Alihankinta: ”Oletteko yhtään miettineet?”

Alihankinta-messut ja AlihankintaHEAT järjestetään 21.–23. syyskuuta Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Messuvalmisteluja tehdään täysillä, kuten tähän aikaan on totuttu Alihankinnan osalta tekemään jo 33 vuoden ajan. Viime vuodesta tähän syksyyn siirtynyt tapahtuma tuo noin 900 yritystä saman katon alle tekemään bisnestä ja pohtimaan teollisuuden tulevaisuutta.

Koronapandemia pysäytti maaliskuussa 2020 messut ja maailman – meidät kaikki. Nyt elämme syksyä 2021 ja sama hidastettu filmi pyörii yhä. Syyskuussa avaamme vihdoin ovet paitsi messuhalleihin myös uuden normaalin aikakauteen. Alihankinta on koonnut alan yhteen niin hyvinä kuin haasteellisempina aikoina vuosikymmenten ajan, joten pioneerin rooli suunnan näyttäjänä toimii toivottavasti myös tässä hetkessä. 

Kysymys ”Oletteko yhtään miettineet?” on esitetty meille lukuisissa keskusteluissa asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa viime aikoina. Tuo kysymys on saanut aikaan paljon hyvää pohdintaa ja ajatustenvaihtoa siitä, onko messuja tässä maailmantilanteessa vieläkään järkevää ja turvallista pitää, saavatko yritykset rahoilleen vastinetta, onko messuosallistuminen vastuullista ja tuleeko tapahtumaan kävijöitä. Samaan aikaan ihmismassat täyttävät kyllä kauppakeskukset, mutta tarkasti valvottujen tapahtumien ylle on onnistuttu luomaan pelon varjo.Tahtoa tulla, lupa puuttuu

On totta, että yritysten matkustus- ja liikkumisrajoitukset sekä etätyösuositukset näkyvät varmasti tämän vuoden messuilla. Siihen emme voi vaikuttaa, vaikka todella haluaisimme. Monella alan ammattilaisella ja asiantuntijalla on tahto tulla messuille, mutta ei lupaa. Kristallipalloa messujen kävijämäärän osalta meillä ei myöskään ole. Koronapassi ja muut liian pitkään odotetut apukeinot tuskin ehtivät vielä syyskuun tapahtumien avuksi ainakaan virallisesti.

Vaikka Alihankinta ei ihan totutussa mittakaavassa tule toteutumaan, on tullut selväksi, että kentällä on patoutunutta tarvetta kohdata kumppaneita kasvotusten. Kaikkia rattaita ei mitenkään saa pyöritettyä yhtä tehokkaasti ja tuottavasti etätyöpisteellä istuen sekä verkossa jutellen. Livetapahtumille on aina tilausta.

Tapahtuma-ala on yksi niistä, jotka putosivat pandemian myötä huipulta niin syvään kuoppaan, että pimeyden läpi on ollut vaikea nähdä päivänpaistetta. Toive siitä, että saisimme tehdä omaa työtämme, joka mahdollistaa ihmisten tärkeät kohtaamiset, kannattavat bisnestapaamiset ja elämykselliset hetket sekä tuo laajasti hyvää myös aluetaloudellisesti, on kannustanut etsimään uusia ja yhä turvallisempia tapoja toimia.

Alati muuttuneet rajoitukset ja ohjeistukset ovat myös pitäneet tapahtuma-ammattilaisten mielen virkeänä ja tuoneet kiitettävästi väriä päiviin. Vastuullisena tapahtumajärjestäjänä teemme kaikkemme turvallisten tapahtumien eteen. Myös viranomaiset ovat näyttäneet vihreää valoa näiden messujen suunnitelmille. Livenä, ei verkossa

Haluan kiittää lämpimästi äärimmäisen sitoutuneita asiakkaitamme, jotka tämänkin vaiheen yli ovat päättäneet kanssamme kulkea. Paremmat ajat ovat jo ihan kulman takana, eikä ihmisten tarve tavata toisiaan katoa koskaan. Suorastaan janoamme vastapainoa vir­tuaalisille kohtaamisille, joten Alihankinnalla on paikkansa myös tulevaisuudessa. Livenä, ei vain verkossa.

Vielä vastaus kysymykseen: Kyllä, olemme miettineet. Noin puolentoista vuoden ajan lähes 24/7. Meillä on ollut aikaa kuunnella, pohtia, suunnitella ja tehdä kaikki tarvittavat toimenpiteet, jotta tapahtumat saadaan toteutettua turvallisesti kaikkia ohjeistuksia ja rajoituksia noudattaen.

Tapahtuma-ala, jos mikä, on valmis avaamaan tätä yhteiskuntaa terveysturvallisuus edellä. Toivottavasti voimme tehdä sen yhdessä ja jatkaa elämää rohkeasti kohti valoa.

Tapaamisiin Alihankinta-messuilla – turvallisesti ja terveinä. Tervetuloa!

Turvallisten tapahtumien ohjeistukset:
alihankinta.fi/korona

Tanja Järvensivu markkinointi- ja viestintäjohtaja Alihankinta-messujen projektipäällikkö Tampereen Messut -konserni