Eskomatic vankistaa asemaansa miljoona­luokan Nakamura-koneinvestoinnillaan edelläkävijöiden eturintamassa

Eskomatic Oy tuo lisäarvoa asiakkailleen valmistettavuuden parantamisessa ja yrityksen tahtotila on olla asiakkaidensa ensisijainen kumppani. Nämä päämäärät tavoittaakseen Eskomatic haluaa olla alihankinta­koneistuksen edelläkävijä. Pelkkää omistaja Pauli Eskolan parran pärinää eivät nämä vahvat teesit ole. Siitä hyvänä esimerkkinä tänä vuonna hankittu, yrityksen historian suurin yksittäinen koneinvestointi Gantry-automaatiolla ja palettimakasiinilla varustettu Nakamura JX-250.

Eskomatic Oy:n kasvuvauhti on ollut todella kovaa. Kymmenisen vuotta sitten yrityksen liikevaihto oli 4 miljoonan euron luokkaa. Eskomatic on kasvanut jopa aggressiivisen voimakkaasti, vuonna 2021 ylittyi jo maaginen 10 miljoonan euron raja. Keväällä päättynyt tilikausi tuotti jo lukemat yli 12 miljoonaa euroa!


Eskomatic-luokat kahdessa oppilaitoksessa

Myös työnantajana Eskomatic on jo varsin merkittävä, sillä yritys työllistää jo 75 ihmistä. – Ilman huippuosaajia ei kasvu ole mahdollista. Vaikka tuotannossa olisi kuinka paljon huipputeknologiaa ja -automaatiota, ne tarvitsevat osaavat ja motivoituneet ihmiset käyttämään teknologiaa. Työntekijöiden saatavuuden eteen olemme tehneet paljon töitä ja ponnistelumme on myös palkittu. Olemme panostaneet muun muassa voimakkaasti oppilaitosyhteistyöhön. Meillä on erimerkiksi oma Eskomatic-luokka Turun Ammatti-instituutissa, Peltolan koulutalossa ja nyt myös Raision Rasekossa. Tar­joamme Eskomatic-luokkien myötä oppilaille näköalapaikan teollisuuteen nykyaikaisten koneistushenkisten luokkien myötä. Haluamme olla näkyvästi esillä potentiaalisena vaihtoehtona ja luotettavana työnantajana tulevaisuuden osaajille, avaa toimitusjohtaja Pauli Eskola onnistuneen rekrytointityön taustoja.
– Panostamme paljon miellyttäviin työolosuhteisiin ja työympäristöön – kaiken kaikkiaan työtyytyväisyyteen, jota myös haluamme mittaamalla todentaa. Työntekijä on avainroolissa siinä, miten yritys menestyy, arvioi Eskola, ja jatkaa: – Myös kaikilla toimihenkilöillämme pitää olla katse tuotannossa: puhutaan käsitteestä Gemba – kiinnostus lattiatason tekemiseen ja sen ymmärtäminen – tuottavuus tulee sieltä.

Nakamura JX-250 tekniikka pitää sisällään mm. kaksi alarevolveria Y-akselilla ja ylhäällä jyrsinkara B-akselilla. Jyrsinpää on erittäin kompakti maksimaalisen tehokkuuden aikaansaamiseksi.


Miljoonaluokan Nakamura-investointi

Eskomatic panostaa vahvasti uuden teknologian hankkimiseen. Vuonna 2021 jälkeen tehdyn 800 m2:n uuden hallilaajennuksen jälkeen yritys on hankkinut 10 uutta työstökonetta, joiden myötä Eskomaticin CNC-arsenaali on jo yli 40 konetta.
– Tuotantoomme valikoituneet koneet edustavat parasta teknologiaa, mitä markkinoilla on meidän tuotantotehokkuuttamme parantaaksemme saatavilla.
Heinäkuussa Eskomaticin tuotanto vahvistui euromääräisesti mitattuna yrityksen historian suurimmalla yksittäisellä konehankinnalla: Nakamura JX-250, jonka tuotantotehokkuus maksimoidaan Gantry-automaatiolla ja palettimakasiinilla. Kokonaisuuden hankinta asettuu rahallisesti miljoonaluokkaan.

