Esab tuo markkinoille ensimmäisen kannettavan erityiskestävän ip44-suojatun langansyöttölaitteen

ESAB Welding & Cutting Products on esitellyt kannettavan langansyöttölaitteen Robust Feed Pro. Se on ensimmäinen laite luokassaan, jossa on IP44-suojausluokitus, joten se on suojattu vesiroiskeilta kaikista suunnista sekä yli 1 mm:n kiinteiltä esineiltä.
Täysin tiiviissä Robust Feed Prossa on kaksinkertaiset seinämät ja erityiset joustavammasta materiaalista valmistetut iskeytymävyöhykkeet, jotka absorboivat enemmän iskuenergiaa. Kaikki hallintalaitteiden ja virta- ja kaasuliitännät sijaitsevat kotelon sisällä, jossa on erityinen huoltoluukku, joka tarjoaa helpon pääsyn elektroniikkaan.
”Robust Feed Pro on markkinoiden ainut langansyöttölaite, joka voidaan jättää ulos rankkasateeseen. Laitteen sisällä oleva lämmityssarja (Offshore-malli) estää kosteuden tiivistymistä ja pitää langan kuivana”, sanoo Arne Lagerkvist, Global Product Manager, Heavy Industry Welding Equipment, ESAB Welding and Cutting Products.
Kaikki kaapelikytkennät ovat suojassa syöttölaitteen sisällä. Kytkentäkaapeleilla on vankka vedonpoisto, mikä takaa, että kaapelien liitäntöihin ei kohdistu rasitusta.
”Voit pudottaa syöttölaitteen ja vetää sitä mudassa kaapelista ilman, että mitään tapahtuu. Siihen ei kohdistu rasitusta eikä vaaraa, että kaapeli tai letkuliitäntä kat­keaa”, sanoo Lagerkvist.
Robust Feed Pron äärimmäisen kestävyyden, kannettavuuden ja suorituskyvyn ansiosta se soveltuu erityisen hyvin sellaiseen teolliseen tuotantoon kuin laivanrakennus ja Offshore, teräsrakenteet, rakenneteräksen tuotanto, kovapinnoitus ja pinnoitus, korjaus ja huolto, paineastiat ja putkistot.
Robust Feed Pro on yhteensopiva ESABin Warrior 500i, Warrior 400i ja Warrior 400i MV -virtalähteiden kanssa, joten käyttäjät voivat säätää jännitettä ja langansyöttönopeutta suoraan syöttölaitteesta. 550, 500 ja 400 ampeerin virralla sen kuormitusaikasuhde on vastaavasti 50, 60 ja 100 prosenttia.

Tehokas langansyöttöjärjestelmä
Robust Feed Pron kanssa voi käyttää jopa 300 mm:n lankakeloja ja sen mitat ovat 595 x 250 x 430 mm ja paino 16,8 kg. Se on varustettu uudella täsmällisellä langansyöttömekanismilla, jonka teho riittää
2,0 mm:n umpilangalle ja 2,4 mm:n täytelangalle. ESAB modernisoi 4 rullan syöttömekanismin, 38 mm:n syöttörullilla, jotka ovat nopea vaihtaa ja värikoodattu siten, että koko näkyy yhdellä silmäyksellä.
Järjestelmän laaja 0,8–25,0 m/min langansyöttönopeusalue (WFS) riittää niinkin ohuelle kuin 0,6 mm:n umpilangalle ja niinkin suurelle kuin 2,4 mm:n täytelangalle.
”Mallimme parantaa tarkkuutta pienemmillä nopeuksilla, sen teho riittää paksumpien täytelankojen syöttöön ja on tarpeeksi nopea ohuemmille umpilangoille”, sanoo Lagerkvist. ”Robust Feed Pro on todellakin kaikkeen käyttöön soveltuva laite.”
Syöttölaitteen käyttöpaneelissa on selkeät, kirkkaat ja suuret LED-näytöt, jotka näkyvät kirkkaassa auringonpaisteessakin, sekä taustavalaistut symbolit, jotka helpottavat laitteen käyttöä hämärässä. Edessä on jännitteen ja langansyöttönopeuden säätönupit sekä painikkeet langan sisäänajoon ja kaasuhuuhteluun. Laitteen sisällä on hallintalaitteet 2T- tai 4T-käyttöön, ryömintäaloituksen ja kraatereiden täyttöön sekä virtausmittari (Offshore-malli) suojakaasun virtausnopeuden tarkkaa säätöä varten.
Robust Feed Prossa on myös kytkin, joka optimoi valokaaren lopetuksen umpi- ja täytelangoilla. Umpilanka-asennossa kytkin aktivoi Short Circuit Termination (SCT) -tekniikan, joka jättää langan pään teräväksi hitsauksen päätyttyä. Eliminoimalla langan päähän tyypillisesti muodostuvan pisaran syöttölaite optimoi langan pään parantaakseen valokaaren uudelleen syttymistä. SCT-tekniikka eliminoi samalla sen, että käyttäjän olisi leikattava lanka. Käytössä, jossa hitsaus pysähtyy ja alkaa uudelleen usein, voidaan säästää runsaasti aikaa. Täytelanka-asetus mahdollistaa jälkipaloajan hallinnan valokaaren syttymisen parantamiseksi täytelankoja käytettäessä.

Ergonomista kannettavuutta
Robust Feed Prossa on kolme mukavaa kahvaa – kaikki nostolaitesertifioituja – sekä kaksi muuta nostokohtaa, mikä takaa luokkansa parhaan kannettavuuden ja hallittavuuden. Pitkän yläkahvan avulla laite voidaan nostaa sen massakeskipisteestä silloinkin, kun laitteen sisällä on lankakela. Edessä ja takana olevat kahvat helpottavat huoltoaukoissa ja ahtaissa tiloissa liikkumista.
”Tämä on markkinoiden ainut syöttölaite, jossa on selkeästi merkityt nostolaiteluokitellut kahvat, mikä on tärkeä ominaisuus offshore- ja laivanrakennustyössä, missä esineet usein nostetaan oikealle paikalle”, sanoo Lagerkvist.
Liikkuvuuden parantamiseksi Robust Feed Prossa on lisävarusteena pyöräsarja, joka voidaan asentaa joko syöttölaitteen alle tai kylkeen. Jotta digitaaliset jännite- ja ampeerimittarit olisivat oikeassa asennossa helppoa lukemista ajatellen (esim. vaakasuunnassa), ohjauspaneelia voidaan kiertää 90 astetta irrottamalla kaksi ruuvia.
”Kun pyöräsarja asennetaan syöttölaitteen kylkeen, siitä tulee matala, litteä ja erittäin vakaa”, sanoo Lagerkvist. ”Sellaisissa kohteissa kuten perävaunujen valmistus käyttäjä voi helposti siirrellä syöttölaitetta matalien esineiden alitse. Sen alhainen massakeskipiste mahdollistaa laitteen vetämisen kaikissa olosuhteissa esineiden ohi ja tasaisia pintoja pitkin ilman, että se olisi vaarassa kaatua.” ●

INFO

Juha Hurtta
tuotepäälikkö
puh. 0500 202 663
juha.hurtta@esab.fi
www.esab.com