Ferrometal Oy – 45 vuotta ruuvialaa kehittämässä: Ruuvitukkurista asiakkaan kehityspartneri

Ferrometalin syntyhistoria liittyy laivan- ja veneenrakennukseen, jossa yrityksen perustamishetkellä vuonna 1976 oli pula laadukkaista kiinnitystarvikkeista. Tuohon aikaan valtaosa kiinnikkeistä toimitettiin mustana ilman pinnoitusta, joten liikeidea ruostumattomista ja haponkestävistä, teräksestä tehdyistä kiinnitystarvikkeista oli aikaansa edellä. Yrityksen johtoon ja omistajaksi tuli varhaisessa vaiheessa ­Michael ”Mikki” Berner, joka tunnetaan parhaiten intohimoisena purjehtijana. Koska veneiden ja laivojen rakennus oli lähellä omistajan sydäntä, alussa asiakaskunnan enemmistön muodostikin laivan- ja veneenrakennusteollisuus. Tänä päivänä ­Ferrometal palvelee asiakkaita laajalla tuotevalikoimalla teollisuudessa, jälleenmyynnissä ja rakentamisessa sekä projekteissa. Laadukkaat tuotteet ovat edelleen keskeinen osa toiminnan ydintä, mutta rooli on muuttunut tukkurista innovatiiviseksi kumppaniksi, jonka kanssa kulkea kehityksen etulinjassa.


Kiinnittämistä helpommin ja nopeammin – lujuusvaatimukset täyttäen

Vaatimukset eri aloilla ovat tiukentuneet lakien, säädösten ja standardien myötä, joten yrityksen on investoitava jatkuvasti tuoteosaamiseen ja tuotevalikoiman ajan tasalla pitämiseen. Äärimmäisiä esimerkkejä vaativista kiinnityskohteista ovat painelaitteet ja betonirakenteiden ankkurointitekniikka. Ferrometal toimii asiantuntevana kumppanina valittaessa vaatimukset täyttäviä tuotteita eri kohteisiin. Apuna suunnittelijoilla ovat myös Ferrometalin suunnitteluohjelmat, joiden avulla ankkurointien mitoitus on erittäin helppoa ja nopeaa ohjelman laskiessa lujuusvaatimuksia ja valitessa sopivia tuotteita. Kuluttajapuolellakin tuttu Ferrometalin vihreälaatikkoinen Fix master -tuotesarja on Suomen johtavia pientarvikemerkkejä.

Nykyään on oleellista myös tuotteiden jäljitettävyys vuosienkin päästä. Ferrometal huolehtii tästä asiakkaiden puolesta: ainestodistukset, jotka sisältävät lujuus- ja materiaaliominaisuudet kustakin toimitetusta erästä, löytyvät digiarkistosta. Lähtökohtaisesti Ferrometalin tavarantoimittajat on jo tarkkaan seulottu ja niiden laatujärjestelmät akkreditoidaan säännöllisesti. Laatu myös todennetaan omassa ja konsernin laatulaboratoriossa. Tunnettu laatutalo Würth osti Ferrometalin vuonna 1989, ja samalla suomalaisyritys sai lisää vipuvartta toimintaansa. Maailmanlaajuisen konserniyhteistyön osa-alueita ovat laadun lisäksi muun muassa kansainväliset asiakkuudet, teknologia, logistiikka ja ostotoiminnot.

Myymälän hyllyt eivät pääse tyhjenemään, kun CleverShelfin valvova optinen sensori tarkkailee tavaran määrää hyllyssä ja lähettää ostotilauksen automaattisesti.


