Satakuntalaisen tilauskonepajan uudessa 1 000 m²:n koneistushallissa riittää vipinää. Tehtaanjohtaja Pekka Ravantti esittelee uutta Zayer-pitkäjyrsinkonetta, jonka pöytien reunapellityksiä viimeistellään ja työkaluja kasataan makasiiniin. Ja vauhtia tarvitaankin, sillä kone on tarkoitus saada ajoon lähipäivien aikana. Massiivisen jyrsinkoneen x-liike on 16 000 mm, y = 4 000 mm, pyöröpöytä liikkuu 2 000 mm ja koneen rammi peräti 2 000 mm. Jyrsinpäässä on 6 000 kierrosta ja sillä päästään myös 30 asteen negatiiviseen kulmaan. Myös yhtiön kahden metrin pakalla varustettu vaakapyörityslaite tullaan integroimaan koneeseen.
Halli- ja koneinvestoinnin kokonaisarvo kohoaa pitkälti yli kahden miljoonan euron. Myyntijohtaja Petri Vuorisen mukaan uusi jyrsinkone tuo tuotantoon aiempaa suurempien työkappaleiden lisäksi tarkkuutta, laatua, monipuolisuutta ja tehokkuutta, kun esimerkiksi uutta työkaluteknologiaa päästään nousseiden kierrosten myötä hyödyntämään.
Eivätkä Kone-Tuomen investoinnit pääty tähän. Ravantin mukaan toinen Kauttuan konepajan vanhemmista 14 metrin pöydällä olevista pitkäjyrsinkoneista tullaan modernisoimaan syksyn aikana.
– Zayereissa luotamme yhteistyökumppanimme Machinery Oy:n osaamiseen. Modernisoitavaan koneeseen ei käytännössä jää paljon muuta vanhaa kuin runko, tolppa ja työpöytä, Ravantti kertoo.
Jyrsinkoneinvestointien lisäksi yhtiön Turun konepajaan on loppusyksystä tulossa kahden metrin pakalla varustettu karusellisorvi. Laitetoimittajana on tsekkiläinen TosHulin.
Kauttualla vaativia töitä
Osa Kone-Tuomen Kauttuan tehtaan töistä on erittäin vaativia. Esimerkkinä voidaan mainita tuote, joka valmistetaan
0,005 mm:n tarkkuuteen seitsemän metrin matkalta.
– Henkilökunnan korkea ammattitaito, innovatiivisuus ja kyky ottaa haasteita vastaan mahdollistaa näiden töiden tekemisen, Ravantti linjaa. Vaatimustaso näkyy ja tuntuu myös rekrytointipuolella. Valmiita osaajia on vaikea löytää. Rekrytoinneista vastaavan talousjohtaja Marko Lehtisen mukaan niissä ollaan kuitenkin onnistuttu kohtuullisesti.
– Viimeisen vuoden aikana meillä on Turun konepaja mukaan luettuna aloittanut kymmenen uutta henkilöä, Lehtinen summaa ja jatkaa:
– Työsuhteemme ovat tyypillisesti kymmenien vuosien mittaisia. Eläköitymisissä vaarana on hiljaisen tiedon katoaminen, mutta toistaiseksi olemme pystyneet siirtämään tietoa ja paikkaamaan aukot hyvin.
Asiakas ykkösenä
Kone-Tuomi Oy:n viimeiset vuodet ovat olleet tasaisen kasvun aikaa. Yritystä työllistää investointituotteita valmistava asiakaskunta, joka koostuu pääasiassa koti- ja ulkomaisista koneenrakentajista. Myyntijohtaja Vuorisen mukaan investointiohjelman myötä strategiana on edelleen vahvistaa yrityksen pitkiä asiakassuhteita ja täyttää asiakkaiden vaatimukset laadukkaana, modernina ja joustavana kumppanina.
– Asiakkaita varten tänne joka päivä tullaan ja tehdään nöyrästi töitä. On hieno toimia, kun asiakkaat luottavat meihin, omistajat uskovat hommaan ja henkilökunta on sitoutunutta, Vuorinen päättää.
Kone-Tuomi Oy
Perustettu: 1945
Liikevaihto: 8,5 M€
Henkilöstö: 65
Tilauskonepajat:
Turussa ja Kauttualla
Asiakkaat: Pääasiassa koti- ja ulkomaisia koneenrakentajia
Omistajat: Tuomen perhe 100 %
Kone-Tuomi Oy:n viime vuosien investoinnit:
Mazak integrex monitoimisorvi
Ø 1 070 x 4 000 mm
TOS WRD x = 13 000 mm,
y = 6 000 mm, sorvaus Ø 6 000 mm.
Uusi teollisuushalli 1 000 m²
Zayer-pitkäjyrsinkone x =16 000 mm, y = 4 000 mm, Ram 2 000 mm
Tulossa:
TosHulin karusellisorvi pakka Ø 2 000 mm, sorvaus Ø 2 300 mm
Zayer-modernisointi x = 12 400 mm, y =1 500 mm, ram 1 250 mm
Kone-Tuomi Oy
Petri Vuorinen
myyntijohtaja, Turku – Kauttua
puh. 044 027 4400
petri.vuorinen@kone-tuomi.fi
Pekka Ravantti
tekninen johtaja, Kauttuan konepaja
puh. 044 732 4148
pekka.ravantti@kone-tuomi.fi
Henry Lähteenmäki
tekninen johtaja, Turun konepaja
puh. 0400 612 193
henry.lahteenmaki@kone-tuomi.fi