Aika ja tila

Joukkuepeleissä onnistuminen kulminoituu pitkälti ajan ja tilan hallintaan. Jos esimerkiksi jalkapalloilijalla peliväline ei pysy ”koukussa” ja kuntopohjakin on niin ja näin, vastustaja on koko ajan ”iholla”  ja pelaamiseen tulee eittämättä kiireen tuntu. Samoin, jos joukkueen taktiikka ei ole luotu vastustajaa oikein analysoiden, tila ja aika jää kentällä vähiin. Mutta mikäli pelaajien yksilötaidot ja kuntopohja sekä joukkueen taktiikka ja yhteispeli ovat kohdillaan, kentällä löytyy kummasti tilaa hyville suorituksille. Ja kaiken tekemisen kruunaa loppujen lopuksi hyvä joukkuehenki.

Samat lainalaisuudet toteutuvat yrityselämässä. Ajan ja tilan hallinta on kaiken a ja o, mikä lähtee hyvästä prosessi- ja projektisuunnittelusta. Valmistusprosesseista pitää saada kaikki ylimääräiset sekunnit pois. Nämä optimaalisen tehokkaat valmistusajat voidaan saavuttaa ainoastaan tehokkaimmalla konekalustolla yhdistettynä automatisoinnin maksimaaliseen hyödyntämiseen. Tämä luonnollisesti vaatii suunnitelmallista investointien jatkumoa. Yksittäiset konehankinnat eivät riitä, vaan koneiden ympärille pitää rakentaa optimoitu kokonaisuus huomioiden ohjelmoinnit, asetukset, työkalut, ideaaliset materiaalivirrat jne. Paraskaan teknologia ei tosin tee autuaaksi, ellei koneita operoivilta työntekijöiltä löydy ensiluokkaista ammattitaitoa ja motivaatiota. Myös alihankkijoiden ja komponenttitoimittajien suuntiin prosessit on varmistettava ja maksimoitava hukka-aikojen eliminoimiseksi. Kun prosessit on hiottu viimeistäkin yksityiskohtaa myöten, tuotantotehokkuus on maksimissaan ja nopeat tuotantoajat luovat tilaa yrityksen tuotteille ja palveluille markkinoilla menestymiseen.

Vuosi on vasta aluillaan, joten aikaa ja tilaa tälle kaudelle on vielä runsaasti käytettäväksi. Tälle vuodelle talousviisaat ennustavat Suomenkin osalta kasvulukuja. Mikäli ennustettu kasvu toteutuu, ajan ja tilan hallitsevat toimijat voivat saavuttaa hienoja menestystarinoita kerrottavakseen.


Menestyksekästä vuotta

Petri Kuhlman, päätoimittaja