Camcut yhtenä ­vahvana luotto­kumppanina 40-vuotiaan Raahen Konepajatyön kehityspolulla

Tänä vuonna 40 vuotta täyttävä Raahen Konepajatyö Oy ei ole jäänyt keski-iän kynnyksellä ihailemaan hienoa historiaansa, vaan kehittää toimintaansa edelleen pitkäjänteisesti, määrä­tietoisesti ja kokonais­valtaisesti. Yhdeksi tärkeäksi kumppaniksi on valikoitunut Camcut, joka on toimittanut Raahen ­Konepajatyölle moni­puolisesti erilaisia työkaluja, tuotteita ja palveluita.

Kastellin perhe aloitti konepajatöihin liittyvillä töillä yrittämisen Ilmari Kastelin toimesta jo 1950-luvulla Kastell Oy:n puitteissa. Ilmari Kastelin viitoittamalla tiellä jatkoi hänen poikansa Pertti Kastell, joka veljensä ja kolmannen yhteistyökumppanin kanssa perusti Raahen Konepajatyö Oy:n vuonna 1984. Raahen Konepajatyö jatkaa tänä päivänä vahvaa etenemistään Kastelin perheen ollessa yrityksen enemmistöosakas.

Viime vuodet nelisenkymmentä työntekijää työllistävä Raahen Konepajatyö on edennyt varsin vauhdikkaasti ja liikevaihto on kasvanut viidestä noin seitsemään miljoonaan euroon. Tuotantopäällikkö Jussi Kastellin mukaan tavoitteena on edelleen kasvaa kohti 10 M€ liikevaihtolukemia. Yksi tärkeä kasvun mahdollistaja on jatkuva kehittäminen sekä siihen liittyvät investoinnit.

Lähivuosien merkittävin investointihanke on vuonna 2016 rakennettu uusi koneistushalli, johon hankittiin uusina koneina Fermat WFT 13 -avarruskone sekä CNC-sorvi Geminis GT7.
– Uuden koneistamon myötä halusimme jykevöittää erityisesti järeän pään koneistuskyvykkyyttämme. Vuodesta 2017 lähtien on suunnitelmissa ollut vieläkin järeämmän koneen hankinta, mikä toteutettiin viime vuonna hankitun aarporan Union PR II 150 myötä. Tämän Makrumin toimittaman koneen toimitusprosessi sujui asiallisesti ja kone liittyi arsenaaliimme viime vuoden toukokuussa. Koneen x-liike on 11 110 mm, y = 5 000 mm ja z = 1 500 mm ja pinoli 1 000 mm. Pyöröpöydän liike on 2 500 mm ja pöydän kantavuus on 45 000 kg, joten puhutaan todella järeän kokoluokan koneesta, kertoo Jussi Kastell. Kaiken kaikkiaan uuden 1 000 m2:n koneistushallin investointi koneineen on arvoltaan noin 3,5 miljoonaa euroa. Tämän uuden hallin myötä Raahen Konepajatyön tuotantotilojen koko on noin 4 000 m2.

Union PR II 150 -koneeseen Camcut toimitti UYAR-työstökonekameran, jonka avulla koneistaja näkee paikkoihin, joihin muuten ei näkisi. Suljettu IP -suojausluokitettu videokamera on varustettu valolla ja pyörivällä linssillä, jotka mahdollistavat hyvän kuvalaadun kaikissa tilanteissa työstökoneen sisällä työstötapahtuman aikana.


Unionin varustelusta vastasi luottoyhteistyökumppani Camcut

Union-avarruskoneen varustelusta vastasi Camcut Oy. – Kilpailutimme toki muitakin työkalutoimittajia, mutta tälläkin kertaa, kuten monen muunkin koneen kalustuksen yhteydessä, Camcut oli paras vaihtoehto. Unioniin Camcut toimitti työkalujen lisäksi mittavälineitä ja kiinnittimiä sekä post­prosessorin työstökoneen ohjelmointiin Mastercam-ohjelmiston avulla, sanoo Kastell, ja jatkaa: – Camcut toimitti Unioniin myös UYAR-työstökonekameran, jonka avulla koneistaja näkee paikkoihin, joihin muuten ei näkisi. Suljettu IP -suojausluokitettu videokamera on varustettu valolla ja pyörivällä linssillä, jotka mahdollistavat hyvän kuvalaadun kaikissa tilanteissa työstökoneen sisällä työstötapahtuman aikana. Kameran ansiosta voidaan välttää isojakin vahinkoja ja eliminoidaan muun muassa törmäyksiä.

