Aika digittää

Syyskuun hienot tapahtumat vastasivat korkeiden ennakko-odotuksien huutoon. Työstökoneteknologian erikoismessu AMB keräsi Stuttgartiin yli 91 000 kävijää ja Tampereella järjestetyt ”legendaariset” Alihankinta-messut kiinnostivat 17 188 alan ammattilaista.

Nämä hienot tapahtumat tarjosivat valtavasti nähtävää alan tarjonnasta, mutta itselleni kohokohtana näillä – ja oikeastaan kaikilla ammattimessuilla – on käytäväkeskustelut alan ammattilaisten kanssa. ”Missä mennään” -kuulumisia minulle tarjosivat sekä AMB että Alihankinta eri alan toimijoilta kymmenittäin. Näitä kuulumisia yhdisti lähes poikkeuksetta yksi yhteinen tekijä: vauhti pajoilla on kiivas ja positiiviset ongelmat suuren työkuormituksen sekä nopeiden toimitusaikojen kanssa aiheuttavat painimisia aikatauluissa pysymisten kanssa.

Syyskuun tapahtumissa yksi asia korostui muiden uusien innovaatioiden joukosta: digitaalisuus. Tässä asiassa ollaan varmastikin vielä vasta alkumetreillä. Uskon, että digitaaliset ratkaisut tulevat muuttamaan konepajojen elämää tulevaisuudessa merkittävästi. Digitaalisia ratkaisuja on jo toki konepajoissamme, mutta on mielenkiintoista seurata, millä aikajänteellä ja kuinka laajasti digitaalisuus tulee osaksi yhä useamman konepajan toimintaa. Tämän sektorin uusia ratkaisuja kannattaa seurata tarkkaan ja olla eturivissä hyödyntämässä sen mahdollisuuksia. Digitaalinen murros ja sen täysimääräinen hyödyntäminen vaatii paitsi ohjelmallisten rajapintojen, myös asenteiden ja toimintatapojen työstämistä, jotta siitä saadaan kaikki hyöty irti esimerkiksi päähankkija-alihankkija-suhteessa.

Kilpailukykyä parantavien tapahtumien sarja saa jatkoa syyskuussa Hannoverissa, jossa järjestetään 22.–26.10. EuroBLECH 2018 -näyttely. Tapahtuma tarjoaa levypuolen ammattilaisille maailman kärkeä edustavien toimijoiden uusimmat innovaatiot tällä sektorilla.

Mukavaa syksyä

Petri Kuhlman, päätoimittaja