Alvarin Metalli juhlii ennätysvauhdissa

Keski-ikään varttunut Alvarin Metalli Oy on lähivuodet edennyt huikeassa kasvuvauhdissa. Kulmaa yrityksen kovalle vauhdille antaa mm. se, että Suomen talouden huippuvuonna 2008 Alvarin Metalli saavutti 2 M€ liikevaihdon ja tänä päivänä liikevaihto on jo 7 M€. Nyt 40-vuotisjuhlavuotenaan yritys on valanut vahvat perustat myös tulevaisuudelle tilalaajennuksella ja mittavilla koneinvestoinneilla, joista merkittävimpänä TOS Varnsdorf WRD 130 Q lattiamallinen avarruskone.

Vuonna 1978 Alvarin Metalli aloitti toimintansa lähinnä maatalouden tarpeisiin tuotetuilla metallitöillä. Vuosien saatossa Jorma ja Jukka Alvarin aloittama kahden miehen paja pikku hiljaa kasvoi ja 1990-luvulla toimintaa laajennettiin alihankintatöillä. Tämä uusi suuntaus näytti toimivan ja 90-luvun puolivälistä lähtien yritys on toiminut kokonaan alihankintakonepajana, toimittaen palveluitaan muun muassa koneenrakennusteollisuuden ja vaihteenvalmista-jien tarpeisiin.    

5000 m2 tuotantotilat

Viimeistelyn alla olevan tilalaajennuksen jälkeen Alvarin Metallin kokonaispinta-ala tuplaantuu kokoon 5000 m2. Uusiin korkeisiin ja avariin tiloihin sijoittuu myös Karviankylässä sijaitsevan yrityksen viimeisimmät koneinvestoinnit: kaksi pitkäjyrsinkonetta, hitsausrobotti sekä sokerina pohjalla TOS Varnsdorf WRD 130 Q lattiamallinen avarruskone.

Näiden investointien jälkeen Alvarin Metallilla on käytössään mm. 6 pitkäjyrsinkonetta, kaksi avarruskonetta ja kaksi koneistuskeskusta. Näillä tehtävien avarruksien ja jyrsinnän lisäksi yritys toimittaa paljon sorvattuja koneistusosia. Suurin osa näistä koneistuksista ovat osana Alvarin Metallin asiakkailleen toimittamissa kokonaisuuksissa, jotka sisältävät koneistuksien lisäksi levytöitä, hitsausta, pintakäsittelyä sekä kokoonpanoa. – Uudet tuotantotilat mahdollistavat kokoonpanotyön lisäämistä, joiden osuus näyttää alati kasvavan, kertoo tuotantojohtaja Arttu Alvari.

Alvarin Metallin investointiryppään kruunaa syksyn aikana tehtävä Reninshaw 3D-mittauskoneen (2 m kappakokoon saakka) modernisointi. Laadunvarmistukseen Alvarilla panostetaan muutenkin vahvasti, yrityksen tekemisen nojautuen sertifioituihin ISO 9001 ja ISO 3834 -standardeihin.

TOS tuo lisää uusia ulottuvuuksia

Lattiamallinen avarruskone TOS Varnsdorf 130 WRD Q tuo Alvarin Metallin toimintaan lisää koneistuskapasiteettia ja koneen kahden pöydän ansiosta myös selkeää tehokkuutta koneistukseen, kun kappaletta työstettäessä toista kappaletta voidaan samaan aikaan kiinnittää. – Alkujaan mietimme vaihtopöydällä varustettua konetta, mutta lopulta päädyimme kahden pöydän koneratkaisuun, jonka ansiosta TOSin huipputehokas työstöaika on maksimaalisesti käytössä. Tähän koneeseen päätyminen merkitsi myös isompaa konetta, jolloin kykenemme vieläkin suurempien kappaleiden työstöön. Eikä uuden hallin 40 tonnin nostokapasiteettikaan ihan äkkiä rajoita kappaleiden käsittelykokoa, sanoo toista polvea yrityksessä edustava Arttu Alvari.

– Puntaroimme avarruskoneinvestoinnissa loppusuoralla neljää eri merkkiä. Ratkaisevaksi kriteeriksi ei valintaprosessissa muodostunut hinta, vaan iso tekijä oli TOSin yleisyys Suomessa ja merkin tekniset perusratkaisut ovat hyviksi todettuja ja varmoja. TOSin yleisyydestä johtuen kone on myös lähes jokaiselle huoltomiehelle tuttu, jolloin apuja on tulevaisuudessa helpompi saada, kuin Suomessa hieman harvinaisemmille merkeille. Kaiken kaikkiaan TOS Varnsdorfin kokonaisuus vakuutti meidät, perustelee Alvari konevalintaa.

Robotilla tehoa hitsauksiin

Alvarin Metallin uuden tuotantotilan hitsauksia tehostaa Jucat-kappaleenkäsittelijään integroitu ABB-hitsausrobotti, jolla pystytään käsittelemään noin kolmen metrin ja 3000 kg:n kappaleita. – Hitsausrobotti tuo meille lisää kapasiteettia ja isomman pään kappaleiden hitsauksiin tehokkuutta. ABB:n oma robottistudio-ohjelmisto on lisäksi selkeäkäyttöinen, kiittelee Alvari.

Kasvuun löytynyt tekijöitä

Siinä missä moni muu toimija on tuskaillut uusien tekijöiden etsimisen kanssa, Alvarin Metalli on onnistunut poikkeuksellisen hyvin löytämään kasvun vaatimaa lisävoimaa tuotantoonsa. – Liikevaihtomme on tuplaantunut muutamassa vuodessa. Olemme olleet onnekkaita rekrytoinneissa, sillä pari vuotta sitten väkimäärämme oli 30 ja nyt meillä on jo 60 osaajaa. Täytyy myöntää, että valmiiden osaajien löytäminen on työlästä, mutta mm. nuoria kouluttamalla ja rekrytointikanavia hyödyntäen olemme onnistuneet varsin hyvin. Meillä on paljon pitkiä työsuhteita ja se takaa myös rautaisen ammattitaidon. Nämä kokeneet konkarit yhdistettynä nuoriin osaajiimme tekee tiimistämme optimaalisen, arvioi Alvari. 

Kaikki saman katon alta

– Vahvuutemme on ehdottomasti erittäin monipuolinen ja omavarainen tuotantomme. Pystymme valmistamaan tehokkaasti kappaleita ja kokonaisuuksia asiakkaillemme nyrkin kokoisista kappaleista aina kymmeniä tonneja painaviin kokonaisuuksiin saakka, sisältäen kaikki työvaiheet: levytyöt, hitsaus, koneistus, pintakäsittely ja kokoonpano. Nyt tehtyjen tila- ja koneinvestointien ansiosta olemme entistäkin tehokkaampi toimija, vakuuttaa Alvari. 

INFO

Alvarin Metalli Oy

Arttu Alvari, tuotantojohtaja 

puh. 040 754 0388

www.alvarinmetalli.fi

Alihankinta-messut, osasto A 442