Sähkö-Rantek Oy on ottanut ison askeleen tuotantotehokkuutensa kasvattamiseksi uuden FMS-järjestelmän myötä. Tähän järeän kokoluokan Fastemsin toimittamaan järjestelmään on integroituna neljä työstökonetta, joista uusinvestointeja ovat kaksi Mazak HCN-8800 -vaakakaraista koneistuskeskusta sekä 5-akselinen pystymonitoimisorvi Integrex i-800V/8.
Vuonna 1989 perustettu Sähkö-Rantek lähti liikkeelle kääminnällä ja käämintä on edelleen yksi Rantekin toiminnan peruspilareista. Yritys valmistaa käämittyjä komponentteja asiakkaan tarpeiden mukaan tehokkailla menetelmillä ja korkealuokkaisilla materiaaleilla.
Vuonna 1998 toisen polven edustajan Juha-Matti Rantapään astuttua mukaan toimintaan aloitettiin yrityksen valmistamiin käämintätuotteisiin liittyvät koneistukset omassa tuotannossa. Tämän muutoksen siivittämänä yrityksen liikevaihto kolminkertaistui nopeaan tahtiin 2000-luvun alkupuolella 10 miljoonan euron kokoluokkaan.
Tänä päivänä Sähkö-Rantekin palvelukokonaisuus muodostuu kääminnästä, koneistuksesta, kokoonpanosta sekä asiakkaiden tarpeisiin räätälöidyistä BLDC-moottoreista. Tämä Sähkö-Rantekin tarjoama palvelukokonaisuus on ainutlaatuinen suomalaisten sopimusvalmistajien keskuudessa. Yritys on mukana mm. Vergen-sähkömoottoripyörän kehityshankkeessa, mikä osoittaa osaltaan Sähkö-Rantekin innovatiivisuutta.
Useiden miljoonien investoinnit
Viimeisen kahden vuoden aikana tämä Oulussa toimiva yritys on tehnyt useiden miljoonien eurojen investoinnit. 2 000 neliömetrin laajennuksen jälkeen yrityksellä on käytössään 5 000 neliötä tuotantotilaa. Laitepuolella on panostettu FMS:n ja työstökonehankintojen lisäksi muun muassa kahteen Zeiss Accura -koordinaattimittauskoneeseen, joita varten on rakennettu oma mittauslaboratorio.
FMS maksimoi kara-ajan
Sähkö-Rantekin uusi FMS sisältää 80 konepalettipaikkaa (palettikoko 800 x 800 ja 1 000 x 1 000 mm) ja tuotteet käyvät samalla paletilla sekä vaakakaraisille koneille että monitoimisorville. Eurolavakokoisia materiaalipaikkoja järjestelmässä on 400. Hissin kantavuus on massiivinen 3 500 kg. Vuonna 2019 tuotantoon saadussa järjestelmässä on lisäksi robottilataus.
– FMS:n myötä saamme suunnattua ihmisten resurssit oikeisiin asioihin ja kara-ajat pystytään maksimoimaan. Stand alone -koneilla kara-ajoissa ylletään noin 50 % tasoon. FMS:n ja siihen liitettyjen uusien koneiden ansiosta yllämme vähintään 80 % kara-aikaan ja tavoitteet ovat vielä paljon ylempänä, kiteyttää toimitusjohtaja Juha-Matti Rantapää FMS:n hyötyjä.
Mazakit tuotannon ydinkoneina
Työstökonepuolen uusimpia vahvistuksia ovat kaksi vaakakaraista Mazak HCN-8800 -koneistuskeskusta, sekä 5-akselinen Mazak Integrex i-800V/8 -pystymonitoimisorvi. Uudet koneet on integroitu osaksi FMS-järjestelmää. Kaikkiaan FMS-järjestelmässä on neljä konetta. Lähivuosina Sähkö-Rantek on hankkinut lisäksi yhteensä neljä vaakamallista Mazak Integrexiä ja kaikkiaan yhdeksästä työstökoneesta seitsemän on Mazakeja.
– Kun ensimmäinen Mazak tuli taloon ja asiat toimivat hyvin, merkki on ollut valintamme yhä uudestaan. Yhteistyö konetta Suomessa edustavan Wihurin sekä aina Mazakin ylintä johtoa myöten on ollut varsin hedelmällistä. Olemme päässeet jopa Mazakin tuotekehitysprojekteihin mukaan, kertoo Rantapää.
– Luonnollisesti eurolla on aina painoarvo, mutta meille ovat koneistukseen valikoituneet japanilaiset huippukoneet. Teknisten asioiden lisäksi huollon ja teknisen tuen merkitys on meille suuri ja myös tämä puoli on Wihurin puitteissa toiminut erinomaisesti, jatkaa Rantapää.
– Ongelmatilanteissa saamme ihmiset hyvin puhelimen päähän ja tilanteet nopeasti ratkaistua, kiittelee koneistamon esimies Susanna Muuri.
– Uusien koneiden teknologioita täysimääräisesti hyödyntämällä saavutetaan merkittäviä etuja. Esimerkiksi kaksi Mazak HCN-8800 vaakakaraista konetta tekee nyt aikaisemmin kolmella noin 10 vuotta vanhalla vaakakaraisella koneella tehdyt työt ja senkin jälkeen jää vielä vapaata kapasiteettia lisätöille, sanoo Rantapää.
Sähkö-Rantekin HCN-8800-koneet on viritetty vielä perusmallia tehokkaammaksi HM (Hard Metal) -varustepaketeilla, joiden myötä koneissa on esimerkiksi vahvempi kara isommalla väännöllä ja akseleilla enemmän syöttövoimaa. Kaikki FMS-järjestelmän Mazakit on varustettu suurella 350 työkalun makasiinilla.
Integrex i-800V/8 on 5-akselisena monitoimisorvina harvinaisempi ilmestys FMS-järjestelmissä. Rantapään mukaan uusi Integrex tuo lisäkapasiteetin lisäksi 5-akselisuutensa ansiosta monipuolisuutta tuotantoon ja sillä onnistuu myös tehokkaat sorvausoperaatiot.
Kokonaisuuden kehittämistä
Rantapää korostaa kokonaisuuden kehittämistä. – FMS:stä ja uusista koneista ei saada kaikkia hyötyjä irti, mikäli ei keskitytä kokonaisuuksien kehittämiseen. Myös menetelmiä tulee kehittää jatkuvasti. Viimeisimmän teknologian koneemme on varustettu uusimmalla työkaluteknologialla, jolloin saavutetaan paras mahdollinen lastuvirta ja työkalun kestoikä.
FMS-järjestelmän yhteyteen on integroitu myös keskitetty leikkuuneste- ja lastunpoistojärjestelmä, myös lastujen briketöinti.
Koronavuosi koetteli viime keväänä myös Sähkö-Rantekia. – Syksyn myötä homma lähti selkeästi piristymään ja nyt tilanne näyttää viime vuoden alkua paremmalta, jolloin korona ei ollut vielä päällä. Tiettyjä elementtejä ilmassa on, että tästä saattaa tulla jopa koronavuotta edeltänyttä vuotta parempi vuosi. Työkalumme on nyt teroitettu siihen malliin, että kasvua lähdetään tavoittelemaan. Mutta emme jää myöskään paikallemme seisomaan – edes tämän suuren investointiryppään jälkeen. Kunhan tämä vuosi suunnitellaan, niin katsellaan minkä tyyppistä konekantaa lähdetään hankkimaan, visioi Rantapää.
INFO
Sähkö-Rantek Oy
Juha-Matti Rantapää
toimitusjohtaja
puh. 044 7346 220
www.rantek.fi