Vuonna 1984 juuri valittu Tampereen Messujen toimitusjohtaja Rafik Neuman keskusteli Helsingissä Metalliteollisuuden Keskusliiton MET:n yritysasiamiehen Kari Aarnion kanssa alihankinta-alan messujen tarpeellisuudesta Suomessa. Asia jäi siinä vaiheessa vielä kytemään ajatuksiin. Toimiesssaan toimitusjohtajana vuonna 1985 Neuman nosti asian uudelleen pöydälle. Asiaa vauhditti eteenpäin myös Taisto Sorjosen ydinkysymys eräässä yrittäjien tapaamisessa: ”Minulla ei ole tarjota lopputuotetta, vaan osaamista. Voiko sitä myydä messuilla?”
Tämä konkretisoi pitkälti tulevan Alihankinta-messun kehittämisen punaisen langan, ja niin iso ratas lähti pyörimään. Ensimmäiset messut järjestettiin vuonna 1988 ja tänä vuonna juhlitaankin Suomen johtavan teollisuuden messutapahtuman 35. juhlavuotta. Alun perin ajatus on ollut järjestää Tampereella kansainvälinen teollisuuden messutapahtuma, ja tänä juhlavuotena tuo alkuperäinen ajatus on palannut vahvasti teemoitukseen mukaan.
Maailma on muuttunut varsin nopeasti viimeisen kolmen vuoden aikana ja yritysten toimintaympäristöissä on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Osa on palauttamassa tai jo palauttanut tuotantoa takaisin Eurooppaan sekä Suomeen, toimitusvarmuuksien osalta on ollut isoja haasteita raaka-aineiden ja logistiikan osalta sekä talouden näkymät menevät vauhdikkaasti ylös ja alas. Osaavan työvoiman saatavuudessa nähdään myös isoja haasteita. Työvoiman saatavuuden osalta haasteita on noussut myös Euroopan isoissa teollisuusmaissa ja tähän kilpailuun on pystyttävä vastaamaan erilaisilla keinoilla niin työperäistä maahanmuuttoa kasvattamalla kuin nuorison mielikuvia muuttamalla hämyisistä teollisuushalleista tämän päivän huipputeknologialla varustettuihin valoisiin sekä siisteihin tuotantolaitoksiin.
Uutena alueena Alihankinnassa otetaan käyttöön B-halliin sijoittuva Glo Village. Tämän kansainvälisen kylän näytteilleasettajat tuovat kävijälle esille omia kokemuksiaan erilaisista kansainvälisistä toiminnoista. Jollain kyläläisellä voi olla paljon vientiä, toisella tuontia, kolmannen kohdalla kansainvälisyys näkyy emoyhtiön tai päämiehen toiminnan kautta. Kannattaa käydä tutustumassa kylän ”asukkaisiin” sekä haastamassa heitä omista kokemuksistaan erilaisissa toimintaympäristöissä.
Juhlavuoden osalta on luvassa myös erilaisia juhlallisuuksia ja näiden keskiöön nostetaan 12 Hall of Flame -yritystä. Tämä tusina on osallistunut jokaiseen Alihankinta-messuun alusta alkaen, joten iso kiitos heille yhteisen alihankintahengen nostamisesta! Yrityksiin voit tutustua messujen pääaulan Hall of Flame -alueella, nettisivuilla sekä tietenkin heidän omilla osastoillaan.
Pandemian aikana mielipiteet menivät vahvasti ristiin, mikä on messujen tulevaisuus. Nyt jälkikäteen nähtynä tuo aika vahvisti vain ihmisten halua nähdä, kohdata sekä löytää uusia tuttavuuksia kasvotusten. Messujen merkitys on myös ymmärretty monissa yrityksissä pandemian jälkeen. Messujen vahvuutena on korostunut nykyisten asiakkaiden helppo tapaaminen sekä uusien löytäminen kävijäkunnasta. Ja totta kai, suhteiden ylläpito nykyisiin yhteistyökumppaneihin tai kilpailijoihin on helppoa, kun kaikki ovat saman katon alla samaan aikaan.
Tulevaisuuden suhteen Alihankinnan kanssa pyritään kasvattamaan myös kansainvälisten kävijöiden sekä yritysten määrää. Haluammehan olla suuri lokaali tapahtuma, joka näkyy myös kansainvälisillä markkinoilla.
Alihankinta 2023 järjestetään 26.–28. syyskuuta 2023 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Kaikki osastopaikat ovat myyty, joten saamme juhlia täydellä tuvalla juhlavuottaan viettävää Tampereen teollisuusviikkoa. Viikkoon sisältyy myös lauantaina 30.9 järjestettävä Isot Koneet Keskustorilla -tapahtuma. Nyt toista kertaa järjestettävä tapahtuma esittelee Keskustorilla Tampereen seudulla valmistettavia tai suunniteltuja liikkuvia työkoneita. Tapahtuma on myös osa Tampereen päivän ohjelmaa. Sydämellisesti siis tervetuloa nauttimaan ihmisten kohtaamisesta sekä löytää uusia ajatuksia!
Sami Siurola
Projektipäällikkö, Alihankinta
Tampereen Messut Oy