Eskomaticin huikea kasvutarina jatkuu

Eskomatic Oy on kehittänyt toimintaansa toisen polven yrittäjän Pauli Eskolan linjauksilla määrätietoisesti. Näillä suuntaviivoilla yritys on kasvanut suomalaisten alihankintakoneistamoiden eturivistöön, niin liikevaihdolla kuin toiminnan laadulla mitattuna. Ja määrätietoinen kehittäminen jatkuu, mistä osoituksena viimeisen vuoden aikana tehdyt merkittävät koneinvestoinnit.

Eskomatic sijaitsee Turussa Pyöräkadulla. Lieneekö kadun nimi enne, sillä niin vauhdilla Eskomaticin rattaat ovat Pyöräkadulla lähivuodet pyörineet. Vuoden 2017 liikevaihto 6,2 miljoonaa euroa on kasvanut nopeasti yli 10 miljoonan euron rajapyykin. Huhtikuussa päättyneellä tilikaudella kirjattiin taas 7 % nousulukemat liikevaihdon lähennellessä 11 miljoonaa euroa. Isossa osassa kehityskaarta ovat koneinvestoinnit. Viimeisenkin vuoden aikajaksolla tuotantoon on hankittu kaksi uutta lastuavaa konetta sekä täyskovametallivannesaha. Myös kahdesta seuraavasta konehankinnasta on ti­laus jo teh­tynä.

Alkupään tuotanto on vahvistunut täyskovametallivannesahalla KASTOwin pro AC 5.6., jolla pystytään kotiuttamaan aiemmin ulkoa ostettuja sahauksia.


Nakamuran huippukone tulossa

Eskolan mukaan konehankinnoissa noudatetaan linjaa, jossa tuotantoa vahvistetaan markkinoiden parasta teknologiaa tarjoavilla huippumerkeillä. Viimeisimpiä hankintoja ovat Nakamura WY-150 varustettuna FMB Turbo 5-65 -tangonvaihtomakasiinilla. Tämän investoinnin myötä Eskomaticilla on seitsemän Nakamuraa ja kaksi seuraavaakin Nakamuraa on jo tilattu. Näistä kolmerevolverinen ja kaksikarainen NTY3-150 saapuu tuotantoon Konepaja-messujen jälkeen, jossa kone on näytillä Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:n osastolla. Tämä on Eskomaticille jo neljäs kone tätä tyyppiä.
Tuleva Eskomaticin Nakamura numero yhdeksän on todellinen huippuhankinta: Suomen ensimmäinen JX-250W. – Todella hieno kone, jossa on muun muassa kaksi alarevolveria Y-akselilla. Koneesta löytyy myös ylhäällä jyrsinkara B-akselilla. Kone oli ensimmäistä kertaa esillä koronaa edeltävillä EMO-messuilla ja minulle se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Tässä meille tulossa olevassa portaalipanostajalla varustetussa JX250-W-koneessa on paljon ominaisuuksia, jotka ovat todella uniikkeja. Kerta kaikkiaan todella näyttävä ja vakuuttava kone, kehuu Eskola.
– Kappaleille, joissa aihiopaino on alle 15 kg ja maksimihalkaisija 230 mm, uusi Nakamura JW250-W on huikea tuotantoväline. Tämän herkun saamme rivistöömme ensi keväänä.


Jo neljäs DMG MORI -viisiakselikone

Myös DMG MORI -linjasto on vahvistunut. Komea DMG MORI DMP 70 rivistö on nyt neljän koneen laajuinen. – DMP 70 on korkean tarkkuuden ja tuottavuuden 5-akselikone pienille kappaleille. En ole löytänyt yhtään vastaavaa 5-akselikonetta kuin DMP 70 – niin nopeaa ja niin nopealla työkaluvaihdolla, arvioi Eskola ja jatkaa:
– Meidät on aiemmin tunnettu vahvana hienomekaanisen työstön osaajana ja nyt näiden uusien koneiden myötä hallitsemme myös 5-akselityöstön protokappaleista lähtien. Mastercam-osaamisellamme pystymme hyödyntämään näiden huippukoneiden tarjoamat mahdollisuudet täysimääräisesti.

5-akselivoimaa jo neljän identtisen koneen voimin. Uusin DMG MORI DMP 70 liittyi komeaan linjastoon tänä vuonna. Eskomaticin huippuosaajista kuvassa koneistajat Kalevi Haukijärvi (vas.) ja Tino Koivula.

5-akselista ja vaakakaraista kapasiteettia vapaana

– Näiden DMG MORI -investointien kautta meillä onkin vapaata 5-akselikapasiteettia kuten myös vaakakaraista keskuskapasiteettia. Pystymme toteuttamaan erittäin kilpailukykyisesti kevyesti työstettäviä monimuotoisia alumiinituotteita sarjoina. Meillä on vahva osaaminen ja huippunopeat ja tehokkaat koneet monimuotoisia jyrsintöitä toteuttamaan.


