Negatiiviset uutiset ovat täyttäneet mediakanavat jo kohta kolme vuotta: korona ja Ukrainan sota. Seurauksena Venäjän energiasota Euroopan kanssa. Energiahinnat ovat nousseet ja inflaatio jyllää. Ekonomistit varoittavat stagflaatiosta: Taantuma, inflaatio ja massatyöttömyys olisivat myrkkyä. Todellisuudessa tällä hetkellä kärsimme työvoimapulasta sekä teollisuudessa että palveluissa. Tästä on matkaa isoon työttömyyteen ja sitä kautta valtion talousvaikeuksiin.
Maailman poliittinen tilanne luo epävarmuutta
Kukaan ei tiedä kuinka kauan ja miten Ukrainan sota jatkuu. Voimme vain toivoa, että sota ei enempää eskaloidu ja vaikuta meihin vielä vahvemmin. Onneksi ainakin pelotteemme on maksimoitu Nato-päätöksen myötä. Usko on kova, että ei täällä tulevina vuosina ainakaan asein tarvitse puolustautua. Muuta kiusaa silti lienee odotettavissa. Uskon kuitenkin, että Suomi kestää haasteet.
Kiina, iso kysymysmerkki. Mitä Kiina tekee Taiwanin suhteen? Olemme tottuneet ajatukseen, että Taiwan on itsenäinen tasavalta, mitä se onkin tosin poliittisin rajoituksin. Kiinan puheet kovenevat ja aikovat ”hoitaa Taiwanin asian” mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Muutoksia voi siis olla luvassa. Mitä se tarkoittaa suurvaltapolitiikassa, on varmasti iso kysymys.
Energian hinta on korkealla Venäjän aloittaman energiasodan takia. Tähän Euroopan altisti erityisesti Keski-Euroopan into luopua ydinvoimasta. Tulee ottamaan aikaa, että Euroopan energiatuotannon omavaraisuus saadaan palautettua hyvälle tasolle. Odottavissa siis on, että sähkön hinta tulee pysymään korkeana lähitulevaisuudessa ja tuskin palaa kokonaan aikaisemmalle tasolleen.
Oman tuotannon lisäämisestä ja energiatehokkuudesta apua
Mitä nämä sitten tarkoittavat suomalaiselle teollisuudelle? Lienee selvää, että globalisaatio kokee takapakkia tulevaisuudessa. Luottamus Kiinaan on horjumassa ja pelko kytee, että Kiina voi tehdä kiusaa erilaisten hyödykkeiden esimerkiksi elektroniikan toimitusten osalta. Lisäksi valtamerilogistiikka on isolta osalta Kiinan hallinnassa.
Keskustelu oman tuotannon vahvistamisesta on alkanut poliittisella tasolla. Selviä merkkejä myös yksittäisten yritysten suunnanmuutoksesta on havaittavissa. Monet isot yritykset, jotka ovat hinnan takia käyttäneet kiinalaista valmistusta, tuovat valmistusta takaisin EU:n sisälle logistisen turvallisuuden vuoksi.
Avoimia kysymyksiä on paljon, mutta korostaisin kahta kysymystä: Lienee selvää, että Kiinasta palaa tuotantoa myös Suomeen. Miten yrityksemme voivat hyödyntää tätä kehitystä? Miten sopeudumme energiahinnan uuteen tasoon?
Meidän täytyy valmistautua tulevaisuuteen ja vahvistaa omaa tuotantoamme ja energiatehokkuuttamme. Poliittiselta puolelta tarvitaan kiireisesti tukea, joilla tätä valmistautumista voidaan tehdä. Meidän täytyy kiireesti investoida tehokkaisiin tuotantoratkaisuihin, automaation ja energiatehokkuuteen.
Konevalmistajat huomioivat laitekoon ja energiatehokkuuden valmistuksessa
Konevalmistajat ovat panostaneet jo pidemmän aikaa energiatehokkuuteen. Moderneissa koneissa on monia toimintoja, joilla energiaa voidaan säästää. Esimerkkinä oheislaitteiden ja hydrauliikan sammutus, kun niitä ei tarvita. Lisäksi koneen jarrutuksista voidaan ottaa sähkö talteen ja palauttaa verkkoon. Uusien koneiden hyötysuhteet ovat myös kehittyneet hyvään suuntaan.
Koneen tilantarve on myös oleellista. Neliöt maksavat ja siten, mitä pienempi kone on fyysisesti, sitä paremmin kustannuksia säästyy. Tähän asiaan ovat jo pitkään kiinnittäneet huomiota monet valmistajat, erityisesti saksalaiset ja japanilaiset.
Automaatiosta apua myös piensarjatuotantoon
Työvoiman saatavuuden takia automaatio on edelleen tärkeää ja korostuu tulevaisuudessa. Automaation avulla voidaan saavuttaa skaalattavuutta tuotantoon siten, että kustannukset pysyvät kurissa. Aikaisemmin automaation käytön edellytyksenä on ollut sarjatyö. Sarjatyötä on kuitenkin enää hyvin rajoitetusti tehtäväksi suurimman osan suomalaisen metalliteollisuuden ollessa piensarjatuotantoa.
Automaatiota on kehitetty ymmärtäen pienet sarjakoot. Nyt on saatavilla automaatioratkaisuja, joilla voidaan automatisoida tehokkaasti jopa yksittäiskappaleiden valmistaminen.
Tampereen messukeskuksessa järjestetään Konepaja-messut kuukauden päästä. Nyt tarvitsemme yhteistä panostusta metalliteollisuuteen investointien sekä alan houkuttelevuuden muodossa. Tiedän, että kone- ja laitetoimittajat näkevät vaivaa näihin messuihin ja siellä on varmasti mielenkiintoista nähtävää sekä mahdollisuus keskustella uusien ratkaisuiden mahdollisuuksista. Tervetuloa messuille!
Mauri Kautto
Evomax Oy