Mazak vastaus Hanza Toolfacin kasvuvauhtiin

Hienomekaanisten komponenttien koneistukseen ja kokoonpanoon erikoistunut Hanza Toolfac Oy on vahvistanut Mazak-työstökonerivistöään portaalipanostajalla varustetulla Mazak Multiplex W-200Y -sorvauskeskuksella, mikä jatkaa yrityksen lähivuosien voimakasta Mazak-investointiputkea.

Hanza Toolfac Oy:n kahdestakymmenestä CNC-työstökoneesta noin puolet on japanilaisia Mazakeja.
– Mazak-koneet on todettu tuotannossamme tehokkaiksi ja tarkoiksi sekä luotettaviksi ja pitkäikäisiksi. Lisäksi etua tuottaa, että meillä on pitkä historia merkkiä Suomessa edustavan Wihurin kanssa toimimisesta. Tunnemme jopa huoltomiehet ihan henkilökohtaisella tasolla. Pieniinkin tarpeisiimme reagoidaan Wihurilla nopeasti. Siksi tämänkin sorvi-investoinnin yhteydessä valintamme kallistui selkeästi Mazakiin ja seuraavankin uuden Mazakin hankinta on edennyt jo neuvotteluvaiheeseen, kertoo Hanza:n maajohtaja Juhani Niiranen.

Kaikki Hanza Toolfacin neljä Mazak Integrex -B-akselisorvia on varustettu robotilla.


25 % lisää tehoa

Hanza Toolfac Oy:n neljä B-akselilla varustettua Mazak Integrex -monitoimisorvia ovat robotisoituja. Uusi Multiplex W-200Y -sorvauskeskus on varustettu portaalipanostajalla, joka yltää 10 kg:n painoisten osien siirtelyyn. – Tämä uusin Mazakimme hankittiin vahvistamaan yleisesti kapasiteettiamme ja se soveltuu hyvin tiettyjen avaintuoteperheiden valmistukseen, valaisee Niiranen.
– Mazak Multiplex W-200Y on 25 % tehokkaampi vanhoihin koneisiimme verrattuna. Lisäksi käyttäjät ovat kiitelleet, että uusi kone on myös huomattavasti hiljaisempi kuin vanhat koneet. Tämä lisää työmukavuutta ja työssä viihtymistä, millä on luonnollisesti motivaatiotasoakin parantavia heijastusvaikutuksia, jatkaa Niiranen.


Juuret 70-luvulla

Hanza Toolfac Oy:n juuret ulottuvat 1970-luvulle, kun Atlas Copco Power Tools aloitti tuotteidensa osien valmistuksen Iisalmessa. Vuonna 1988 perustettiin Toolfac Oy jatkamaan Atlas Copco -tuotteiden valmistusta. 90-luvulla yrityksen palvelukonsepti laajeni myös muille tehtävään alihankintakoneistukseen ja kokoonpanoon. Vuonna 2019 ruotsalainen Tukholman pörssissä noteerattu Hanza Holding Ab osti yrityksen, ja siitä lähtien yritys on jatkanut toimintaansa Iisalmessa nimellä Hanza Toolfac Oy.
Muita Hanza-konsernin yrityksiä Suomessa ovat Heinävedellä sijaitseva Hanza Metalliset Oy ja tänä keväänä tapahtuneen yrityskaupan myötä joensuulainen Hanza Levyprofiili Oy.

Hanza Toolfac Oy:n valmistamia tuotteita. Erityistä tarkkuutta vaativat osat viimeistellään hiomalla omassa tuotannossa.


