Cargotec tyytyväinen Crippa 1042E:n ominaisuuksiin

Vuonna 2006 alkoi edellinen Crippa laittaa putkia mutkalle Cargotecin hallissa ja on edelleen työn touhussa, kunnes kesäkuun alussa tuotantoon saatuun uuteen CNC-taivutuskoneeseen saadaan kaikki taivutusohjelmat sisälle. Nopeus, kapasiteetti, monipuolisuus ja kattavat sekä luotettavat palvelut olivat asioita, jotka käänsivät putkentaivutuskonevalinnan jälleen Crippaan ja Vossiin.

-Vaikka valitsemamme kone oli ominaisuuksiltaan juuri meille sopiva, niin erittäin suurta osaa valinnan kallistumisessa Vossin edustamaan Crippaan näytteli kokemuksemme Vossin toiminnasta kuluneiden reilun kymmenen vuoden aikana. Olemme aina voineet luottaa huoltosopimuksen noudattamiseen ja tukitoimiin ongelmien tullessa, tehtaanjohtaja Esa Korolainen toteaa.

Pieniä sarjoja

– Valmistamme Raision tehtaallamme Multilift koukku- ja keinukippilaitteita yli 4 000 laitteen vuosivauhdilla. Jokainen laite on asiakkaan tilaaman mukainen, yksilöllinen laite. Tästä syystä toimintaamme kuvaa termi tilausohjautuva piensarjatuotanto. Uuden Crippan myötä pääsemme paremmin käsiksi hieman pidempiin sarjoihin parin viikon aikajanalla toimitettavien laitteiden osalta, Korolainen jatkaa.

– Uusi Crippa pystyy taivuttamaan maksimissaan 42 mm halkaisijaista putkea. Meillä on tällä hetkellä käytössä putkia halkaisijaltaan 10–25 mm. Kapasiteettia on siis isompienkin putkien taivuttamiseen.

Automaatiota lisää

Uudessa Crippassa on automaattinen syöttölaite, johon saadaan pituudeltaan samoja putkia, vaikka taivutusmalli tai putken halkaisija olisikin erilainen. Erittäin suuri edistysaskel on uuden koneen asetusaikojen nopeutuminen. Tämä on ennen kaikkea koneessa samanaikaisesti kolmelle eri putkihalkaisijalle olevien taivutuslestien ansiota.

– Kolmen lestin automaattinen järjestelmä nopeuttaa eri putkikokojen kanssa työskentelyä erittäin paljon ja lyhentää kappaleiden läpimenoaikoja ratkaisevasti. Ennen lestit vaihdettiin manuaalisesti aina putkikoon muuttuessa, mikä oli selkeä pullonkaula.

Uusia mahdollisuuksia

– Jo nyt näemme, että vanhan koneen poistuessa käytöstä pystymme saamaan enemmän aikaiseksi ja lisäämään tuotantoon esimerkiksi Service-puolen tarpeita täyttäviä töitä. Ennen meillä ei ole ollut mahdollisuutta tehdä sarjojen välissä korjaukseen tulleisiin koneisiin hydrauliputkia, mutta nyt se on mahdollista. Tulemme myös ottamaan omiin käsiimme muutamia aiemmin alihankittuja kappaleita, tuotannonkehityspäällikkö Riku Lindqvist kertoo.

– Uusi kone on ajatusmaailmaltaan täysin uudenlainen ja siinä on erilainen, monipuolinen ohjausjärjestelmä, joka antaa todella paljon uusia mahdollisuuksia, joita koneen pääkäyttäjän pitää osata hyödyntää. Meillä on nyt pääkäyttäjänä, yhdessä vanhan koneen pääkäyttäjän kanssa nuorimies, joka todella ymmärtää laajasti mahdollisuudet joita on käytettävissä.

FAT-testi vakuutti

Cargotecilla hankintaprosessin aikana mietinnässä olevien konevaihtoehtojen kohdalla ensin keskitytään koneiden fyysisiin ominaisuuksiin, joiden perusteella valitaan potentiaaliset konevaihtoehdot. Tämän jälkeen keskitytään valinnan tekemiseen kokonaisuuden kannalta.

– Jo melko alkuvaiheessa Vossi vei meidät AGCO Powerille tutustumaan lähes samanlaiseen koneeseen, jossa on samanlainen ohjausjärjestelmä, kuin meille tulleessa 1042E:ssä. Pelkkien puheiden sijaan näimme koneen käytännössä ja saimme keskustella sen käyttäjien kanssa. Tämä antoi varmuutta valinnan tekemisessä, Korolainen kehuu Vossin palvelua.

– Olimme myös ennen koneen toimitusta Italiassa tekemässä omalla koneellamme FAT-testin, jossa kahden päivän aikana taivutimme omista materiaaleistamme todellisia tuotteitamme ja näimme, miten homma hoitui. Hyvinhän se hoitui.

Onnistumisvarmuutta jo suunnitteluvaiheessa

Crippaan kokonaisuutena kuuluu mukaan myös simulointiohjelmisto, joka kertoo jo koukkulavalaitteiston suunnitteluvaiheessa, onko kyseinen putki taivutettavissa suunnitellusti. Jos ei ole, niin suunnittelussa voidaan ottaa huomioon rajoitukset ja muuttaa niitä hallitusti jo etukäteen, ennen tuotantoon vientiä.

– Simulointi vähentää huomattavasti turhia kustannuksia, joita on aiemmin saattanut syntyä jopa konerikkojen muodossa, kun tiettyjä rajoituksia ei ole osattu ottaa täysin huomioon. Nyt tämän kaltaiset ongelmat huomataan jo suunnittelupöydällä, Lindqvist summaa.

Hiab on maailman johtava ajoneuvojen kuormankäsittelylaitteiden sekä älykkäiden palvelujen ja digitaalisten ratkaisujen toimittaja. Hiabin tuotevalikoimaan kuuluu luokkansa parhaisiin lukeutuvat kuormankäsittelylaitteet, kuten HIAB-kuormausnosturit, LOG-LIFT- ja JONSERED-puutavara- ja kierrätysnosturit, MOFFETT-ajoneuvotrukit, MULTILIFT-vaihtolavalaitteet ja ZEPRO-, DEL- ja WALT-CO-takalaitanostimet. www.hiab.com. Hiab on osa Cargotecia. 

INFO

Esa Korolainen, tehtaanjohtaja

puh. 0400 263017

www.hiab.com

www.cargotec.com

Crippasta lisätietoa antaa 

Vossi Group Oy

puh. 010 8200 500

www.vossi.fi