– Kamera työstökoneeseen on yksi hyvä esimerkki Camcut Oy:n meille toimittamista tekemistämme kehittävistä palveluista. Toisena voisi mainita heidän toimittamat kaksi Walter Tools -työkaluautomaattia, jotka ovat merkittävästi parantaneet tuotantomme sujuvuutta. Kaiken kaikkiaan yhteistyö Camcutin kanssa on luottamukseen perustuvaa kahdensuuntaista yhteistyötä, jossa Camcutin ammattitaitoinen henkilökunta ja heidän laadukkaat tuotteensa parantavat meidän kilpailukykyämme. Camcut-palvelut kattavat osaamista työkaluista ohjelmointiin ja niiden ylläpitoon. Apua saa milloin tarvitaan, ja minulle on tärkeää, että esimerkiksi puhelimella saa vaivattomasti Camcutin yhteyshenkilöt kiinni, kiteyttää Kastell vuosia kestäneen yhteistyön Camcut Oy:n kanssa.

Camcut vastasi myös uusimman avarruskoneen kalustuksesta, kuvassa Walter Toolsin lastuavat työkalut. Tähän koneeseen Camcut toimitti myös mittavälineitä ja kiinnittimiä sekä postprosessorin työstökoneen ohjelmointiin Mastercam-ohjelmiston avulla.


Kaikki konepajatyöt omassa tuotannossa

Raahen Konepajatyö tuottaa palveluita omassa tuotannossaan poikkeuksellisen laajasti: levy- ja hitsaustyö, koneistustyöt sekä asennus- ja kunnossapitotyöt. Ainoastaan pintakäsittelytyöt ovat täysin ulkoistettu. – Kun pystymme omassa tuotannossamme huippukalustolla huippuammattilaistemme voimin toteuttamaan laajemmatkin kokonaisuudet, voimme taata nopeat toimitukset, joustavan palvelun ja huippulaadun, vakuuttaa Kastell.
Raahen Konepajatyön kokonaisvaltainen tekeminen on huomattu asiakaskunnassa, mikä on johtanut varsin laajaan eri toimialoja sisältävään asiakasmäärään. – Pää­paino tekemisessämme on raskaassa päässä, mutta valmistamme tuotteita pienistä osista lähtien, ja yksittäiskappaleista aina satojen kappaleen sarjoihin. 90 % käsittelemästämme materiaalista on mustaa terästä, mutta myös erikoisteräkset ja kirkkaat materiaalit ovat meille tuotannossa tuttuja, valaisee Kastell.


Positiiviset näkymät

– Töitä on riittänyt lähivuosina koko ajan, ja tilanne on tälläkin hetkellä hyvä. Kovin pitkiä näkymiä ei meillä perinteisesti ole, mutta ainakin ensi syksyyn asti on töitä tiedossa. Kokonaisuutena voisi todeta, että näkymät ovat tulevaisuutta ajatellen varsin positiiviset. Tasaista kasvua haetaan edelleen kehittämällä toimintaamme täällä oman tontin sisällä, päättää Kastell.

Raahen Konepajatyö Oy
Jussi Kastell
tuotantopäällikkö
puh. 040 772 7033
www.konepajatyo.fi

Camcut Oy
Mikko Vepsäläinen
toimitusjohtaja
puh. 045 1872 211

Janne Pesonen
myyntijohtaja
puh. 045 1872 212
www.camcut.fi

Viime vuonna tuotantoon hankitun avarruskoneen Union PR II 150 jykevällä 45 000 kg kantavalla pöydällä yhteistyökumppanit Camcut Oy:n Mikko Vepsäläinen (vas.) ja Raahen Konepajatyö Oy:n tuotantopäällikkö Jussi Kastell.