AMB 2018 kärkiteemana tuotannon digitalisaatio

Lastuavan työstön parissa toimivien huomio keskittyi 18.–22.9.2018 Stuttgartiin, jossa järjestettiin tämän vuoden suurin eurooppalainen työstökone- ja työkalunäyttely AMB. Tämänkertaiset AMB-messut houkuttelivat 91016 kävijää. Kärkiteemana tämän vuoden AMB:ssä oli digitalisaatio.

AMB:n ovet sulkeutuivat kaikkien aikojen menestyksekkäimpien ja isompien viisipäiväisten vuoden 2018 konemessujen jälkeen. ”Näytteilleasettajat, kävijät ja luonnollisesti myös Stuttgartin messukeskus ovat mielissään, sillä AMB oli menestys”, iloitsee liikkeenjohdon tiedottaja Ulrich Kromer von Baerle. ”Tarjonta oli hyvä erityisesti tuotannon digitalisaation näkökulmasta”, Kromer täydentää. Tämä näkyi Digital Wayssa, show-caseisessa ja näytteilleasettajien osastoilla.

Jos sattui kulkemaan viimeisten päivien aikana Stuttgartin messualueella AMB:n halleissa, saattoi nähdä kaikkialla tyytyväisiä kasvoja. AMB 2018 tuntui täyttävän kaikki näytteilleasettajien ja kävijöiden odotukset ja rikkoi samalla kaikki ennätykset. ”AMB:n 
91 016 kävijää ja 1 533 näytteilleasettajaa yli 120 000 neliömetrin näyttelyalueella tekivät uuden ennätyksen Stuttgartin messukeskuksessa”, Kromer kertoo.

AMB:n vaikutusalue on merkittävästi laajentunut, sillä 18 % messuvieraista saapui AMB:hen Stuttgartiin Saksan rajojen ulkopuolelta 83 eri maasta. Stuttgartin messukeskus ei ole ainoa tyytyväinen. Myös näytteilleasettajat ja yhteistyökumppanit kaikissa kymmenessä täyteen varatussa hallissa olivat ilmeisen tyytyväisiä AMB-messuihin sekä kansainvälisen konenäyttelyn merkitykseen metallialalle.

Kromerin mukaan Stuttgartin messukeskus saa näistä onnistuneista messuista pontta aktivoidakseen vuoden 2025 pääsuunnitelmansa eli laajennussuunnitelmat, joihin kuuluu uusien parkkipaikkojen, uuden hallin numero 11 sekä toisen kongressikeskuksen rakentaminen messualueen länsiosaan.

Osallistujien korkea laatu ja investointihalu vakuuttivat

Kävijöiden korkea laatu vakuutti osallistujat. Noin kolme neljäsosaa kävijöistä ilmoitti olleensa mukana osto- ja hankintapäätöksissä ja 78 % kävijöistä saapui messuille konkreettisten hankinta- ja investointisuunnitelmien kera. Messujen suurin kävijäryhmä (36 %) oli koneenrakennusalalla. Seuraavaksi suurimpia aloja olivat metalliteollisuus (27 %), autoteollisuus/ajoneuvorakennus (18 %), työkalu- ja muottirakennus (12 %) ja konepajateollisuus (10 %). Yli kolmannes kävijöistä ilmoitti vierailevansa ainoastaan AMB:ssa ja jättävänsä muut messut väliin. Yli puolet vastaajista oli varmoja, että AMB:n merkitys kasvaa edelleen. Kävijöistä 88 % suosittelisi osallistumista AMB-messuille.

Vuoden 2018 AMB-messuista sanottua

”VDW-liiton jäsenistön vastaukset ovat osoittaneet, että sekä kotimaassa että eurooppalaisilla markkinoilla tehdään nyt investointeja, ja tämä näkyy AMB:n kävijöiden laadussa. Samanaikaisesti tuotannon digitalisaation teemaan on keskitytty yhä vahvemmin.” Tätä mieltä on Saksan työstökoneteollisuuden liiton VDW:n toimitusjohtaja Wilfried Schäfer.

”Tunnelma on upea, sillä kävijävirta on ollut esimerkillisen laadukas. Tämä on kaikkien aikojen paras AMB”, kertoo Saksan koneen- ja laiterakennusliiton VDMA:n tarkkuustyökoneiden ammattijärjestön puheenjohtaja Lothar Horn. Uusi Paul Horn -halli (halli 10) otettiin hyvin vastaan. VDMA:n 
toimitusjohtajalle Markus Hesedingille valtava kävijämäärä halleissa 1 ja 3 kertoo tarkkuustyökalujen arvosta metalliteollisuudessa. Heseding sanoo: ”Jäsenemme käyttävät superlatiiveja puhuessaan AMB-messuista.”

