Eskomaticin koronavuosi – huikeita kehitysaskelia

Siinä missä moni muu toimija on laittanut korona-aikaan mietintämyssyt päähän ja rahapussien nyörit tiukalle investointien suhteen, Eskomatic Oy on tehnyt todella mittavia hankintoja tekemisensä vahvistamiseen. Kirsikkana kakussa on viiden työntekijän palkkaus ja kaksi uutta työntekijää on vielä haussa.

Hienomekaaniseen alihankintakoneistukseen erikoistunut turkulainen Eskomatic Oy on Pauli Eskolan johdossa on edennyt huimin askelin eteenpäin, asetetaan mittariksi sitten uudet teknologiat tai liikevaihto. Esimerkiksi vuodesta 2017 vuoteen 2019 yrityksen liikevaihto nousi huimat 50 %. Myös tällaisena monelle toimijalle hankalana koronavuonna Eskomatic etenee 13 % kasvuvauhdissa.

Kuusi uutta huippuluokan työstökonetta ja paljon muuta

Eskomatic tunnetaan intohimoisesta suhtautumisestaan uusimman koneistusteknologian sekä automaation hyödyntämiseen. Myös lähivuodet yritys on investoinut alansa kärkeä edustaviin lastuaviin työstökoneisiin jopa aggressiivisen hanakasti, eikä edes tämä koronan ravistelema vuosi ole hidastanut teknologiaorientoituneen Eskolan investointihalukkuutta – päinvastoin. Mazak-Palletech-järjestelmään liitettiin vuoden alussa jo kolmas vaakakarainen HCN-4000. Eskolan mukaan Mazakin vaakakaraiset koneet kuuluvat maailman huippua edustavina laitteina markkinoiden nopeimpiin ja nyt tätä tehoa hyödyntää Eskomatic siis nyt jo kolminkertaisesti. Koronavuoden investointeihin kuuluvat myös kaksi FMB:n 3200 mm tankoautomaatilla varustettua DMG MORI Sprint 20/8-pitkäsorvausautomaattia sekä yrityksen ensimmäinen 5-akselikeskus, pystykarainen DMG MORI DMP 70. Lisäksi tulossa on vielä kaksi uutta DMG MORIa: toinen viisiakselinen DMP 70 sekä kolmas Sprint 20/8, joka on varustettu pitkän kappaleen purkulaitteella vastakaran läpi. Eli kokonaisuutena Eskomatic on investoinut tänä vuonna kuuteen maailman kärkeä edustavaan työstökoneeseen. Todella huikea kappalemäärä!

– CNC-työstökoneidemme määrä on nyt 32 ja kaksi on vielä tänä vuonna tulossa vahvistamaan arsenaaliamme. Koneistettujen kappaleiden laatu varmistetaan tarvittaessa koordinaattimittauskoneella. Kaikki koneemme edustavat arviomme mukaan alansa parasta teknologiaa. Tämä on meidän strategiaa ja meidän tapamme toimia, kertoo toimitusjohtaja Pauli Eskola.

Eikä kehityskohteet ole rajoittuneet pelkästään koneisiin, sillä tuotantoa on Turussa kehitetty jälleen kerran kokonaisvaltaisesti. Yksi merkittävä askel on Kasto Ecostore -raaka-aineiden varastojärjestelmä, jonka ansiosta vapautui iso määrä lattiapinta-alaa tuotantotilaksi.

Automaatioasteen nostoa on kehitetty kahta uutta Universal Robotsin yhteistoimintarobottia hyödyntämällä. – Universal Robotsin ohjaus on oletettua vaivattomampaa. Yhteistoimintarobottien avulla minilogistiikka paranee merkittävästi: kappaleen käsittely ja aihion lataus koneeseen ihmisen rinnalla toimien tehostaa tekemistämme edelleen. Fiksu automaatio yhteistyöroboteilla on jo tätä päivää ja tulevaisuudessa entistä tärkeämmässä osassa prosessikokonaisuuttamme, näkee Eskola.

Koneiden ja laitteiden aktiivista käyttöaikaseurantaa tehdään uudella HitScan-järjestelmällä, joka mukailee myös Eskomaticin toiminnan perustana olevaa Lean-filosofiaa. Tiedonkeruu ja mittaaminen tapahtuvat HitScanilla seurattaviin koneisiin ja laitteisiin asennettavien sensoreiden avulla. Kerätty tieto auttaa kohdentamaan kallisarvoiset resurssit tuotannon tarpeita vastaavalla tavalla. Todellisen käyttöasteen ollessa tiedossa, oikeaan suuntaan kehittäminen on helpompaa ja tuloksellisempaa.

– Panostamme protokoneistukseen vahvasti. Näitä varten hankimme kaksi 5-akselikonetta ja CamCut Oy:n asiantuntevan koulutuksen avulla olemme laajentaneet Mastercam-osaamistamme, jotta pystymme hyödyntämään huippukoneiden tarjoamat mahdollisuudet täysimääräisesti.

