työhyvinvointi alkaa pienistä asioista, ilmanlaatu ei suinkaan ole niistä vähäisin, eikä ensiaskeleiden ottaminen ole kovin vaikeaa – se päätös aloittamisesta on usein suurin askel!


Laite voidaan vapaasti asentaa pystyyn tai vaakaan, olennaista on vapaa ilman kierto ja merkkivalojen näkyminen; vihreä – OK, keltainen – rajalla, punainen – yli asetusarvojen.

AirWell Oy
Antti Palomäki
puh. 0400 771 211
www.airwell.fi