30 vuotta palvelleen Behringerin tilalle uusimman polven HBE 860 A

Miksi vaihtaa merkkiä kun on oppinut luottamaan saksalaiseen laatuun?
Katsa Oy on kasvanut voimakkaasti yhdeksi maailman johtavista vaativan mekaanisen voimansiirron komponenttien valmistajista. Yhtiön valmistamia voimansiirron komponentteja löytyy junista, laivoista, paperitehtaista ja tuulimyllyistä.
Yhtiön vahvuuksina voi pitää luotettavia, tarvittaessa nopeitakin toimituksia sekä valmistettujen komponenttien ehdotonta huippulaatua. Tuotantoa on optimoitu Lean Six Sigma -periaatteiden mukaisesti jo vuosien ajan.
Uusi Behringer HBE 860 A sopii lean-tuotannon puitteisiin hyvin, mutta lähtökohtana oli vanhan uskollisen tuotantokoneen uusiminen. Tehdaspäällikkö Markku Kinnanen kertoo taustaa:
– Kyllä meillä alkoi olla jo tarve vanhan Behringerin uusimiseen. Se on hankittu jo 1980-luvulla ja sahaa on käytetty kahdessa vuorossa jatkuvasti. Kun uutta sahaa alettiin miettiä niin kyllä Behringer oli vahvoilla, ihan omaan kokemukseen perustuen. Uuden mallisarjan HBE 860 A:n ominaisuudet sopivat meidän sapluunaan oikein hyvin.

Koko tuotantoketju omissa käsissä
Isoa vannesahaa Katsa käyttää 400–800 millin lähinnä nuorrutus- ja hiiletysterästangoista katkaistavien hammaspyörä- ja akseliaihioiden tekemiseen. Saha on käytössä jatkuvasti ja liki poikkeuksetta työtä tehdään kahdessa vuorossa.
– Kyllä meillä halutaan pitää kaikki avaintyövaiheet omissa käsissä, ja aihioiden tekeminen kuuluu niihin. Näin me pystymme pitämään koko tuotantoketjun omissa käsissämme, kertoo Kinnanen.

Vaikeuksien kautta voittoon
Behringerin täysin uuden mallisarjan kehittäminen aiheutti melkein puolen vuoden viivästyksen Katsan tilaaman HBE 860 A:n toimitukseen. Sellainen tuppaa koettelemaan tilaajan hermoja, mutta Behringer ja merkin maahantuoja Prodmac Oy pystyivät vastaamaan asiakkaan tarpeeseen.
– Aihioiden tuotannon katkeaminen olisi ollut meille katastrofi, kiteyttää Kinnanen.
– Behringer ymmärsi tarpeemme ja pystyi toimittamaan meille 800-millistä materiaalia katkaisemaan pystyvän sahan viivästyksen ajaksi. Se oli ihan mallikkaasti hoidettu, muutaman ylimääräisen päivän tuhraantuminen asennuksen tuplatyöhön ei ole niin kovin merkittävää loppupe­leissä.
Odotukset uuden sahan suorituskyvystä ja luotettavuudesta ovat kovat.
– Nyt meillä on sahattu pari viikkoa uudella sahalla, ja se näyttää vastaavan odotuksia. Luotettavuudesta ei vielä tiedä, mutta jos edellisellä sahalla tehtiin töitä 30 vuotta, niin kyllä tätäkin sahaa tullaan käyttämään pitkään. Saksalaiset osaavat tehdä laatuvehkeitä, lopettaa Kinnanen haastattelun.

Vain laatua asiakkaalle
– Katsan tilaama HBE 860 A oli ensimmäisiä sen mallisarjan koneita, kertoo koneen myynyt Mika Koivuniemi Prodmacilta.
– Siitä on tehty todella tehokas, eli sahalla voi ajaa kovametalliterillä todella suuria teränopeuksia. Kun Behringer alkoi tehdä alkupään sahoilla testejä, niin koneet eivät ihan yltäneet siihen tarkkuuteen, mihin Behringer-sahan pitää pystyä.
Erittäin suuret teränopeudet aiheuttivat sahauksen tarkkuuteen vaikuttavia värinöitä, ja niiden vaimentamiseksi täytyi valaa jykevämpiä rungon osia. Behringer ei halunnut asiakkaan kärsivän heidän tekemästä mitoitusvirheestä, joten tilattua sahaa ei toimitettu ennen kuin se oli varmasti riittävän hyvä.
– Behringerillä on erittäin pitkä historia näiden isojen vannesahojen toimittajana, ja yhtiö myy niitä paljon ympäri maailman. Tehtaalla tiedetään hyvin tarkasti mitä asiakkaat haluavat, ja siellä ollaan valmiita tekemään paljon töitä sahojen huippulaadun varmistamiseksi. Se nähtiin taas tässä Katsan tapauksessa, tiivistää Mika Koivuniemi. ●

INFO

Behringer-sahat ja katkaisujärjestelmät
Maahantuoja Prodmac Oy
Mika Koivuniemi
puh. 040 741 9991
mika.koivuniemi@prodmac.fi
https://prodmac.fi