Miten kaikki tämä uusi teknologia ja uudet työntekijät saadaan sovitettua nykyisiin 3000 m2 tiloihin? Ei järkevästi mitenkään ja Eskomaticilla onkin käynnissä ensi kesänä valmistuva 800 m2 laajennushanke, johon tullaan Eskolan mukaan hankkimaan edelleen uusia koneita.

Eskomatic Academy – tie metallialalle

Koko metalliala huutaa kipeästi uusien osaajien perään. Eskomatic ei ole jäänyt tuuleen huutamaan, vaan on tehnyt konkreettisia toimia uusien ihmisten saamiseksi osaksi menestystarinaansa. Tänä vuonna on palkattu jo viisi uutta työntekijää, kokonaisvahvuuden ollessa noin 70 ihmistä. Ja kasvu jatkuu edelleen, sillä haussa on tälläkin hetkellä kaksi ihmistä vahvistamaan Eskomatic Oy:n asemaa. Miten yrityksenne on onnistunut löytämään osaajia haastavassa työvoimatilanteessa? – Ensinnäkin haluamme olla avarakatseisia henkilöstöpolitiikassamme. Haluamme antaa kaikille alalle haluaville mahdollisuuden. En ymmärrä ikään tai muuhunkaan liittyvää rasismia millään tavalla. Olen kuullut tapauksista, jossa yli 50-vuotias on koettu vanhaksi työnhakijaksi. Meillä ajatellaan asia aivan eri näkökulmasta. Mikäli ihmisellä on halu ja motivaatio, niin sellaisen ihmisen otamme mielellämme tiimiimme, vaikka ala hänelle olisi aivan tuntematon. Meillä on tarjota kaikentyyppisiä ja -tasoisia tehtäviä, ja alalla täysin noviisikin ihminen pääsee varmasti meillä työhön kiinni ja voi edetä vaativimpiin tehtäviin myöhemmin taitojen karttuessa. Eskomatic Academy sisäistä koulutusohjelmaamme hyödyntäen pystymme opettamaan uudet tekijät alalle. Esimerkiksi mittauskoulutusvi­deoilla opetetaan laadunvalvontaa ja mittavälineiden käyttöä. Eskomatic Academy -koulutusvideon tavoitteena on pienentää mittaus­epävarmuutta ja se on osana sekä perehdytys- että opetusohjelmaa myös yhteistyökuvioissamme oppilaitosten kanssa. Haemme edelleen hyviä tyyppejä, joten kannattaa olla yhteyksissä, mikäli haluat liittyä mukaan osaksi mahtavaa joukkuettamme, rohkaisee Eskola.

– Olen todella iloinen siitä, että olemme onnistuneet löytämään näin upean porukan toteuttamaan tällaisen yli-innostuneen koneistusteknologiaan hurahtaneen toimitusjohtajan unelmaa. Elän yritykseni kanssa unelmaani ja ilman tätä upeaa henkilökuntaamme unelmieni toteuttaminen ei olisi mahdollista, emmekä kykenisi toteuttamaan visiotamme olla asiakkaillemme markkinoiden ensisijainen kumppani antaen toiminnallamme myös lisäarvoa asiakkaidemme tuotteiden valmistettavuuteen, arvioi Eskola.

Parasta kansallista tasoa

Eskomatic haluaa, että heidän edelläkävijän aseman voi aistia jo pelkästään tuotantotilojen yleisestä siisteydestä ja järjestyksestä. Tuotantotiloissa liikkuessa on helppo allekirjoittaa nuo asiat: järjestys ja siisteys on ensiluokkaista!

– Haluamme olla henkilöstöltämme, tuotantotiloiltamme ja kalustoltamme selkeästi parasta kansallista tasoa. Tavoitteenamme on hyvä kannattavuus ja vähintään 10 % vuotuinen liikevaihdon kasvu. Tälläkin tilikaudella kuljemme tämän tavoitteen mukaisesti, sillä tällä hetkellä etenemme 13 % kasvulukemissa.

– Koronavuoden vaikutukset näkyvät voimakkaimmin ehkä siinä, että asiakaskunnassamme on tapahtunut isoja muutoksia. Toiset asiakkaat eivät tarvitse tällä hetkellä meiltä mitään, toisilta tilausmäärät ovat merkittävästi nousseet. Uusia asiakkuuksiakin olemme saaneet. Mutta edelleen suurin osa tekemistämme tuotteista päätyy vientiin ja suoran viennin osuus on jo noin 20 %. Paljon tekemiemme isojen kehityshankkeiden ansioista kertoo se, että olemme voittaneet aiemmin Kiinassa tehtyjä töitä meille tehtäväksi – ja kaiken lisäksi hinnalla. Emme ole aktiivisesti etsineet uusia asiakkaita, mutta varmaankin meidän hyvä tekeminen poikii ja viidakkorumpu johtaa asiakkaat tekemään yhteistyötä kanssamme, iloitsee ­Eskola.

Lisätiedot

Eskomatic Oy
Pauli Eskola
toimitusjohtaja
puh. 040 704 7437

eskomatic.fi