Kirike 40 vuotta: ”Tehhään porukalla, ei urakalla”

Sopimusvalmistaja Kirike Oy täyttää tänä vuonna pyöreät 40 vuotta. Tämä monipuolisesti valmistusprosessit hallitseva yritys haluaa auttaa asiak­kaitaan aktiivisella otteella. Viimeisimpänä investointina ­Kirike investoi Okuma MB-8000 vaakakaraiseen koneistuskeskukseen, jonka 10 palettia ja 285-paikkainen työkalumakasiini mahdollistavat monipuolisen ja joustavan tuotannon sekä miehittämättömän ajon.

Kirikkeen tavoitteena on olla teräkselle maistuvien osakokonaisuuksien luotettavin, laadukkain ja kilpailukykyinen avaintoimittaja Suomessa sijaitseville työkonevalmistajille, jotka toimivat kansainvälisillä markkinoilla. Pelkäksi sanahelinäksi nämä lupaukset eivät jää, sillä viime vuonna Kirike toimitti 15 710 kappaletta laatuvarmuudella 99,4 %.
– Olemme erikoistuneet vaativissa ja väsyttävissä olosuhteissa työskentelevien työkoneiden osien sopimusvalmistukseen. Valmistamiamme tuotteita löytyy työkoneista ympäri maailmaa – Etelämannerta lukuun ottamatta. Näin luulin, paitsi että jokin aika sitten sain kuulla, että yhtä paalutuskonetta olisi käytetty Etelämantereella, joten siellä voi olla meidänkin tekemiä osia, naurahtaa toimitusjohtaja Markus Kinnunen.Kolmen kaveruksen tarina vol. 2

Vuonna 1982 kolme kaverusta Kinnunen, Riikonen ja Kekäläinen perustivat Outokumpuun Kirike Oy:n valmistamaan hitsattuja, koneistettuja ja maalattuja työkoneen osia kaivosteollisuudelle. Vuosikymmenien saatossa Kirikkeen toiminta on moninkertaistunut: 250 m2 tuotantotilat ovat kasvaneet yli 3 500 m2 kokoisiksi. Perusidea on pysynyt samana: yritys valmistaa hitsattuja, koneistettuja ja maalattuja työkoneiden osia ja osakokonaisuuksia. Pelikenttä on kuitenkin kasvanut kaivosteollisuudesta monille eri toimialoille.

Historia toisti vuosien 2008–2013 aikana toteutetussa omistajavaihdoksessa itseään – vain kaveriporukka Kirikkeen taustalla vaihtui. Uusien omistajien Markus Kuoppamaa, Jussi Pelkonen ja Markus Kinnunen ohjaksissa Kirike on jatkanut järjestelmällistä etenemistään. – Tarinaamme vahvasti liittyvä kaveruuden henki näkyy tänäkin päivänä panostuksena työhyvinvointiin ja aitoon kumppanuuteen asiakkaiden kanssa. Työllistämme itsemme lisäksi noin 40 osaajaa ja olemme omalta osaltamme ylläpitämässä Outokumpulaisia perinteitä – tekemällä perinteistä sepän työtä nykyajan valmistusmenetelmiä hyödyntäen, valaisee Kinnunen.

Kuoppiakin Kirikkeen 40-vuotisen matkan varrelle on osunut ja mm. koronan alku nipisti liikevaihtoa. – Korona on aiheuttanut monia haasteita. Aluksi se näkyi tilauskannan heikkenemisenä. Tilauskanta on taas piristynyt ja tällä hetkellä etenemme taas yli 5 miljoonan euron liikevaihtovauhdissa. Korona on näkynyt meillä myös työvoimahaasteina. Vallitsevaan työvoiman saatavuusongelmaan olemme jo pitkään vastanneet laajentamalla reviiriämme osaajien palkkaa­miseksi. Meillä onkin kuutta eri kansallisuutta täällä töissä. Muun muassa tämä on aiheuttanut haasteita korona-aikana, jolloin rajanylityksiin on tullut omat kiemuransa. Mutta näistäkin haasteista on selvitty. Toki työvoiman saatavuuden kanssa niin me, kuin koko ala, painitaan nyt ja tulevaisuudessa, arvioi Kinnunen.


