Atlas Copcon taajuusmuuttajaohjattu GA VSD -ruuvikompressori juhlii 25-vuotista taivalta

Ensimmäinen taajuusmuuttajaohjattu ruuvikompressori julkaistiin 25 vuotta sitten. Erikoisen uudesta Atlas Copcon kehittämästä kompressoritekniikasta teki sen, että taajuusmuuttajan (VSD) avulla kompressorin sähkömoottorin pyörimisnopeutta voidaan säätää. Kun kompressori mukauttaa paineilmatuottonsa kyseisen hetken paineilmatarpeen mukaan, se säästää energiaa. Laite ei näin ollen käy kevennyskäyntiä, mikä takaa paremman hyötysuhteen verrattuna kiinteänopeuksiseen kompressoriin.

Aikaisemmin markkinoilla oli ollut saatavilla vain kiinteänopeuksisia paineilmakompressoreita. Kiinteänopeuksinen kompressori tuottaa vakiomäärän paineilmaa riippumatta sen hetkisestä paineilman tarpeesta. Kompressorilla on vain yksi pyörimisnopeus: 100 %. Kun sähkömoottori pyörii 100 % kierroksilla, kompressori tuottaa paineilmaa verkkoon eli se on kuormittuneena. Kun paineilmaa ei tarvita, niin kiinteänopeuksisen kompressorin sähkömoottori pyörii edelleen 100 % pyörimisno­peu­della, ja tämä kevennyskäynnin aikainen energiankulutus olisi säästettävissä VSD-kompressorilla.

Energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota

Energiatehokkuus on asia, jota ei kannata sivuuttaa kompressorin kohdalla. Elinkaarikustannukset voidaan jakaa kolmeen osaan; hankintakustannukset, huolto- ja ylläpitokustannukset sekä energiankulutuksesta muodostuvat kustannukset. Näistä kustannuksista energiankulutus haukkaa noin 70 % kompressorin elinkaarikustannuksista.
Taajuusmuuttajaohjattu kompressori ei tarjoa yritykselle pelkästään taloudellisia etuja energiasäästöjen kautta, vaan se mahdollistaa myös vihreämmän tuotannon.


Suomen ensimmäiset VSD-kompressorit edelleen käytössä

Suomen ensimmäiset VSD-kompressorit toimitettiin 25 vuotta sitten, ja edelleen osa näistä harmaista laatikoista tuottaa tasaisen varmasti paineilmaa eri puolilla Suomea.

Ensimmäisen GA VSD -kompressorin valmistamisesta on kulunut jo tovi, ja siinä ajassa tekniikka on kehittynyt. Myös Atlas Copcon taajuusmuuttajaohjatut ruuvikompressorit ovat kehittyneet entistä tehokkaammiksi ja luotettavimmiksi GA VSD+ -versioiksi. Uusissa malleissa on esimerkiksi iPM-kestomagneettimoottori, joka mahdollistaa käynnistymisen vastapaineella. Koska järjestelmä pysyy paineistettuna, energiaa tuhlaavia ulospuhalluksia ei tapahdu. Myös liitettävyys on kehittynyt huimasti vuosien saatossa, ja nykypäivänä VSD-kompressorin suorituskykyä ja tehokkuutta voidaan optimoida etänä.

GA VSD:n 25-vuotisen merkkipaalun kunniaksi Atlas Copco on pistänyt pystyyn kilpailun, jossa etsitään Suomen eniten käynyttä ­ruuvikompressoria kokoluokassa 5–26 kW. Se yritys, jonka tuotanto pyörii Suomen eniten käyneen koneen varassa, saa vanhan tilalle uuden energiatehokkaan GA VSD+ -ruuvikompressorin.

Lisätiedot ja osallistumisohjeet:

https://www.atlascopco.com/fi-fi/compressors/paineilmakompressori-kaikille-toimialoille/voita-kompressori