– Koronaa edeltävillä EMO-messuilla esitelty Nakamura JX-250 teki minuun heti todella syvän vaikutuksen. Se oli oikeastaan rakkautta ensisilmäyksellä, naurahtaa Eskola, ja jatkaa:
– Nakamura JX-250 on upea kone, jossa on muun muassa kaksi alarevolveria Y-akselilla ja ylhäällä jyrsinkara B-akselilla. Koneessa on myös luokkansa kompaktein jyrsinpää maksimaalisen yhtäaikaisen koneistuksen aikaansaamiseksi. Portaalipanostaja ja iso palettimakasiini kruunaavat kokonaisuuden.
– Tämä Nakamuran oma Gantry-loader eli kappaleenvaihtojärjestelmä on käsitykseni mukaan markkinoiden nopein, jolloin tahtiaikaa saadaan alaspäin. Tätä automaatiota hyödyntäen voidaan käsitellä kappaleita Ø 70–240 mm ja pituuteen 100 mm saakka. Latauksen tapahduttua kattoluukun kautta, voidaan toisella puolella työstää latauksen aikana.
– Nakamura on erittäin tukeva kone, mistä kielii myös todella massiivinen 25 000 kg paino. Koneen vakautta edesauttaa myös koneen johteissa olevat värinäkatkokset. Nakamura JX-250 -ominaisuuksilla pystymme tarjoamaan asiakkaillemme entistä tehokkaampaa kumppanuutta monimutkaisten kappaleiden monitoimisor­vaukseen: kolme koneistusta samanaikaisesti myös tehokkaita jyrsinominaisuuksia hyödyntäen. Pystymme tekemään nyt tällä uudella koneella sellaisia kappaleita tehokkaammin, mitä emme aiemmin pystyneet tekemään: geometrisesti vaativia, sorvattuja, monelta suunnalta jyrsittäviä kappaleita. Kappaleet kerralla valmiiksi ja tahtiajat alas, kiteyttää Eskola.
– Tämän Nakamura JX-250 -monitoimisorvin kohdalla tie ensitutustumisesta meidän tuotantoomme asti oli varsin pitkä, useamman vuoden. Mutta sinänsä Nakamuraan kallistuminen jälleen kerran ei aiheuttanut epävarmuuden tuntemuksia, sillä meillä on tätä nykyä kymmenkunta Nakamuraa tuotannossamme. Itse koneet ovat erinomaisia, mutta niin myös japanilaistehtaan johdon ja työntekijöiden aito palveluhalukkuus tehdä yhteistyötä kanssamme. Samaa voi sanoa koneen maahantuoja Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:stä, jonka toimesta tämäkin koneentoimitusprosessi toimi erinomaisesti, kuten myös jälkimarkkinointitoimenpiteet jo olemassa olevalle Nakamura-kalustollemme on toiminut, kiittelee toisen polven yrittäjä Eskola.

Kahdeksan koneen työstökeskusosasto sijaitsee samassa vuonna 2021 valmistuneessa 800 m2 uudessa tuotantotilassa kuin uusi Nakamura JX-250. Eskolan mukaan lisätuotantotiloille olisi jälleen tarvetta ja lisätilasta onkin lähitulevaisuudessa uutta kerrottavaa.Vastuullista kumppanuutta

