Mazak Integrex i-H – uuden sukupolven monitoimisorvit ovat täällä

Maailman johtava monitoimityöstökoneiden valmistaja, japanilainen Yamazaki Mazak, on tuonut markkinoille laajan sarjan uusia monitoimisorveja. Integrex i-H -sarja on jatkumoa vuonna 1988 aloitetulle Integrex-tuoteperheelle, jonka koneita on valmistettu jo noin 20 000 kappaletta. Suomessakin laajaa suosiota nauttivan konetyypin uusien mal­lien toimitukset ovat alkaneet ympäri maata. Maahantuoja Wihuri Oy Tekninen Kauppa on myös aloittanut koneen esittelyt omassa näyttelytilassaan Vantaalla.

Uusi kompakti jyrsinkara yhdessä pyörivillä työkaluilla varustetun 12-asemaisen kohtisuoran alarevolverin kanssa mahdollistaa vaativien kappaleiden koneistuksen kerralla valmiiksi.


Koneen runkorakenne ja alarevolveri on päivitetty

Integrex-monitoimikoneet ovat malliesimerkki Mazakin tunnetusta Done-In-One (kerralla valmiiksi) ajattelusta, jossa vaativatkin työkappaleet pyritään aina tekemään yhdellä koneella alusta loppuun asti valmiiksi tehokkaasti ja mittatarkasti. Uutta konesarjaa suunniteltaessa kuunneltiin loppu­asiakkaiden toiveita tarkalla korvalla ja koneen tekniikkaa päivitettiin monipuolisesti verrattuna edelliseen sukupolveen.

Uuden Integrexin runkorakennetta on vahvistettu edelliseen sukupolveen verrattuna ja Y-akselin liikematkaa on pidennetty. Koneen kaikki lineaariakselit ovat edelleen toisiinsa nähden kohtisuoria. Rakenteella saavutetaan monia etuja, kuten paremmin hallittavissa pysyvä lämpölaajeneminen ja tehokas lastunpoisto koneistusalueelta. Pylvään liike eteen ja taakse mahdollistaa suuren Y-akselin liikkeen (210–300 mm). Samalla X-akselin liikettä (jopa 695 mm) on jatkettu runsaasti, jonka ansiosta esimerkiksi poraukset säteen suunnassa onnistuvat entistä suuremmilla halkaisijoilla ja pidemmillä työkaluilla. X-akseli ulottuu myös reilusti sorvauskarojen keskiölinjan alapuolelle, joka mahdollistaa monipuoliset jyrsintätoiminnot ja poraukset ilman, että karaa tarvitsee pyörittää C-akselilla. Tämä tuo työhön lisää nopeutta sekä tarkkuutta. Kaikilla lineaariakseleilla käytetään johteilla rullavierintäelementtejä. Tämä mahdollistaa korkeat pikaliikenopeudet sekä hyvän värinänvaimennuskyvyn ja tukevuuden. Pikaliikenopeus on mallista riippuen X- ja Z-akseleilla jopa 50 m/min ja Y-akselilla 40 m/min.

Yksi merkittävimmistä muutoksista edellisiin sukupolviin verrattuna on ST-mallien alarevolveri. Valittavissa on nyt uusi suurempi ja kohtisuora revolverityyppi perinteisen vinorakenteisen ohella. Kohtisuorassa revolverissa on 12 työkalupaikkaa ja siihen saadaan pyörivät työkalut kaikkiin asemiin entistä suuremmilla tehoilla (7,5 kW) ja pyörintänopeudella (10 000 k/min). Kohtisuora rakenne mahdollistaa myös esimerkiksi hydraulisen automaattisen tukilaakerin käytön revolverissa. Revolverin sijoittelu suoraan sorvauskaran alle samalle linjalle mahdollistaa lisäksi tehokkaan sorvauksen kahdella terällä samalla karalla yhtä aikaa (Balance Cutting).


Koneita löytyy useaan kokoluokkaan

Mazak Integrex i-H -sarjan kokoluokat ovat i-100H, 200H, 250H, 350H ja 450H. Suurin koneistushalkaisija on mallista riippuen 400–670 mm. Koneita valmistetaan ohjelmoitavalla kärkipylkällä, kahdella sorvauskaralla (S-mallit) sekä kahdella sorvauskaralla ja alarevolverilla (ST-mallit). Kaksikaraiset mallit voidaan varustaa tarvittaessa myös kärkipylkkäominaisuudella, jolloin ohjelmoitava tukikärki sijoitetaan joko sorvauskaralle tai alarevolveriin. Lisävarusteena saatavien automaattisten hydraulisten tukilaakereiden kirjo kattaa halkaisija-alueet 8–330 mm. Kaikki mallit on mahdollista saada myös nopealla 20 000 k/min sorvaus-/jyrsinkaralla.

Mazatrol SmoothAi -ohjaus hyödyntää tekoälyä tehokkaasti ohjelmoinnissa ja prosessin valvonnassa.


