Fluid Power -yhdistys ja Tredu tarttuvat yhdessä teknologiateollisuuden osaajapulaan Pirkanmaalla

Työ teknologiateollisuudessa muuttuu jatkuvasti vaativammaksi, ja pätevien ammattilaisten löytyminen on todellinen haaste. Tampereen seudun ammattiopisto Tredu aikoo varmistaa hydrauliikka- ja pneumatiikkaosaajien riittävyyden uuden yhteistyökumppanin avulla.

Tredu ja hydrauliikka- ja pneumatiikka-alan kattojärjestö Finnish Fluid Power Association (FFPA) ry solmivat 23.11.2021 kumppanuussopimuksen. Kumppanuuden tarkoituksena on varmistaa, että alan yrityksiin Ylöjärvellä ja Pirkanmaalla riittää työntekijöitä, joilla on alalla tarvittavaa erityisosaamista. Tredussa koneasentajaopiskelijoille tarjotaan koulutuspolku hydrauliikka- ja pneumatiikkaosaajaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tutkinto koostuu tähän tarkoitukseen räätälöidyistä tutkinnon osista ja niihin sisällytetyistä sertifikaattien suorittamisesta sekä yrityksissä tehtävistä työssäoppimisjaksoista.

– Kumppanuussopimuksen ytimessä ovat alan yritykset, joita haluamme palvella entistä paremmin. Omat oppimisympäristömme kehittyvät samalla yritysten tarpeiden mukaan kuten oma henkilöstömmekin. Kyseessä on todellinen win-win-tilanne, toteaa Ylöjärven toimipisteen koulutus- ja toimipistepäällikkö, Vesa Kalliomäki.

FFPA valvoo ja kehittää alan osaamiskriteerejä, kuten esimerkiksi hydrauliikka- ja pneumatiikka-alalla vaadittavaa putkistopassia, jonka myös Tredun opiskelijat suorittavat osaamispolkunsa alussa. Kumppanuussopimuksen avulla Tredu saa jatkuvan ja avoimen yhteyden FFPA:n jäsenyrityksiin ja välillisesti myös heidän asiakasyrityksiinsä.

FFPA toimii valtakunnallisesti ja seuraa Euroopan ja muun maailman teollisuuden muutoksia, kun taas Tredu tuottaa osaajia Pirkanmaan tarpeisiin. Alkavaa yhteistyömallia voidaan hyödyntää myös muualla Suomessa oppilaitosten ja yritysten yhteistyössä FFPA:n kanssa.

Tapio Lehti, FFPA:n hallituksen puheenjohtaja iloitsee tuoreesta kumppanuussopimuksesta.
– Jäsen- ja asiakasyrityksillämme on suuri tarve erilaisille osaajille, ja kumppanuussopimuksella haemme yhtä ratkaisua osaajatarpeisiin. Saamme tarjottua sopimuksen kautta työssäoppimispaikkoja ja uusia tekijöitä jäsenyrityksillemme, joita on noin kuusikymmentä.
– Alamme palkkataso on hyvä, tarpeet tulevat jatkumaan, yritykset ovat menestyviä, ja työympäristöt monipuolisia ja siistejä, joten haastan uusia tekijöitä hakeutumaan rohkeasti teknologiateollisuuteen.

Tredun Ylöjärven toimipiste on lähdössä yhteistyöhön pitkälti ST-Koneistus Oy:n Tommi Peltosen ansioista, joka on tarmokkaasti kehittänyt koulutusta ja yhteistyötä. ST-Koneistus on Suomen suurin vaativiin erikoissarjoihin erikoistunut hydrauliikkalohko- ja komponenttivalmistaja. Yritys toimii kansainvälisesti ja sen toimitilat sijaitsevat Ylöjärvellä.

Kumppanuussopimuksessa mainittuja yhteistyömuotoja ovat muun muassa:
• Hydrauliikka- ja pneumatiikkakoulutukset opiskelijoille ja yritysten henkilöstölle.
• Tredun laitteiden ja tilojen hyödyntäminen ja hankintojen yhteissuunnittelu.
• FFPA:n brändin mukainen luokkatila ja laitekanta Koulutuskeskus Valossa Ylöjärvellä.
• Tredun opiskelijoille aidot työelämän oppimisympäristöt FFPA:n jäsenyrityksissä.
• FFPA toimii linkkinä jäsenyrityksiinsä.

Koulutuskeskus Valo, Tredu
Sami Hasila
yrityskoordinaattori
puh. 050 4418819
sami.hasila@tampere.fi

FFPA ry
Anne Karhola
toiminnanjohtaja
puh. 050 522 0620
anne.karhola@ffpa.fi

Tredun Ylöjärven toimipiste on lähdössä yhteistyöhön pitkälti ST-Koneistus Oy:n Tommi Peltosen ansioista, joka on tarmokkaasti kehittänyt koulutusta ja yhteistyötä. Kuvassa Tommi Peltonen esittelemässä yrityksensä toimintaa hankkeessa mukana oleville kumppaneille.