Rusakoista hirviin

Kirikkeen valmistamat sarjakoot ovat tyypillisesti 1–10 kpl. Kinnunen ilmaisee hauskasti ja osuvasti tyypilliset kappalekoot rusakosta hirveen. – Teräkselle maistuvat hitsatut, koneistetut ja maalatut osakokonaisuudet, niissä on meidän vahvuus. Paljolti tekemisemme runko on toistuvaa ja ennustettavaa nimikkeistöä, mikä mahdollistaa vakiointia.

Kirike Oy:n tuotanto hallitsee laaja-alaisesti erilaiset tuotantoteknologiat mm. käsi- ja robottihitsauksen. Tuotteet viimeistellään omassa maalaamossa.


Erittäin monipuolinen oma tuotanto

– Materiaalit tulee kumppaneilta ja oma toimintamme alkaa siitä eteenpäin, sanoo Kinnunen. Kinnusen mainitsema toiminta on poikkeuksellisen monipuolista, sillä Kirike Oy:llä on erittäin laaja-alainen konekanta ja osaaminen käsittäen mm. seuraavat osa-alueet:
– Robotti- ja käsihitsaus
– Työstökeskus (aina 10 palettiin asti), jyrsintä, poraus, aarporaus ja sorvaus
– Jännityksenpoistohehkutus
– Metalliraepuhallus ja jauhemaalaus
– ISO 3834-2 ja ISO 9001 -sertifioidut toimintajärjestelmät
– Pätevöitetty hitsien VT/MT/UT-tarkastus
– 3D-nivelvarsimittaus + laserskannauslaitteisto


Henkilöstöön panostetaan

Kirike näkee henkilöstön koulutuksen tärkeänä. – Osaavat tekijät ovat meillä tärkeässä roolissa ja heihin panostetaan. Tälläkin hetkellä kaksi henkilöä on oppisopimuskoulutuksella opiskelemassa mittausalan ammattitutkintoa ja yksi henkilö pätevöittää itseään hitsauksen NDT-tarkastajaksi, kertoo Kinnunen.


MTC Flextekiltä toimitus kerralla maaliin

Henkilöstöön panostuksen lisäksi Kirike päivittää konekantaansa säännöllisesti. Viimeisimpiä koneuudistukset ovat jännityksenpoistohehkutus ja 3D-nivelvarsimittalaite skannaavalla päällä sekä Okuma MB-8000 vaakakarainen työstökeskus.
– Okuma on yksi vastaus työvoiman saatavuuteen liittyviin haasteisiin, sillä 10 paletilla ja 285-paikkaisella työkalumakasiinilla varustettu Okumalla saadaan lisättyä miehittämätöntä ajoa ja nostettua tuottavuutta, miettii Kinnunen.
Asennus ja käyttöönotto Okumalle tehtiin viime vuoden lopulla ja nyt on menossa tuotteiden ylösnostovaihe. – Täytyy sanoa, että oman reilun 15-vuotisen Kirike-konepajahistoriani aikana tämä Okuman toimitus MTC Flextekin toteuttamana on tähän asti sujunut erittäin hyvin ja kivuttomasti. Aikataulut pitivät, asennus meni kerrasta maaliin eikä ole tarvinnut perään huudella. Koulutus on niin ikään ammattitaitoista, kiittelee Kinnunen.

10 paletilla ja 285-paikkaisella työkalumakasiinilla varustettu Okuma MB-8000 vaakakarainen koneistuskeskus mahdollistaa monipuolisen ja joustavan tuotannon sekä miehittämättömän ajon


Okumalla ylläpidetään Outokummun elinvoimaisuutta

Vaakakaraisen koneen hankintaprosessin loppusuoralle Kirikkeelle jäi kaksi vaihtoehtoa. – Molemmat vaihtoehdot olivat hyviä. Okumaan päädyttiin hyvin pitkälti tilaamme sopivuuden, palettien lukumäärän ja työkalumakasiinin työkalupaikkojen lukumäärän perusteella, perustelee Kinnunen konevalintaa.
Okuma MB-8000 -pöydän kantavuus on 2000 kg, koko 800 x 800 mm. X = 1300 mm, Z = 1250 mm ja Y = 1100 mm, maksimi työkappaleen koko Ø1450 x 1450 mm.

