CMZ, Quaser ja huippujoukkue 30-vuotiaan Tekopan hurjan kasvuvauhdin teräsjalkoina

Tekopan johdossa vuonna 2020 aloittanut aisa­pari toimitusjohtaja Marianne Vepsäläinen sekä tuotanto­päällikkö Jarno Hell­gren kirjasivat yrityksen strategiaan sanat maltillinen ja hallittu kasvu. Sana maltillinen saattaa tässä kohtaa saada uuden merkityksen, sillä yritys on kolminkertaistanut liikevaihtonsa neljässä vuodessa. Yksi strategiaan liittyvä suuri suunnan­muutos oli panostus kone­investointeihin, jonka myötä Tekopalla on nyt neljä Quaser-työstö­keskusta ja kolme vinojohteista CMZ CNC-sorvia. Uudet koneet ovat olleet merkittävä mahdollistaja voimakkaan kasvun tiellä.

Toimitusjohtaja Marianne Vepsäläinen ja tuotantopäällikkö Jarno Hellgren muuttivat Karkkilassa toimivan Tekopan kurssin täydellisesti aloittaessaan uusissa vastuissaan neljä vuotta sitten. Johtokaksikon metodit ja heidän luomansa strategia ovat toimineet enemmän kuin hyvin: vuoden 2020 reilun miljoonan euron liikevaihto on kasvanut lukemaan 3,1 miljoonaa euroa.

Yksi keskeisiä seikkoja tutkapari Vepsäläinen-Hellgren viitoittamalla uudella polulla on kokonaisvaltainen kehittäminen ja vahvana osana sitä koneinvestoinnit. Koneinvestoinneissa pääkumppaniksi on valikoitunut Cron-Tek Oy. – Toimitukset ovat onnistuneet hyvin, ja sekä Quaser- että CMZ-koneet ovat vastanneet odotuksiimme ominaisuuksiensa, tehokkuutensa kuin luotettavuutensakin puolesta, kiittelee Hellgren. – Ilman näitä tekemiämme koneinvestointeja näin voimakas kasvu ei olisi ollut mahdollista. Mutta pelkät huippukoneet eivät riitä. Haluaisinkin korostaa työntekijöidemme osuutta kasvun mahdollistajana. Meillä on todella sitoutunut, joustava ja kovan ammattitaidon omaava joukkue, jonka kanssa olemme yhdessä valaneet vankan perustan tekemisellemme, jatkaa Vepsäläinen.


Kokoonpanotyöt lisääntyneet

Tekopan palveluvalikoima kattaa koneistukset peukalonpään kokoisista kappaleista muutamaan kymmeneen kilogrammaan. Sarjakoot asettuvat pääsääntöisesti haarukkaan 1–1000 kpl. Tekopalla on myös isomman kokoluokan työstökeskus, jolla ylletään kokoluokkaan 1500 x 1500 mm. Tuotanto käsittää käytännössä kaikki työstettävät metallimateriaalit sekä muovit. – Viime aikoina kokoonpanotöiden osuus on kasvanut. ­Tätä varten teimme uuden kokoonpanotöille pyhitetyn tilan. Asiakkaat haluavat yhä enemmän valmiita kokoonpantuja maalattuja tuotteita, kertoo Vepsäläinen.


Entistä hektisempää

Vepsäläinen kertoo, että viime vuosina hektisyys on lisääntynyt entisestään.
– Kiire on aina läsnä. Isoon osaan tilauksista vasteaika toimituksiin on todella lyhyt. Tämä vaatii organisaatioltamme joustavuutta sekä mukautumiskykyä. Emme voi nojata tekemisessämme vioille alttiisiin vanhoihin koneisiin, sillä nopeat läpimenoajat mahdollistuvat vain luotettavalla ja tehokkaalla konekannalla, sanoo Vepsäläinen.


Viime syksynä Tekopan arsenaaliin liittynyt Quaser MV214P/12 Fanuc 31i-MB on jo yrityksen neljäs Quaser-työstökeskus.


Uusilla koneilla nopeutta ja kappaleita kerralla valmiiksi

Viime lokakuussa Cron-Tek Oy:n toimittama koneistuskeskus Quaser MV214P/12 Fanuc 31i-MB muodostaa kvartetin aiemmin hankittujen ”keisareiden” rinnalla. – Iso painoarvo sille, että päädyimme jälleen Quaseriin, on erittäin hyvistä kokemuksista aiemmista Quasereistamme. Samat seikat voi todeta viime syksynä arsenaaliimme liittyneestä CMZ:sta, jonka myötä meillä on nyt tehokas CMZ-hyökkäystrio, kertoo Hellgren, ja jatkaa: – Toki kartoitimme muitakin merkkejä tämänkin konehankinnan yhteydessä, mutta kyllä iso merkitys on hyvillä kokemuksillamme CMZ:sta kuten myös maahantuoja Cron-Tek Oy:stä, perustelee Hellgren konevalintoja.

