Cobotti tuplaa hitsarin työpanoksen – Janavalo löytämässä ratkaisua työvoimapulaan

Kantahämäläinen metalliyritys työllistää 25 hitsaajaa, mutta uusia on vaikea löytää. Yritys kokeili yhteistyörobottia, miten se kykenee tukemaan hitsareita heidän työssään. Ensimmäiset kokemukset ovat hyvät.

Ammattitaitoisen työvoiman pula pahenee vuosi vuodelta. Tämän on kokenut myös janakkalalainen Janavalo, jolla on ollut hankaluuksia löytää uusia hitsareita neljälle tehtaalleen eri puolilla Kanta-Hämettä. Yrityksen sielun muodostavat 25 hitsaajaa. Janavalo tekee ja kokoaa metallisia osia muille yrityksille, kuten Valmetille ja Kone­cranesille, mutta valmistaa myös omia Turenko-merkkisiä kaappejaan.


Yritys hankki Universal Robots UR10e -yhteistyörobottisolun tuotannon hitsaustehtäviin tukemaan hitsaajia heidän töissään. Janavalon toimitusjohtaja Riikka Huopainen kertoo, että cobotin tavoitteena oli kyetä kaksinkertaistamaan yhden hitsaajan työpanos. Lähtötilanne oli kinkkinen sillä yrityksen valmistamat tuotantosarjat olivat pieniä.

Järjestelmän suunnittelija, insinööritoimisto Mekanion asiantuntija Juho Lehto, teki työtä käskettyä. Hän kertoo, että cobotille annettiin hitsaustehtäviä, jotka tuntuivat ihmiselle raskailta ja kuluttavilta. Joustavuuden mahdollisti yhteistyörobottien turvallisuus. Jos ihminen koskee siihen vahingossa, se pysähtyy. Tämän ansiosta robotin ympärille ei tarvita suoja-aitoja tai turvalaitteita.
“Järjestelmän tuli kyetä hitsaamaan monenlaisia eri tuotteita, joiden geometriat ja koot vaihtelevat samalla suuresti. Hitsausyksikkö tuli myös pystyä siirtämään tehtaalta toiselle”, Lehto sanoo. Lisäksi hitsarien tuli kyetä ohjelmoimaan laitteistoa ilman ulkopuolista apua ja oppimaan samalla työssään.


Alussa oli hakemista

Hitsauscobotti saapui Turengin tehtaalle lokakuussa 2022. Huopainen kertoo, että alussa he joutuivat etsimään hitsausarvoja, jotta saumasta tulisi riittävän laadukas. Nyt, viiden kuukauden toiminnan jälkeen, kokeilusta voi jo vetää alustavia johtopäätöksiä.

Normaali robotiikkainvestoinnin takaisinmaksuaika on noin viisi vuotta, mutta Huopaisen mukaan Janavalo on yltämässä kahteen vuoteen. “Tärkein tavoite hitsaajan työn monistamisesta näyttää toteutuvan”, Huopainen sanoo.

Joustavuus saa kiitosta. Järjestelmä kykenee 3–4 tuotteen hitsaukseen jo nyt. Jatkossa Janavalo tavoittelee cobotille jopa yli kymmentä eri tuotetta. Järjestelmä mahdollistaa oppimisen. Ensimmäiset tuotteet ovat olleet mustan raudan mig-hitsausta, mutta yritys suunnittelee hitsauksen laajentamista ruostumattomaan teräkseen.

“Tähän asti cobotteja ovat ohjelmoineet meidän hitsarimme. Tavoitteemme on, että ensi keväänä jo muutkin työntekijät kykenisivät siihen”, Huopainen sanoo. Hitsaajat myös oppivat nopeasti missä kannattaa hyödyntää cobottia ja missä käyttää ihmisen taitoja.
“Jossain prosesseissa ihminen on osoittautunut nopeammaksi kuin robotti, joissain päinvastoin. Hyvää on cobotin tuottama tasalaatuisuus. Ja se ei väsy.” 


Hitsaaja Juha Mattila ja Janavalo Oy:n toimitusjohtaja Riikka Huopainen. Kuvaaja Tia Yliskylä.

Miikka Jokinen
Channel Development Manager
Miikka toimii Suomen maajohtajana vastaten UR:n asiakkuuksista ja niiden kehittämisestä.
puh. 040 905 1765
mpjo@universal-robots.com

Universal Robots tukee työnteon muutosta luomansa robotiikka-alustan ja siihen liittyvien ratkaisujen avulla. UR esitteli maailman ensimmäisen kaupallisesti menestyneen yhteistyörobotin (cobotin) vuonna 2008. Sen jälkeen UR on kehittänyt tuotevalikoiman eri hyötykuormille ja ulottuvuuksille: UR3e, UR5e, UR10e, UR16e ja UR20. Jokaista mallia tukee laaja valikoima ohjelmistoja, lisävarusteita ja sovelluksia UR+ -ekosysteemissä. Tämä mahdollistaa cobottien käytön useilla eri aloilla ja niiden uudelleensijoittamisen eri tehtäviin.
Yritys on osa Teradyne Inc. -konsernia. Universal Robotsin pääkonttori on Odensessa, Tanskassa, ja sillä on toimistot Yhdysvalloissa, Saksassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa, Tšekissä, Romaniassa, Turkissa, Kiinassa, Intiassa, Japanissa, Etelä-Koreassa, Singaporessa ja Meksikossa.
Universal Robots on asentanut maailmanlaajuisesti yli 50 000 cobottia.

Lisätietoja on osoitteessa www.universal-robots.com tai blogissa osoitteessa blog.universal-robots.com