”Koko AMB:n messualueen hallit olivat täynnä, ja ihmiset tungeksivat käytävillä”, huomasi myös Saksan koneen- ja laiterakennusliiton 
VDMA:n ohjelmistojen ja digitalisaation ammattijärjestön toimitusjohtaja Rainer Glatz. Heillä oli oma osasto hallissa 2, jonka näytteilleasettajat näyttivät olevan tyytyväisiä. Glatzin mukaan se johtuu siitä, että digitalisaatio on valtavan tärkeää alalle. ”Yksikään kone tai tuotanto ei toimi ilman tietokoneohjelmistoja.” Myös AMB:ssä ensimmäistä kertaa järjestetty erityisnäyttely Digital Way tarjosi hyvän lähestymistavan digitaaliseen tulevaisuuteen.

Näytteilleasettajat ovat innoissaan

”Olemme todella tyytyväisiä AMB 2018 -messuihin. Olemme ensimmäistä kertaa hallissa 10, ja uusi osastopaikkamme on meille hyvin mieluisa”, kiittelee DMG Morin globaalin markkinoinnin johtaja Irene Bader. Hän arvostaa myös AMB:n uutta konseptia, jossa hallit on jaettu eri tavalla kuin ennen. ”Meitä lähellä olleesta länsipuolen sisäänkäynnistä kulki ihmisiä jatkuvana virtana ensimmäisen päivän aamuyhdeksästä alkaen.” Kävijät olivat myös oikeanlaisissa tehtävissä. Kolmen päivän jälkeen pyydettyjen tarjousten määrä ylitti reilusti edellisen AMB:n. Messukävijöiden kysymykset liittyivät enimmäkseen DMG Morin messuesityksen painopisteisiin: digitalisaatioon, automaatioon ja 3D-valmistusprosesseihin. Digitalisaatiota käsittelevät messukeskustelut olivat hyvin käytännönläheisiä. Lähes puolet esitellyistä koneista oli jo varustettu automaatioratkaisuilla, mikä tulee Baderin mukaan olemaan entisestään vahvistuva trendi seuraavilla AMB-messuilla kahden vuoden päästä. Myös 3D-valmistusprosessien yhdistäminen koneistukseen, mitä DMG Mori on tehnyt jo vuosia, herätti suurta kiinnostusta.

Index-Werken tekninen toimitusjohtaja ja liikkeenjohdon tiedottaja Dirk Prust pelkäsi aluksi, että osa potentiaalisista kävijöistä ei pääse paikalle erittäin hyvän suhdanteen aiheuttaman kiireen vuoksi. ”Se ei pitänyt lainkaan paikkaansa.” Hänen selityksensä on se, että ”uusien projektien toteuttamisen tarve on niin iso, että tiedon hankkiminen on välttämätöntä”. Nämä todelliset tarpeet hälventävät selvästi myös ison osan poliittisen epävakauden tuomasta huolesta. Poliittiset vaikutteet voivat olla myös varsin hyödyllisiä, kuten Index-pomon esimerkkinä käyttämät polttomoottorit osoittavat: ”Tiukat päästörajat vaativat uusilta moottorisukupolvilta osin ylimääräisiä komponentteja kuten turboahtimia, joiden valmistukseen tarvitaan uusia koneita”.

Myös työstökonevalmistaja Yamazaki Mazakin messuosastolla oli Yamazaki Mazak Deutschlandin toimitusjohtajan Martin Engelsin mukaan ”täydempääkin täydempää ja enemmän hyörinää kuin edellisessä 
AMB:ssä”. Koneita ohjaavaa henkilökuntaa ei aina ole saatavilla, mikä korostaa automaation asemaa keskeisenä teemana. Engels osoittautuu ”suureksi AMB-faniksi”. Syitä tähän ovat messujen kompaktius, lentokentän sijainti heti oven ulkopuolella ja tapahtumapaikka Euroopan johtavalla kone-alueella.

”Kokonaisratkaisut ovat kysyttyjä”, sanoo GF Machining Solutionsin toimitusjohtaja Christian Jung. Yritys tarjoaa erilaisiin teknologioihin perustuvia työstökoneita kokonaisratkaisuina etenkin työkalu- ja muottirakennukseen. Monilla asiakkailla oli hyvin tarkkoja kysymyksiä ja konkreettisia toimeksiantoja. GF Machining Solutions käytti 
AMB:ta myös asiakasryhmiensä laajentamiseen. Jungin mukaan: ”AMB on kuin meille räätälöity tapahtuma, sillä se on oikean kokoinen ja asiakkaamme voivat nähdä messuilla päivässä kaiken heitä kiinnostavan ja palata takaisin töihin jo seuraavana päivänä. Lyhyt matka messuille mahdollistaa tämän.”

”AMB on kehittynyt metallintyöstöalan asiakkaillemme kaikkein mielenkiintoisimmiksi messuiksi kymmenen vuoden aikana uuden messualueensa ansiosta”, selostaa Nagel Werk-zeug-Maschinen toimitusjohtajana toimiva osakas Steffen Nagel. Hän on valmistajakumppaninsa Ibarmian toimitusjohtajan Koldo Arandian kanssa yhtä mieltä: ”The best machine tools show in the world“. Nagelin mukaan: ”Meille AMB on sopiva alusta, sillä täällä saavutamme kaikki tärkeät keskustelukumppanit – koneistajista yrittäjiin.” Osallistuminen on ollut menestys, sillä AMB-kävijät ovat olleet erittäin kiinnostuneita uuden jälleenmyyntikumppanin Hyuandai Wian CNC-sorveista.