– Iso etu on myös sillä, että tuotannossa on samanlaisia koneita entuudestaan. Tällöin koneet saadaan nopeasti tehokkaaseen tuotantotyöhön, eikä uusien ohjauksien ja muiden ominaisuuksien opetteluun huku turhaa aikaa. Myös työkalut sopivat koneisiin keskenään, mikä helpottaa tekemistä ja tuotannon ohjausta, miettii Hellgren.
– Vanhat koneet ovat liian usein rikki, se on suuri syy uusien koneiden hankintaan. Totta kai uusien koneiden viimeisen teknologian ansiosta myös valmistusnopeudet ovat aivan eri luokaa kuin vanhoissa koneissa, muun muassa työkalujen vaihtoajat ovat huomattavasti nopeampia. Esimerkiksi keskustöissä kymmenen minuutin koneajoissa puhutaan noin 1–1,5 minuutin nopeammista valmisajoista, laskeskelee Hellgren.

Viimeisin CMZ liittyi Tekopan vahvuuteen viime kesänä. CMZ TA20-YT-640 Fanuc 32i-TB Plus iHMI -koneessa on neljä akselia ja pyörivät työkalut. – NC-kärkipylkkä mahdollistaa pidempien kappaleiden työstämisen ja isompi 15-paikkainen revolveri tehostaa tekemistämme edelleen. Näiltä CMZ-sorveilta saamme ulos kappaleet aiempaa valmiimpina, eikä niitä tarvitse enää siirrellä sorveilta työstökeskuksille, iloitsee Hellgren.
– Näiden viimeisten koneinvestointiemme jälkeen tilanteemme on todella hyvä. Vuorossa yksi henkilö voi operoida kahta konetta. Näin saamme tuotannon tehokkuuden maksimoitua, jatkaa Hellgren.


Aktiivinen kolmekymppinen

Vepsäläisen mukaan Tekopa haluaa olla aktiivinen ja näkyvä toimija. Tämä aktiivinen toimintamalli onkin tuottanut hedelmää, sillä asiakaspohja on laajentunut jopa uusille toimialoille. – Meillä on kolmisenkymmentä aktiivista asiakasta edustaen laajasti eri toimialoja. Esimerkiksi junaraidesektori on meille uusi toimiala ja myös rakennuspuolelta on löytynyt uusia asiakkaita. Laaja ja monipuolinen asiakaspohja on pitänyt työssä hyvin kiinni, ja tälläkin hetkellä tilanteemme on hyvä. Tuotanto jauhaa täysillä ja tilanne vaikuttaa myös kevättä kohti mentäessä varsin hyvältä.

Tänä vuonna 30 vuotta täyttävän Teko­pan aktiivisuus näkyy myös kasvaneena työntekijämääränä.
– Muutamassa vuodessa työntekijämäärämme on kasvanut kymmenestä yhdeksääntoista. Lähiaikoina vahvuuteemme on liittynyt pitkän kokemuksen omaavia koneistajia, joiden myötä erinomainen tiimimme alkaakin olemaan siinä kokoluokassa ja iskussa, jolla on hyvä rakentaa seuraavaa kolmeakymmentä vuotta, miettii Vepsäläinen.
– Kokonaisvaltainen kehitystyömme on laittanut layoutia myöten kaiken uusiksi, ja muun muassa pari vuotta sitten asennetut LED-valot ovat yksi palanen kehitysmatkassamme, jota omalta osaltaan tukee myös uusi toiminnanohjausjärjestelmämme. Seuraava askel on siirtyminen robottivalmiudella varustettuun 5-akselikeskukseen. Samassa yhteydessä on tarkoitus siirtyä tuotannossamme CAM-aikaan. Näistä aiheista saattaa olla uutta kerrottavaa Konepaja-messujen aikaan, päättää Vepsäläinen arvoituksellisesti.


CMZ TA20-YT-640 Fanuc 32i-TB Plus iHMI on tukeva 4-akselinen CNC-sorvi varusteltuna NC-kärkipylkällä ja 15-asemaisella työkalurevolverilla.
– Uusien CMZ-akselisorvien myötä kappaleet valmistuvat valmiimpina osina ulos, eikä niitä tarvitse siirrellä enää koneistuskeskuksille, kertovat tuotantopäällikkö Jarno Hellgren ja toimitusjohtaja Marianne Vepsäläinen uusimman CMZ:n äärellä.

Tekopa Oy
Marianne Vepsäläinen
toimitusjohtaja
puh. 0400 478 322
www.tekopa.fi

CMZ-koneista:
Cron-Tek Oy
Kari Koski
myyntijohtaja
puh. 0400 794 349
www.crontek.fi