Huippuporukkaan lisää osaajia aktiivisella otteella

– Työntekijöiden saatavuus on yleinen ongelma. Sitä tai muita tätä aikaa leimaavia ongelmia on turha alkaa itkemään. Olemme monia muita onnekkaammassa asemassa ja olemme onnistuneet palkkaamaan lisää työvoimaa. Meillä on tällä hetkellä 75 huipputyöntekijää ja teemme jatkuvasti aktiivisesti töitä motivoituneiden uusien ihmisten löytämiseksi. Teemme muun muassa aktiivisesti töitä eri oppilaitosten kanssa, mistä kielii Eskomatic-nimikkoluokka Peltolan Ammattikoulussa. Nimikkoluokkamme tulee myös Turun Aikuiskoulutuskeskukseen ja Raision ammattikouluun Rasekoon. Olemme mukana myös hienossa hankkeessa koneistajaksi.fi, kertoo Eskola.
– Panostamme myös voimakkaasti työntekijöiden hyvinvointiin ja heidän koulutukseensa. Kaikki koneistajamme ovat muun muassa käyneet läpi Eskomatic Academyn, jossa koulutetaan käsimittavälineiden oikea käyttö. Tämä on osa laatupolitiikkaamme – kukaan ei osta huonoa laatua myöhässä. Meillä jokainen työntekijämme on vastuussa työn laadusta.


Toimitusjohtaja työvaatteet päällä havainnoimaan

– Lean-filosofia näkyy kaikessa toiminnassamme ja toimintaamme kehitetään alati. Eräänä päivänä laitoin itse työvaatteet päälle ja suuntasin tekemään 3-revolverisella Nakamuralla asetusta. Tämäkin päivä oli opettava ja siitä tekemieni havaintojen perusteella työstökoneiden työpisteitä optimoitiin. Aiemminkin järjestys oli hyvä, mutta se ei ollut optimaalinen, koska aikaa kului työkalujen etsimiseen sinänsä järjestyksessä olevista vetolaatikoista. Tämä on yksi esimerkki siitä, kuinka kehitämme yhdessä työntekijöiden kanssa toimintaamme, kertoo Eskola.


Avainsanana kumppani

– Strategiamme on kasvaa ja haluamme olla visiomme mukaisesti parasta kansallista tasoa edustava toimija ja asiakkaillemme ensisijainen kumppani. Meillä on erinomainen konekanta ja äärimmäisen hieno henkilökunta niin ikään hienoa asiakaskuntaamme palvelemaan. Asiakkaidemme kohdalla painotamme ensimetreistä lähtien yhteensopivuutta. Me sovimme ­asiakkaille, joilla on meidän kalustollemme hyvin soveltuvia töitä ja jotka ajattelevat samansuuntaisesti kuin me. Heille haluamme olla ensisijainen vaihtoehto ja kumppani. Avainsana onkin kumppani. Tarjoamme kumppanuutta, jossa yhdessä tekemällä pärjätään paremmin. Ja kun asiakassuhde on hyvä, tulee halu tehdä tuotteet entistäkin paremmin ja kehittää osaamisellamme heidän tuotteitaan, filosofoi Eskola.

Viime vuonna valmistuneeseen 800 m2:n hallilaajennukseen on tämän alkuvuoden aikana rakennettu esiasetuspiste. Esiasetuspisteessä työkaluja tutkimassa työnjohtajat Eemeli Mälkönen ja Rami Hakala.

Vahva usko tulevaan

– Vaikka elämme valtavan levottomia aikoja ja moni on huolissaan muun muassa materiaali- ja energiahinnoista, näen tulevaisuuden positiivisena. Olen todella innostunut ja minulla on kova kipinä viedä asioita ja yritystäni eteenpäin yhdessä huippuhenkilökuntani kanssa. Meillä on nelisenkymmentä high-end-konetta ja huippuporukka niitä käyttämässä. Pystymme toteuttamaan pienehköjä kappaleita monipuolisella kalustollamme ja hyvällä osaamisellamme, esimerkiksi haasteellisiakin muotoja sorvissa jyrsimällä. Jatkossa haluamme olla entistä vahvemmin mukana asiakkaan kumppanina suunnitteluprosessista lähtien loppuun asti kokoonpantuihin kokonaisuuksiin saakka.

– Odotan myös innolla tulevia tapahtumia AMB ja Jimtof, jossa pääsen näkemään mitä maailmalla on tarjolla. Ja totta kai kotimainen tapahtuma Konepaja-messut on kovasti odottamani tapahtuma, jossa suomalaiset maahantuojat tuovat parhaat tuotteensa esiin. Myös Alihankinta-messut ovat aina odotuksien arvoinen. Siellä olemme jälleen omalla osastollamme mukana. Alihankinta-messut ovat aina olleet meille panostuksiemme arvoinen: siellä näkee vanhoja tuttuja ja olemme saaneet sieltä myös uusia kontakteja ja asiakkaita, päättää sanavalmis ja energinen Eskola.

Eskomatic Oy
Pauli Eskola
toimitusjohtaja
puh. 040 704 7437
www.eskomatic.fi

Koneistaja Juho Hakko ja toimitusjohtaja Pauli Eskola FMB Turbo 5-65 -tangonvaihto­makasiinilla varustetun uuden Nakamura WY-150 CNC-sorvin äärellä.