Työstökonevalmistaja FFG muutti 
AMB:n uudelleenjärjestelyjen johdosta halliin 6. Markkinointipäällikkö Joachim Jäckl: ”Meille vaihto halliin 6, jossa on sekä koneita että automaatiota, toimi sysäyksenä esitellä meistä kiinnostuneille kävijöille integroituja valmistusratkaisujamme – koneiden ja automaation yhdistelmää – ja asemoitua vahvemmin tällä osa-alueella. Suuri suosio kävijöiden keskuudessa sekä laadukkaat keskustelut konkreettisine kyselyineen todistivat, että päätös oli oikea.”

Hiomakoneasiantuntija United Grindingin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Philippe Selot kehuu AMB:n täydellisiä järjestelyjä. ”AMB-messut ovat laaja-alaiset, ja niiden maantieteellinen sijainti Etelä-Saksassa Sveitsin ja Itävallan läheisyydessä on meille optimaalinen.” Kävijöille lyhyet etäisyydet ja hyvät liikenneyhteydet ovat todellinen etu. ”Mahdollisuus vierailla messuilla päiväseltään tekee AMB:sta kiinnostavan asiakkaillemme. Uusi temaattinen hallijärjestely helpottaa kävijää suunnistamaan messuilla ja löytämään etsimänsä.” Tämä kaikki myötävaikutti siihen, että United Grinding kasvatti myyntijohtolankojensa määrää noin 30 prosentilla, mikä on ”yksiselitteinen todiste kävijöiden erinomaisesta laadusta”.

Kiinnostus työkalu-innovaatioihin suurta

”Tulimme Stuttgartiin viime viikkojen messujen jäljiltä korkein odotuksin, mutta odotukset ylittyivät”, tiivistää tarkkuustyökaluvalmistaja Paul Hornin toimitusjohtaja Markus Horn.  ”Meillä on ollut osastollamme enemmän ja parempia keskusteluja kuin aikaisemmilla AMB-messuilla.” Horn uskoo, että ilmiön taustalla on konkreettisia hankkeita. Monet haluavat teknologiaorientoituneilta yrityksiltä hyvin tarkkaa tietoa siitä, miten tietyt ratkaisut toimivat, jotta saisivat projekteistaan ja prosesseistaan irti parhaan mahdollisen hyödyn. Erityisen suurta kiinnostusta kohdistui uusiin teknologioihin kuten epäpyöreään sorvaamiseen, dynaamisesti säädettävään sivuhiontaan ja Speed Forming -tekniikkaan, joka on tutun höyläyksen uudelleentulkinta.

”Meille tämä on kaikkien aikojen paras AMB, olemme tehneet joka päivän uuden kävijäennätyksen ja tunnelma kävijöiden joukossa on erittäin positiivinen”, summaa nimeään kantavan tarkkuustyökaluvalmistajan toimitusjohtaja Oliver Gühring. Buumilla on tietenkin myös varjopuolensa: pitkät toimitusajat kaikilla aloilla ja pula työntekijöistä, mikä on ”yksi tämän hetken pääteemoista, sillä tarvitsemme työntekijöitä kaikilla aloilla.” Siksi ”monille asiakkaille tuottavuus ja tehokkuus ovat pääasioita”, Gühring toteaa.

Työkalujen ja koneiden myyjän Hahn+Kolbin toimitusjohtaja Katrin Hummel iloitsee: ”Pystyimme kasvattamaan kävijämäärää jälleen selvästi verrattuna edellisiin vuoden 2016 AMB-messuihin.” Menestystä ei kuitenkaan mitata pelkillä numeroilla, vaan vielä tärkeämpää on, että myös laatu parani: ”Kävijät vierailivat osastollamme hyvin konkreettisesta syystä.” Monet kysymykset koskivat hyvin erityisten materiaalien työstämistä, ja etenkin uusi porausohjelma herätti paljon kiinnostusta.

Tietoa AMB-messuista

Stuttgartin AMB 2018 -messuilla oli paikalla 1 553 näytteilleasettajaa, jotka tarjosivat yli 120 000 neliömetrin näyttelyalueella innovaatioita ja jatkokehittelyä lastuaville ja hankaaville työstökoneille, tarkkuustyökaluille, mittaustekniikalle ja laadunvarmistukseen sekä robotteja, työkappale- ja työkalunkäsittelytekniikoita, Industrial Software & Engineering -ratkaisuja, rakennusosia, kokoonpanoja ja lisävarusteita. AMB 2018:aa tukevat aatteelliset kannattajayhdistykset VDMA:n tarkkuustyökalujen ammattiliitto Fachverband Präzisionswerkzeuge, VDMA:n ohjelmistojen ja digitalisaation ammattiliitto Fachverband Software und Digitalisierung sekä Saksan työstökoneteollisuuden liitto Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken.