Orfer tarjoaa kokonaisvaltaisia automaatioratkaisuja

50-vuotiaan Orfer Oy:n yksi kolmesta liiketoiminta-alueesta on huoltopalvelut, jonka keskeisiä elementtejä ovat automaatio ja robotiikka sekä servo- ja sähkömoottorihuollot ja korjaukset. Huoltopalvelut ovat yrityksen voimakkaimpia kasvusektoreita, ja konepajasektori vahvistui edelleen vahvan kokemuksen omaavan Jussi Erosen liityttyä viime syksynä yrityksen vahvuuteen.

Orfer Oy aloitti toimintansa nykyisen Orimattilan Kehräämön tiloissa 1.6.1970 päätuotteinaan alihankintana valmistetut osat sekä sahateollisuuden koneet ja laitteet. Nykyiseen osoitteeseensa Orimattilan Vaakatielle yritys siirtyi 1970-luvun puolivälissä. Tänä päivänä Orfer Oy:n toimipisteet sijaitsevat Orimattilassa, Keuruulla ja Pirkkalassa. Globaalia toimintaa tukevat Venäjällä ja Kanadassa sijaitsevat myyntikonttorit.

Robotiikkakokemusta neljältä vuosikymmeneltä
1980-luvulla toimintaan tuli mukaan automatiikka entistä vahvemmin, jolloin tuotanto alkoi painottumaan automaattisiin materiaalinkäsittelyjärjestelmiin. 1990-luku oli Orferille varsinainen robottiautomaatiosovelluksien vuosikymmen. Tämän vuosikymmenen puolessavälissä tuli mukaan myös robotiikka, jolloin yritys aloitti Kawasaki-robottien maahantuonnin. Robottitarjonta laajeni kymmenisen vuotta myöhemmin – Toshiba-robottien maahantuonti alkoi vuonna 2004. Tänä päivänä robottiautomaatio ei ole enää Orfer Oy:lle tuote, vaan olemassaolon elinehto ja yritys kehittää, suunnittelee ja valmistaa robottiteknologiaa hyödyntäviä kappaleenkäsittelyjärjestelmiä laajasti eri teollisuudenhaarojen tarpeisiin.

Kokonaisosaaminen omissa käsissä
– Meillä on koko automaatioratkaisuihin tarvittava toimitusketju omissa käsissämme, kertoo huoltopalveluiden johtajana Orferilla kohta kymmenen vuotta toiminut Matti Muikku ja jatkaa: – Valmistamme automaatiokokonaisuudet omilla tehtaillamme alusta loppuun ja käytämme luotettavia partnereita. Valmistusprosessimme kattaa teräksen esikäsittelyn, koneistuksen, hitsauksen, maalauksen ja laitekokoonpanon. Orfer on erittäin omavarainen toimija ja huoltopalveluissa täysin omavarainen osaaja. Hyödynnämme myös omassa tuotannossa automaatio-osaamistamme ja tästä esimerkkinä olemme tehneet itsellemme robottihitsaussoluja Kawasakilla.
Laitteistot toimitetaan asiakkaille koe­ajettuina ja tuotantovalmiina. Sitoutunut asiakaspalvelu jatkuu koulutus-, huolto- ja modernisointipalveluina – asiakkaan tuotantoa tehostaen ja tukien.
– Kokonaisratkaisun löytäminen asiakkaalle on meille tärkeää. Näihin ratkaisuihin meillä on kymmenien vuosien suunnittelu- ja projektiosaaminen ja pystymmekin hyödyntämään tätä pitkää osaamistamme toteuttaessamme isojakin kokonaisuuksia. Mutta yhtä lailla pystymme hyödyntämään kokemustamme myös asiakkaiden pienemmissä tarpeissa ja kauttamme onnistuu esimerkiksi pelkän robotin tai robotin tarttujan toimitus. Eli toteutamme töitä tunnin hommista aina kuukausien projekteihin, täsmentää Muikku.