Digiloikka prosessien vauhdittamiseksi

Liiketoiminnan luonne on muuttunut huomattavasti vuosikymmenten saatossa. Yrityksen missiona on toimia asiakkaiden kumppanina kehitettäessä pientarvikelogistiikkaa ja prosesseja lean-ajattelun mukaisiksi. Toimitusjohtaja Mika Brandt kuvailee: ”Tänä päivänä yritysten toimintoja optimoidaan yhä tarkemmin. Ei pidetä ylimääräisiä puskurivarastoja, ja kaikki tila sekä resurssit käytetään oman toiminnan kehittämiseen. Me olemme asiakkaidemme kumppani tässä, ja avuksemme on tullut teknologia. Toimme Suomeen ensimmäisten joukossa Kanban-konseptin kiinnitystarvikkeille. Seuraavana vuorossa oli Ferrometalin keksimä ja markkinoille tuoma RFID-teknologia Kanbanin yhteydessä. Siinä RFID-tagilla varustettu tyhjä laatikko laitetaan palautusasemaan, mikä generoi ostotilauksen. Nykyään täydennystilausten teko voidaan automatisoida täysin IoT-pohjaisella Clever­System-ratkaisulla. Siinä optinen sensori tarkkailee tavaran määrää 24/7 ja hoitaa tilausrutiinin automaattisesti, kun asetettu tilauspiste alittuu.”

Ainutlaatuinen suomalaisinno­vaatio CleverSystem on kasvanut kokonaiseksi IoT-ratkaisujen ekosysteemiksi. Se sisältää omat, toimivat ratkaisunsa kokoonpanoteollisuuteen, vähittäiskauppaan, projekteihin tai mihin tahansa ympäristöön, jossa on kappaletavaraa tai pientarvikkeita esimerkiksi ottolaatikoissa, lavoilla tai hyllyillä. Paikkariippumaton järjestelmä ennakoi, ja ihminen voi seurata tilannetta mistä vain mobiilisti tai tietokoneelta ja tehdä säätöjä tarvittaessa.


Omat prosessit hiottuina

Voidakseen olla asiakkaidensa luotettava partneri Ferrometalin on täytynyt hioa omat prosessinsa huippuunsa. Nimike- ja asiakasmäärät ovat kasvaneet, ja toimitukset kulkevat täsmällisesti oikeaan tarpeeseen. Toimitusvarmuuden ollessa yli 99 % asiakkaat voidaan vapauttaa ylimääräisistä varmuusvarastoista. Ensimmäisenä kiinnitystarviketoimittajana Suomessa Ferrometal otti käyttöön WMS-järjestelmän, joka lisää tarkkuutta ja nopeutta logistiikkaan. Järjestelmä ohjaa varastoautomaattien toimintaa, jotka mahdollistavat lukuisten tuotteiden keräilyn pieneltä alueelta ilman trukkeja.

”Jatkuva innovointi ja teknologian hyödyntäminen fiksulla tavalla on samalla vastuullista toimintaa”, kertoo Mika Brandt. ”Vastuullisuus on mielestämme sitä, että voidaan saada aikaan enemmän samoista resursseista. Työvaiheita ei delegoida alihankkijoille tai muille toimijoille, vaan turhat työvaiheet eliminoidaan kokonaan. Tilausriveistäkin suurin osa tulee meille automaattisesti OVT:n eli organisaatioiden välisen tiedonsiirron avulla.”

Laadunvalvontaa Ferrometalin laatulaboratoriossa.


Valoisa tulevaisuus asiakkaita palvellen

Kehityskaari on ollut huikea, ja 45-vuotiaan innovatiivisen yrityksen tulevaisuus näyttää valoisalta. ”Teknologia on tärkeää, mutta ihmiset ovat silti arvokkain resurssimme. Organisaatiomme asiantuntemus on asiakkaillemme todella tärkeää, ja olen ylpeä organisaation syvälle juurtuneesta palvelukulttuurista.”

Mika Brandt
toimitusjohtaja
mika.brandt@ferrometal.fi
puh. 040 759 9954
www.ferrometal.fi

Ferrometal Oy
Nurmijärvellä toimivan Ferrometalin valikoimassa on 60 000 erilaista kiinnitys- ja pientarviketta, joita voidaan toimittaa vuorokauden kuluessa kaikkialle Suomeen. Yritys työllistää yli 110 henkilöä Suomessa ja Baltiassa. Liikevaihto oli 32,5 miljoonaa euroa vuonna 2020. Vuonna 1976 perustettu yritys palvelee asiakkaita jälleenmyynnissä, teollisuudessa ja rakennussektorilla. Emoyhtiö on saksalainen Würth-konserni.

”Teknologia on hyvä renki, mutta ihmiset ovat silti yrityksen tärkein resurssi”, kommentoi Ferrometalin toimitusjohtaja Mika Brandt katsoessaan tulevaisuuteen.