Erikoiskonevalmistaja Metecno Oy suuntautuu entistä vahvemmin robotiikkaan

Nokian Kolmenkulmassa vaikuttava teollisuuden erikoiskonevalmistaja Metecno Oy on toteuttanut ensimmäisen robotti-integraation jo vuonna 2009 ja päättänyt nyt ottaa seuraavan askeleen robotiikan viemiseksi teollisuusympäristöihin. Yritys on tehnyt kumppanuussopimuksen yhteistyörobotteja valmistavan Omron Electronics Oy:n kanssa, mikä merkitsee yhteistä tavoitetta jalkauttaa yhteistyörobotteja, cobotteja, teollisuuteen yritysten tuotannon tehostamiseksi. Käytännössä Metecno kartoittaa mahdollisia ratkaisuja yritysten tuotannon pullonkauloihin Omronin laajasta cobottivalikoimasta, jonka jälkeen Metecno yhden toimittajan periaatteellaan suunnittelee, valmistaa ja asentaa esimerkiksi cobottisolun yrityksen tuotantolinjaan.

Miksi erikoiskonevalmistaja suuntautuu cobotiikkaan?
Metecno Oy:n toimitusjohtaja Matti Metsähonkalalle kysymys on viime aikoina tullut tutuksi. Cobotiikka on vielä verraten uusi asia, jota ei välttämättä osata yhdistää perinteisiin kone- ja automaatioratkaisuja tarjoaviin yrityksiin. Metecnossa cobotiikka kuitenkin nähdään loogisena osana yrityksen palvelutarjontaa: – Syy on yksinkertaisesti se, että tarjotessamme parasta mahdollista ratkaisua asiakkaan ongelmaan cobotti tarjoaa monia erinomaisia etuja verrattuna ratkaisuun ilman sitä. Vaikka olemmekin erikoiskonevalmistaja, ei päämääränä ole yksiselitteisesti tehdä vain ja ainoastaan uusia erikoiskoneita asiakkaille. Joskus on niin, että yhteistyörobotti tarjoaa erikoiskonetta paremmat edellytykset tuotannon tehostamiselle, joskus toisinpäin, muotoilee Metsähonkala.
– Esimerkiksi monotonisia tehtäviä cobotti tekee tarkasti ja tehokkaasti, siinä on turvallisuusnäkökohdat hyvin huomioitu ja sen yleinen toimintavarmuus päivittäisessä työskentelyssä on kiitettävää. Syy jättää cobotiikan edut hyödyntämättä ei saa olla se, että tarjotaan vain niitä ratkaisuja, joita yritykset ovat perinteisesti tottuneet pyytämään, summaa Metsähonkala.
– Uskomme robotiikalla ja cobotiikalla olevan yleisesti suuri rooli lähitulevaisuudessa teollisuuden tuotantoprosessien kehittämisessä, ja haluamme olla etujoukoissa vahvistamassa tätä kehitystä. Yhdistämme luontevasti erikoiskoneiden valmistuksen ja robotti-integraatiot juuri tuotantosolun rakentamisessa, linjaa Metsähonkala.

Robotiikan käyttöönotto yrityksissä odottaa vielä läpimurtoaan Suomessa
Kansainvälisessä vertailussa Suomi on robotiikan käyttöönotossa vasta sijalla 17. Maalle, joka on kansainvälisestikin tunnettu insinööriosaamisestaan, sijoitus vaikuttaa alhaiselta. Tosin viime vuonna käynnistyneissä Tampereen yliopiston TRINITY-hankkeessa ja VTT:n koordinoimassa DIH²-hankkeessa kanavoidaan yhteensä 32 miljoonaa euroa pk-yritysten robotisointiin lähivuosina, joten vajavaiseen käyttöön on Suomessakin jo herätty.
– Sopimus Omronin kanssa on erittäin positiivinen asia ja käytännössä win-win-win-tilanne kaikille. Me saamme Omronista hyvän kumppanin ja markkinointiapua, asiakkaamme saavat viimeisimmän teknologian tarjoamat hyödyt ja keinon kehittää kilpailukykyään, ja Omron toivoakseni meistä kumppanin, jonka työn laatuun he voivat luottaa omien tuotteidensa jälleenmyyjänä.
– Kun olennaisinta on asiakkaan tarpeen täyttäminen ja tuotantoprosessin tehostaminen, ei kysymys tekniikasta saa jäädä hanketta jarruttavaksi tekijäksi. Vaikka jo paljon osaammekin, asenteena pitää olla koko ajan halu oppia lisää uutta, alleviivaa Metsähonkala.
Tällä hetkellä Metecnolla on työn alla mittava projekti, jossa tuotantosoluun integroidaan muuan muassa kaksi erikoiskonetta ja kaksi robottia. Tulevilla Konepaja 2020 -messuilla yritys aikoo lisäksi lanseerata uuden cobottipohjaisen koneratkaisun, joka kiinnostanee useita yrityksiä.

INFO

Metecno Oy
Matti Metsähonkala
toimitusjohtaja
puh. 040 588 5648
www.metecno.fi
Konepaja 2020 -messut, osasto E 511.