Palveluliiketoiminta vahvassa kasvussa
Palveluliiketoiminnan kehitys on yksi keskeisimmistä ydinalueista Orferilla ja nämä toimet muodostavat noin kolmanneksen yrityksen liikevaihdosta, joka on vaihdellut viime vuodet 10–20 M€ välillä. Tätä segmenttiä vahvistaa omalta osaltaan viime syksynä Orferin osaajatiimiin liittynyt, pitkän kokemuksen konepajateollisuuden robotiikka- ja automaatioprojekteista omaava Jussi Eronen. – Jussin myötä kykenemme tuomaan entistä enemmän osaamistamme myös konepajateollisuuteen. Esimerkkinä osaamisalueistamme voisi nostaa esiin robottien erittäin laadukkaan vikahuoltopalvelumme ja globaalisti asiakkaidemme käytettävissä olevat IoT- ja etätukipalvelumme, oCare 24h7 -palvelukonseptin. – Orferilla on satakunta työntekijää rivissä, joista 20 toimii huoltopalveluorganisaatiossa. Etsimme jatkuvasti lisää osaajia monipuolisiin huoltopalvelutehtäviin. Kannattaakin ottaa yhteyttä, mikäli haluat liittyä tiimiimme. Meillä työ on monipuolista ja yritys tarjoaa todellisen mahdollisuuden kehittyä esimerkiksi huippuluokan robotiikkaosaajaksi, sanoo Muikku.
– Uskon, että pystyn omalla panoksellani vahvistamaan edelleen erityisesti Fanuc- ja Kuka-robottiosaamista. Laajemmin voisi todeta, että omien merkkiemme Kawasakin ja Toshiban lisäksi hallitsemme kaikki valtamerkit robottimarkkinoilla. On sitten kyseessä uusi robotisointiprojekti, korjaus-, modernisointi- tai After Sales -palvelut, PLC, konenäkö jne., niin kannattaa ottaa yhteyttä meihin ja hyödyntää monipuolinen osaamisemme, kehottaa Eronen.

Servo- ja sähkömoottorispesialisteja Keuruulla
Yksi Orferin erikoisosaamisalueita on servo- ja sähkömoottoriosaaminen. Tämän sektorin spesialistit löytyvät Keuruun toimipisteestä, joka toimii merkistä riippumattomana korjaamona. Korjaamopäällikkö Marko Kaakkomäen mukaan Keuruulla hallitaan mm. anturitekniikka, ymmärretään ja osataan eri anturimallit. – Meiltä löytyy servomoottorien asemointiin ja luentaan sekä diagnostiikkaan laitteet ja kolme erikoisosaajaa näitä käyttämään. Olemme myös monipuolistaneet ja kehittäneet anturien testausjärjestelmää kattamaan useat anturimerkit. Meillä on niin ikään kanavat uusien moottorien hankintaan ja myös kunnostettuja uutta vastaavia moottoreita löytyy hyllystä. Servomoottoriosaaminen on tekemisemme kärki, mutta myös muut konepajateollisuuden sähkömoottori- ja vaihdehuollot kuuluvat osaavaan palvelutarjontaamme.
– Robotiikka- ja servomoottoriosaamisemme on yhdistelmä, jota ei löydy monelta, arvioi Muikku.

Ennakoivan huollon tärkeys unohdettu
Sekä Eronen että Kaakkomäki ovat viime vuosina havainneet, että tuotannot pyörivät kovalla vauhdilla, mutta monessa kohtaa ennakoiva huolto on unohdettu. – Ennakoivan huollon tärkeyden merkitystä ei monesti muisteta. Nyt ajetaan esimerkiksi työstökoneilla maksimaalisella teholla tuotantoa, kuitenkin huoltoja sekä korjauksia tehdään vasta, kun on pakko. Näkemyksemme mukaan näin toimien ajetaan isolla tunnistamattomalla riskillä, ja koneet saattavat hajotessaan aiheuttaa ennakoimattomia, pitkiäkin tuotantokatkoksia. Monesti muut osat työstökoneista tulee huollettua, mutta servomoottorihuollot unohdetaan. Ennakoivat servomoottorihuollot kannattaa ottaa ehdottomasti mukaan huolto-ohjelmaan. Näin säästytään kalliilta korjauksilta ja erityisesti ennakoimattomilta tuotantokatkoksilta, opastaa Kaakkomäki.

INFO

Orfer Oy
Matti Muikku
johtaja
puh. 050 558 8732
Jussi Eronen
huoltopäällikkö
puh. 050 571 3014
Marko Kaakkomäki
korjaamopäällikkö
puh. 040 168 4441
www.orfer.fi