CMZ-monitoimisorvi osana Saloteamin järjestelmällisen kyvykkyyden kasvattamista

Juuriltaan elektroniikkateollisuuden kumppanuuteen vahvasti nojaava Saloteam Oy on laajentanut toimintaansa globaalin rakennemuutoksen myötä voimakkaasti myös alihankintakoneistukseen. Tätä kasvavaa sektoria yritys on terästänyt CMZ TA25 YS-640 CNC-monitoimisorvauskeskuksella, joka avaa Saloteamille myös täysin uusia palvelusektoreita.

Vuonna 1991 perustettu Saloteam Oy lähti perustajansa Hannu Heinosen johdolla palvelemaan alueen elektroniikkateollisuuden tarpeita. Elektroniikkateollisuus on yhä merkittävä sektori tälle Salossa toimivalle yritykselle, mutta 2010-luvun alussa Suomessa tapahtunut lähes totaalinen elektroniikkateollisuuden pysähdys ravisteli myös Saloteamin tekemistä. – Alihankintakoneistus on aina ollut osana tekemistämme, mutta vuoden 2012 muutoksessa avasimme alihankintakoneistuspalvelumme laajasti kaikkien asiakkaiden ja toimialojen ulottuville. Tällä hetkellä alihankintakoneistus on isoimmassa roolissa tekemisessämme ja se myös kasvaa jatkuvasti. Lähivuodet on edetty 10–15 % liikevaihdon kasvuvauhdissa alihankintakoneistuksen kasvun imussa, kertoo toimitusjohtaja Juha Hänninen.

Päämiestensä konsultoiva yhteistyökumppani
Saloteam tekee alihankintakoneistusta 10:llä koneella jyrsimällä ja sorvaamalla pääsääntöisesti neljälle eri sektorille: elek–
troniikka- ja valaisinteollisuudelle, ajoneuvoteollisuudelle, laiterakentajille sekä lääketeollisuuden tarpeisiin. Näistä sektoreista muodostuu vuositasolla Saloteamille 120 asiakasta pääsääntöisesti kotimaasta Ruuhka-Suomen alueelta. – Meillä on ollut perinteisesti elektroniikkateollisuuden kumppanina pitkiä asiakassuhteita. Tätä toimintamallia toivomme myös alihankintakoneistus-asiakkuuksistamme, jolloin pystymme parhaiten toimimaan missiomme mukaisesti: Tavoitteemme on tuottaa asiakkaillemme arvoa. Pitkissä kumppanuussuhteissa pystymme yhdessä asiakkaidemme kanssa kehittämään avoimeilla vuorokeskustelulla heidän tuotteitaan ja niiden valmistuksellisia prosesseja. Roolimme onkin enemmän konsultoiva kuin pelkkä alihankkija, avaa Hänninen Saloteam Oy:n arvomaailmaa.

Haastavia osia 
hi-tech-tuotteisiin
Alihankitakoneistuksen sarjakoot vaihtelevat Saloteamin tuotannossa yksittäiskappaleista tuhansiin kappaleisiin, joissa mate-riaaleina pääsääntöisesti ovat erilaiset alumiinit, muovit ja teräkset. Työstettävien kappaleiden kokoluokka on pääsääntöisesti alle 10 kg / 500 x 500 mm. Levymäisissä kappaleissa yritys yltää kokoon 1000 x 1500 mm, 
s = 20 mm saakka. – Tyypillisesti alihankintakoneistuksemme tuottaa osia eri aloilla toimivien asiakkaidemme hi-tech-tuotteisiin. Nämä osat vaativat useimmiten joko sadas-osiin menevää suurta tarkkuutta tai ovat muodoiltaan haastavia, valaisee Hänninen.

CMZ toi tarkkuutta, tehokkuutta, kapasiteettia ja uusia mahdollisuuksia
CMZ TA25 YS-640 CNC-monitoimisorvauskeskus liittyi osaksi Saloteamin tuotantokoneistoa marraskuun lopulla. – Koneen toimittanut Cron-Tek Oy on yrityksemme historian pitkäaikaisin konetoimittaja ja tämäkin toimitus sujui heidän toteuttamanaan hyvin, sanoo Hänninen.
Saloteam puntaroi tämän sorvi-investoinnin valintaprosessissa neljää eri tuotetta. – Meillä on tuotannossamme vain koneistusmaailman huippumerkkejä ja tälläkin kertaa valitsimme huipputuotteen uudeksi sorviksemme. Moni asia käänsi vaakakupin CMZ:aan, mutta suuri vaikutus päätökseemme oli koneen nopealla toimitusajalla ja hyvällä hinta-laatusuhteella, arvioi Hänninen.
CMZ TA25 YS-640 CNC-monitoimisorvauskeskus on varustettu Y-akselilla, vastakaralla ja 12 000 1/min pyörivillä työkaluilla, joiden ansiosta koneella saa työstettyä vaativat ja monipuoliset kappaleet kerralla valmiiksi. Lisäksi Saloteamin koneeseen on integroitu Ø 62 mm tangonsyöttöautomaatti, joka mahdollistaa miehittämättömän 24/7-tuotannon.
– Hankkimamme CMZ on kokoluokkaamme sopiva, täysillä optioilla varustettu sorvi. Kone tuo lisäkapasiteettia, tehokkuutta ja tarkkuutta tuotantoomme. Kiteyttäen voidaan sanoa, että tämä uusi CMZ-monitoimisorvi on osana järjestelmällistä kyvykkyytemme kasvattamista.
– Kehittyäksemme ja laajentaaksemme palveluitamme tarvitsemme uutta tekniikkaa. Muuten ei ole mahdollista laajentaa palveluitamme nykyisille asiakkaillemme tai etsiä uusia asiakkaita, mitkä ovat kuitenkin kasvumme mahdollistajat. Joka vuosi teemme hankintoja ja tämän vuoden pääinvestointi oli tämä CMZ, joka toi tekemisemme tapaan muutosta ja uudistusta sekä uusia palvelusektoreita.

INFO
Saloteam Oy
toimitusjohtaja
Juha Hänninen
puh. 040 510 2470
www.saloteam.fi
CMZ-sorveista:
Cron-Tek Oy
puh. 09 549 4660
www.crontek.fi