Sorvausta, hiontaa ja kalibrointipalveluita

Perinteisesti Hanza Toolfac Oy:n vahvinta osaamisaluetta ovat suurta tarkkuutta vaativat hydrauliikka- ja pneumatiikkaosat. Lähiaikoina päätään ovat nostaneet myös erilaiset koneiden ja moottorien osat. – Vahvuutemme on erittäin tarkassa hienomekaanisessa koneistuksessa ja niihin liittyvissä mittauksissa. Olemme tehneet pitkään myös mekaanisten mittavälineiden kalibrointia ja tähän sektoriin panostamme yhä enemmän. Tätä varten olemme hankkineet ohjelmistoa ja palkkaamme myös lisää henkilökuntaa palvelemaan yhä laajempaa asiakaskuntaa heidän mittavälineidensä kalibroimisessa, sanoo Niiranen.
– Meillä on korkea osaaminen CNC-sorvauksen saralla. Tämän lisäksi teemme omalla tuotantokoneistollamme monipuolisesti hionnat erityistä tarkkuutta vaativiin tuotteisiin.
Hanza Toolfac Oy:llä on sertifioidut ISO-laatujärjestelmät 9001, 14001 ja 45001.


Suurin osa päätyy vientiin

Suurin osa tämänhetkisestä liikevaihdosta tulee viideltä suurimmalta asiakkaalta. Nämä asiakkaat ovat suuria kansainvälisiä toimijoita, joten pääosa Hanza Toolfacin tuotteista päätyy joko suoraan tai välillisesti vientiin.


Oma materiaalivarasto

Hanza Toolfacin koneistamista tuotteista 80 % on käsin liikuteltavissa. Sarjakoot ovat pieniä ja keskisuuria, volyymit kokoluokkaa 60–100 kpl. Tekemisen pääpaino on mustassa teräksessä, mutta asiakastarpeen mukaan myös muut materiaalit kuten ruostumattomat teräkset kuuluvat osaamisalueisiin. – Meiltä löytyy hyvä valikoima hiilletys- ja nuorrutusteräksiä hyllystä, joten pystymme reagoimaan lyhyellä vasteajalla asiakaskunnan nopeisiinkin tarpeisiin, lupaa Niiranen.


Aktiivista oppilasyhteistyötä

Iisalmessa Hanza työllistää 55 osaajaa. Lisärekrytoinnit myös tällä alueella ovat haastavia. Uusia osaajia Hanza Toolfac on saanut alanvaihtajista ja nuorista. – Teemme tiivistä yhteistyötä hyvän paikallisen opinahjon Ylä-Savon ammattiopiston kanssa. Tämän hedelmällisen yhteistyön ansiosta olemme saaneet useita uusia osaajia meille töihin. Keski-ikämmekin on tämän myötä laskenut noin 40 vuoteen, kertoo Niiranen ja jatkaa: – Olemme lanseeranneet oppilaitokseen Hanza-polun, johon valinnat tehdään jo ensimmäisen oppivuoden aikana. Hanza-polku takaa mm. kesätyöt ja harjoittelutakuupaikan meillä.


Ennätysvauhdissa

– Koronan alkuhetket näkyi meillä ensimmäiset puoli vuotta aiheuttaen noin 10 % laskun, mutta melko nopeasti tilanne jälleen piristyi. Nyt tilauskanta ja toimitusmäärät ovat ennätyslukemissa ja myös tulevaisuus vaikuttaa hyvältä. Niin ikään Group-tasolla yrityksellämme menee hienosti. Konsernimme tukee myös vahvasti investointeja tulevaisuuden kasvun turvaamiseksi, iloitsee Niiranen.

Hanza Toolfac Oy
Hanza:n maajohtaja
Juhani Niiranen
puh. 044 358 0971
www.hanza.com

– Tämä uusin Mazakimme, Multiplex W-200Y -sorvauskeskus, on 25 % tehokkaampi vanhoihin koneisiimme verrattuna. Lisäksi käyttäjät ovat kiitelleet koneen hiljaisuutta. Tämä lisää työmukavuutta ja työssä viihtymistä, millä on luonnollisesti motivaatiotasoakin parantavia heijastusvaikutuksia, arvioi maajohtaja Juhani Niiranen.