E.S. Lahtinen Oy hallitsee erikoisprofiilien alihankintatyöt

Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoen Kouran kylässä toimiva E.S. Lahtinen viettää ensi vuonna 90-vuotisjuhliaan. Pitkän historian varrelta on tuotteiksi valikoitunut suomalaisten ehkä kaikkein parhaiten tuntemat ESLA-
potkukelkat, -rollaattorit ja -potkupyörät moninaisine variaatioineen. Myös lähes 30 vuotta tehdyt alihankintatyöt meisto- ja puristintekniikalla on yksi toiminnan kivijalkoja.

-Olemme menestyksekkäästi palvelleet asiakkaitamme monimuotoisten profiilien koneistuksissa ja eniten niiden kohdalla keskitytään erilaisiin rei’ityksiin ja katkaisuun, sekä kappaleiden viimeistelytöihin. E. S. Lahtinen Oy kuuluu osana Mäkelä Alu Oy:n profiilien jatkojalostukseen erikoistuneeseen La Alucenterin verkostoon. La Alucenteriin kuuluu kattavasti erilaisia alumiiniosaajia ja sitä kautta saakin hankittua melkein mitä tahansa valmistettuna alumiinista, kertoo E.S. Lahtinen Oy:n tuore toimitusjohtaja Mika Lahtinen.

Profiilit erikoisalana
ESLA tekee erilaisista teräsohutlevyosista ja alumiiniprofiileista tuotteita asiakkaille koko Suomeen.
– Noin 50 % 3,5 M€ liikevaihdostamme tulee profiilien alihankinnasta. Meillä on yli 100 asiakasta, joista puolet tarvitsee erilaisia alumiiniosia. Käyttämämme koneet on valmistettu juuri meidän tarpeitamme vastaamaan. Näitä ei suoraan löydä kenenkään konetoimittajan varastosta. Tälläkin hetkellä odotamme uuden koneen valmistumista. Seinäjoella on kokoonpanossa meille tuleva uusi rei’ityslinja.

Hieman automatisointia
– Tuotteidemme erikoisuuden ja suhteellisen pienien eräkokojen vuoksi kovin täydellistä automatisointia on hankala toteuttaa ja olemmekin automatisoineet robottitoimisiksi osan maalauksesta ja meillä on kaksi hitsausrobottia runkojen hitsaamiseen. Toki kaikki rei’ityskoneet ovat automaattisia, mutta aihiot syötetään käsin, koska niiden muodot ovat erittäin moninaisia ja hankalia automatisoida.

Kapasiteettia tarpeeksi
– Olemme saaneet hyvin tilauksia ja myös omia uusia asiakkuuksia. Nyt tekemämme investointi uuteen rei’ityslinjaan tuo tuotantoomme kaivattua lisäkapasiteettia ja myös tehokkuutta. Itseasiassa jatkossa on hyvin tilaa myös uusille tuotetilauksille ja asiakkaille, Lahtinen toteaa.
Yrityksessä työskentelee tällä hetkellä 37 henkilöä, eli ESLA on erittäin suuri työllistäjä Kourassa. Suurin osa työntekijöistä asuu Kouran kylällä tai lähialueella ja monesta perheestä on työssä henkilöitä jo vähintään toisesta polvesta.
– Kyllä työntekijöidemme omistautuminen työhön sekä ammattitaito ja joustokyky ovat valtava etu usein sykleissä kulkevan kysynnän tyydyttämiseksi.

Pitkäaikaisia työsuhteita
– Lähes poikkeuksetta yrityksemme palveluksessa olevat henkilöt työskentelevät meillä erittäin pitkän uran. Tiedämme sen johtuvan monestakin tekijästä, mutta yksi tärkeä asia on ollut kehittämämme työntekoa auttavat järjestelmät. Olemme itse rakentaneet esimerkiksi oman työaikapankin ja tuotannonohjausjärjestelmän jo reilu kymmenen vuotta sitten, jotka ovat tuoneet työntekijöille kokonaiskuvaa tekemisestä sekä projekteista ja antanut paljon liikkumavaraa oman tekemisen suunnitteluun, Mika Lahtinen summaa.

INFO
E.S. Lahtinen Oy
Mika Lahtinen
toimitusjohtaja
puh. 050 502 0375
mika.lahtinen@esla.fi
Alihankintatarjouspyynnöt
Timo Kantola
tuotantopäällikkö
puh. (06) 429 9423
timo.kantola@esla.fi