Aktiivisen toimijan vahvistus

Kolmannelle vuosikymmenelle lähtenyt Mikar Koneistus Oy pitää huolta vanhoista asiakkuuksista ja hakee aktiivisesti uusia laadukkaiden osien ja kokoonpanojen tarvitsijoita. Tätä työtä tehostaa uusi Nakamura-Tome SC-300II.

Yhtiön perustajista Kari Willem löytyy pakkaamon puolelta. Nitoja siirtyy toiseen käteen käsipäivän tieltä. Willem ohjaa vieraan vanhan tuotantohallin puolelle. Siellä seisoo kaksi Nakamura-Tomen CNC-tankosorvia. – Haluan esitellä tässä syyn miksi meille tuli uusi Nakamura-sorvi. Mikar Koneistus Oy on pitänyt kilpailukykynsä korkealla uusimalla koneitaan jatkuvasti modernimmiksi ja tehokkaammiksi.
– Nakamurahan oli pitkään toisen maahantuojan ohjelmassa. Sitten se melkein hävisi markkinoilta, mutta Lindbergin edustamana se on alkanut vallata markkinoita. Meille on merkistä kertynyt paljon positiivista kokemusta, ja se on yksi syy, miksi juuri Nakamura hankittiin vanhan 9-akselisen sorvin tilalle, Willem taustoittaa.
Mikar Koneistuksella on oltu hyvin tyytyväisiä koneiden luotettavuuden ohella myös Insinööritoimisto Ismo Lindbergin Oy:n tapaan hoitaa asioita. Huolto-, koulutus- ja varaosapalvelut toimivat.

Kertalaakista valmista
Willem saattelee toiseen tuotantohalliin jututtamaan uuden Nakamura-Tome SC-300II:n operoinnista vastaavaa Joni Oravaista. Tervehdysten jälkeen hän vastaa kysymykseen ”mikä on suurin ero vanhan ja uuden koneen välillä?” – Tällä tulee heti tarkka kappale. Vanhalla koneella joutui tekemään säätöjä monta tuntia, ennen kuin jälki oli sitä mitä pitää, tiivistää Oravainen.
Yrittäjä ja koneen käyttäjä arvioivat selitykseksi vanhan 9-akselisen koneen monimutkaisia ja mahdollisesti keveämpiä rakenteita. Myös vanhahko ohjelmisto vaati keskittymistä. Uusi Nakamura on paljon järeämpi, yhtäkään värinöistä johtuvaa ongelmaa ei ole ilmennyt, vaikka sorvausta on tehty suuremmilla työstöarvoilla. – Tässä on niin hyvin tehty ohjaus. Työn asetus käy todella nopeasti, kiittelee Oravainen.
– Nyt tein uuden työn asetuksen tuon robotin kanssa alle kuuteen tuntiin, vaikka mukana oli meillä oppisopimuskoulutuksessa oleva kaveri. Eniten aikaa taisi mennä robotin opettamiseen. Vanhalla koneella olisi aikaa mennyt tuplasti.
Oliko uuden koneen opettelu hankalaa? Kari Willem naurahtaa, ettei siinä Jonilta siinä kauaa nokka tuhissut. Oravainen komppaa. – Päivän verran siinä oli koulutusta ja sitten homma oli selvä. Siihen vanhaan 9-akseliseen verrattuna tämä on helppokäyttöinen ja yksinkertainen. Koneen oma ohjelmisto osaa tehdä niin paljon asioita itse. Ja sorvi on toiminut siitä saakka, kun virta kytkettiin ilman yhtäkään ongelmaa, tyytyväinen Oravainen kehuu.

Katse tulevaisuudessa
Kari Willem kertoo käyvänsä tapaamassa asiakkaita useita kertoja viikossa. – Kyllä yksi meidän menestyksen kulmakivi on se, että pysytään koko ajan kartalla siitä, mitä asiakkaat haluavat. Voidaan valmistautua ennakolta, mikä varmistaa nopeat toimitukset ja menestyksekkään kumppanuuden. Parhaimmillaan me pääsemme mukaan jo tuotekehitysvaiheessa. Kiehtovia ovat uusia huipputeknisiä laitteita globaalisti markkinoivat, nopeasti kasvavat yritykset, jotka tarvitsevat huipputarkkoja osia.
Mikar Koneistus Oy pyrkii ja pystyy toimittamaan valmiita komponentteja, mitä asiakkaat osaavat arvostaa. Merkittävimmille asiakkaille yhtiössä varastoidaan aihioita tai valmiita tuotteita hyvin nopeaa toimitusta varten.
– Toinen vahvuutemme on laaja asiakaskunta, me emme ole yhden tai kahden toimijan varassa. Kun joillakuilla kyykkää, niin toiset porskuttavat huippuvauhtia. Se tasaa vaihteluita, painottaa Willem.
Yrittäjä jakaa alalla koetun huolen nuorten haluttomuudesta kouluttautua perinteisiin metalli- ja konepajateollisuuden töihin. Vanha mielikuva likaisista ja meluisista metallitöistä ei sytytä nuoria. Joni Oravainen toteaa todellisuuden olevan ihan erilaista.
– Tässä pääsee pelaamaan tietokoneiden kanssa ja näkemään konkreettisesti, mitä sillä saadaan aikaan. Nuo osat mitä tehdään, voivat olla todella monimutkaisia. Sorvaustyö tapahtuu tuolla koneen sisällä, rasva ei roisku eikä melua synny.
Ratkaisu on osin omissa käsissä. Mikar Koneistukselle tuli oppisopimuskoulutukseen nuori mies, joka on osoittautunut innostuneeksi ja oppimiskykyiseksi. Hän löytyi Hyrian kautta. Koulutusyhtymä teki taustakartoituksen ja ohjasi nuoren miehen sananmukaisesti sorvin ääreen oppiin.
Kari Willem on valmis satsaamaan lisääkin oppisopimuskoulutukseen. Kyse ei ole vain työntekijöistä. – Tällä tavalla me saadaan nuoria työelämään kiinni, irti syrjäytymisvaarasta. Minun mielestä pitäisi voida jotenkin kertoa nuorille, kuinka monipuolinen ja kiinnostava tämä ala on. Olisi todella hienoa viedä nuorten opiskelijoiden ryhmiä vaikkapa EMO-messuille. Siellä näkee alan monipuolisuuden ja työmahdollisuudet ja kaiken sen modernin tekniikan, mitä alalla käytetään. ●

INFO

Mikar Koneistus Oy
Kari Willem
toimitusjohtaja
puh. 0500 847 956
www.mikar.fi
Nakamura-Tome
CNC-sorvit ja sorvauskeskukset
Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy
Antti Lindberg
toimitusjohtaja
puh. 040 585 6879
antti.lindberg@il-machinery.com
www.il-machinery.com