Tekoälyä hyödyntävä

uusi Mazatrol SmoothAi -ohjaus siivittää tehokasta työstöä
Integrex i-H -sarjan koneiden sorvaus-/jyrsinkara on edellisiin sukupolviin verrattuna kompaktimpi ja tehokkaampi. Karan pituus on lyhentynyt lähes 90 mm. Kompakti kara mahtuu nyt entistä paremmin istukoiden väliin ja lisää näin työstöaluetta merkittävästi. B-akselina portaattomasti (240º) kääntyvä sorvaus-/jyrsinkara on varustettu suoravetoisella moottorilla, josta saadaan pyörivälle työkalulle tehoa 24 kW ja vääntöä 131 Nm (i-250H–450H-mallit). Kartio on vakiona HSK-A(T)63 ja vaihtoehtoisesti Capto C6. Suurin kierrosluku pyörivällä työkalulla on 12 000 tai 20 000 k/min. Työkalut vaihdetaan karalle automaattisesti makasiinista, jossa työkaluja voi olla 38, 74 tai 112 kappaletta. Myös suurempia työkalumakasiineja saa tilauksesta. Karanläpijäähdytys nesteellä tai ilmalla ovat molemmat vakiovarusteena.

Mielenkiintoinen uusi optio sorvaus-/jyrsinkaralle on SmoothAi-kara, joka suodattaa automaattisesti havaitsemansa värinän jyrsittäessä. Sensorien havaittua värinän ohjaus korjaa työstöarvoja tekoälyyn pohjaavan taustatiedon avulla ja värinä poistuu. Koneiden tarkkuutta jatkuvassa työstössä ylläpidetään myös päivitetyllä älykkäällä lämpötilakompensoinnilla (Ai Thermal Shield), joka reagoi koneen eri osien sekä ympäristön lämpötilanmuutoksiin.
Uusi ohjausjärjestelmä Mazatrol Smooth­Ai käyttää tekoälyä hyväkseen myös ohjelmien teossa hyödyntämällä valmistettavan työkappaleen 3D-mallia ja vanhoja hyväksi havaittuja työstöarvoja suoraan ­Mazatrol-ohjelmoinnissa. Ohjauksen uuden tehokkaan tietokoneen ja kehittyneen prosessoritekniikan ansiosta työkappaleiden 3D-simulointi on myös entistä joutuisampaa. Uusien ominaisuuksien avulla koneesta voidaan helposti luoda digitaalinen kaksonen (Digital Twin) ja sen etäkäyttö ja -ohjelmointi yhdessä CAD/CAM-ohjelmien kanssa on aiempaa joustavampaa ja tehokkaampaa.


Automatisointi on tärkeä ominaisuus Mazakin uusissa koneissa. INTEGREX i-200H ST on varustettu tässä Mazakin omalla portaalipanostajalla.


Laajaa panostusta automatisointiin, käyttäjäystävällisyyteen ja ekologisuuteen

Uusissa Mazak-monitoimisorveissa on otettu erityisesti huomioon jatkuvasti kasvava automaation kysyntä. Mazak tarjoaa myös itse useampaa valmista automaatioratkaisua kappaleiden panostukseen ja purkamiseen. Integrex i-H:n täysin suora koneen etulinja helpottaa robottisovellusten integrointia sorvin kanssa. Lisävarusteena saatava automaattinen servokäyttöinen työtilan ovi on aiempaa helpompaa asentaa koneeseen myös jälkikäteen. Uudet Mazak-robottiliitynnät mahdollistavat modernit verkkopohjaiset liitännät kolmansien osapuolten automaatioratkaisuille.

Käyttäjäystävällisyys on huomioitu myös esimerkillisesti. Kosketusnäytöllisessä ohjauspaneelissa on hyvät säätöominaisuudet kaikenkokoisille käyttäjille. Ohjauspaneelin päälle on mahdollista asentaa nyt toinen näyttö, johon voidaan esimerkiksi tuoda työstötilassa sijaitsevan säänkestävän videokameran kuva tai vaikkapa valmistettavan työkappaleen mittakuva. Työkalumakasiinia on mahdollista käyttää sekä koneen etu- että takapuolelta.

Mazak kiinnittää ympäristöasioihin jatkuvasti enemmän huomiota. Näidenkin koneiden johteet ja kuularuuvit voidellaan automaattisella rasvavoitelulla öljyvoitelun sijaan. Tämä kasvattaa leikkuunesteen vaihtoväliä huomattavasti. Koneiden valot ovat LED-tekniikkaa ja monia toimintoja voidaan sammuttaa automaattisesti, jos konetta ei käytetä, jolloin virrankulutus pienenee. Integrex i-H -sarjan monitoimisorvit valmistetaan Japanissa ISO 14001 -sertifioidussa tehtaassa.

Wihuri Oy Tekninen Kauppa
puh. 020 510 10
www.machinetools.wihuri.fi

Mazak INTEGREX i-450H ST on varustettu uudella kohtisuoralla alarevolverilla.