Eskola painottaa yrityksensä toiminnassa myös vastuullisuutta.
– Haluamme olla alan edelläkävijä. Tämä muodostuu monista eri asioista. Arvomaailmamme mukaan pelkkä huippukoneteknologia ei tee meistä edelläkävijää, mutta toki alan parhaimmistoa edustavat koneet ovat elintärkeä elementti kokonaisuudessa. Vastuullisuuteen liittyen selvitämme muun muassa hiilijalanjälkeämme. Kaikki tuotantomme tarvitsema energia on uusiutuvaa energiaa. Haluamme että myös tulevilla sukupolvilla on hyvät edellytykset jatkaa elämää ja kukoistaa.
– Meillä on käytössä myös whistle­blowing-kanava. Tämä luo kaikille työntekijöillemme ja kumppaneillemme väylän, jota kautta he voivat tuoda yrityksen tietoon kaikenlaista epäilyttävää toimintaa ilmoittajaa suojaten. Eli ilmoittaja voi täysin anonyymisti kertoa mistä tahansa epäkohdasta, esimerkiksi hänen itsensä kokemaa talon sisällä tapahtuvaa epäoikeudenmukaisuutta. Tässä järjestelmässä ilmoittajansuojelu on täysin taattu, vakuuttaa Eskola. Kumppanuus on sana, jota Eskola kerronnassaan korostaa.
– Haluamme olla ­asiakkaidemme ensisijainen vaihtoehto heidän valitessaan partnereitaan. Painottaisin erityisesti sanaa kumppani. Meillä on laaja asiakaskunta, joiden kanssa yhdessä toimiminen perustuu pitkäaikaiseen luottamukseen, molemmin puoliseen kannattavuuteen, syvään kumppanuuteen, jossa kumpikin voi luottaa toisensa tekemiseen. Haluamme tuottaa asiakkaillemme tuotteiden valmistettavuuden kehittämisellä ja meidän kustannustehokkaalla toiminnallamme kilpailukykyä. Tarjoamme kumppanuutta, jossa yhdessä tekemällä pärjätään paremmin, filosofoi Eskola.
– Haluamme kasvaa jatkossakin noin 10 %:n vuosivauhtia. Kasvua olemme saavuttaneet olemassa olevan erittäin laajan asiakaskuntamme kasvun myötä, mutta myös uusasiakashankinnalla. Uusien asiakkaiden yrityskulttuuri pitää olla meille sopiva. Me sovimme asiakkaalle, joka kunnioittaa toimittajia, jolla on tuotannollemme sopivia tuotteita ja arvostaa toimittajaa, joka kehittää tuotantoaan ja tuotteiden valmistettavuutta. Myös uuden asiakkaan kohdalla kumppanuus on asia, minkä täytyy toteutua. Emme voi kehittää asiakkaan tuotteiden valmistettavuutta, jos asiakas ei halua sitoutua pitkäjänteiseen yhteistyöhön. Laatu on itsestäänselvyys – teemme kuvien mukaisia kappaleita. Ne lupaamme toteuttaa parhaalla mahdollisille kustannustehokkuudella, arvioi ­
Eskola.

Positiiviset näkymät toimintaa kokonaisvaltaisesti kehittäen

– Tällä hetkellä työtilanne on hyvä. Vaikka joidenkin asiakkaidemme edustamilla toimialoilla on hieman epävarmuustekijöitä ilmassa, laajan ja monimuotoisen asiakaskuntamme ansiosta myös tulevaisuus näyttää varsin valoisalta. Nyt on isoja investointeja tehty ja tästä on hyvä jatkaa kohti tulevaisuutta edelleen toimintaamme kokonaisvaltaisesti kehittäen, päättää Eskola.

Eskomatic Oy
Pauli Eskola, toimitusjohtaja
puh. 040 704 7437
www.eskomatic.fi

– Tämän heinäkuussa tuotantoon saapuneen uuden koneen myötä kykenemme tarjoamaan entistä kokonaisvaltaisempaa ja kustannustehokkaampaa kumppanuutta, iloitsee toimitusjohtaja Pauli Eskola Gantry-automaatiolla ja palettimakasiinilla varustetun Nakamura JX-250 -monitoimisorvisorvin äärellä.
Pauli Eskola kertoo, että jatkossa jokainen Eskomatic Oy:n uusi konehankinta on tavalla tai toisella automatisoitu. Kuvassa cobotti palvelee 5-akselista koneistuskeskusta DMG MORI DMP 70.