– Okuman tarkkuus, nopeus ja teknologia meidän silmin katsottuna, sekä korkea laatu. Ne painoivat paljon vaakakupissa kuten myös MTC Flextekin toteuttamina huolto ja kunnossapito. MB-8000 monipuoliset ominaisuudet tukevat muun muassa miehittämätöntä ajoa ja mittausta, sanoo Kinnunen.
– Pohja Okuman kuormitukselle rakennettiin tietylle tuoteperheelle – missään nimessä kone ei ole vielä täyteen kuormitettu. Isona ohjaavana tekijänä paitsi miehittämätön ajo myös soveltuvuus niin hitsattujen kuin valurakenteiden koneistukseen. Isossa kuvassa arvioiden Okuman hankinnan perimmäisenä tarkoituksena on saada lisää työtä maakuntaan ja osaltaan pitää Outokummun elinvoimasuutta yllä, kiteyttää sanavalmis Kinnunen konehankinnan taustoja ja jatkaa: – Okuma tulee meille teräksen ja valujen koneistukseen – toistuvaa nimikkeistöä – joustava piensarjatuotanto. Sillä valmistettava kappaleiden kokoluokka lienee rusakon ja villisian välissä.
– Selvää on jo läpimenoajan nopeutuminen uudella Okumalla. Jo pelkästään sillä, että kone ei seiso kappaleen vaihdon aikana, vaan voidaan koneistaa toisella paletilla olevaa kappaletta samaan aikaan, kun toisen paletin kappaletta vaihdetaan. Miehittämätön ajo nostaa myös tuottavuutta ja mahdollistaa koneen korkean käyttöasteen, tietää Kinnunen.


“Tehhään porukalla, ei urakalla”

Kilpailutilanteeseen Kinnunen kommentoi seuraavasti: – Ainahan se tiukkaa on, mutta tärkeää olisi pitää työt Suomessa. Ei pitäisi niinkään kilpailla keskenään, vaan ennemmin pyrkiä tekemään yhdessä. Tehhään porukalla, ei urakalla!
– Valmistettavuuden osalta teemme tiivistä yhteistyötä asiakkaan suunnittelijoiden kanssa. Näin säästetään aikaa, tuotteet saadaan vähemmällä protoilulla markkinoille ja kaikki voittavat, näkee Kinnunen.
– Henkilöstömme hyvinvointi ja asiakastyytyväisyys luo pohjan kaikelle tekemisellemme. Meillä on taustalla 40 vuoden kokemus sopimusvalmistuksesta ja tämän kokemuksen haluamme antaa täysimääräisesti asiakkaidemme hyödynnettäväksi. Ollaanpa sitten saman tai eri y-tunnuksen alla, niin kaikilla on kirkkaana sama tavoite: auttaa asiakasta ulottaen ajatusfilosofiaa sinne asiakkaan asiakkaaseen asti, filosofoi Kinnunen ja jatkaa: – Emme ole pelkästään piirustuksista valmistava konepaja – aktiivisuus ja avoimuus sekä halu kehittyä on olennainen osa arkeamme.

Tulevaisuuteen Kinnunen katsoo varsin positiivisesti. – Työkanta on tällä hetkellä hyvä ja asiakkaamme ennustavat hyviä näkymiä, joten tulevaisuus vaikuttaa hyvältä. Mutta kuten tämä koronakin on osoittanut, tilanteet saattavat muuttua nopeasti myös toiseen suuntaan. Tämän vuoksi on mietittävä erilaisia skenaarioita ja kyettävä reagoimaan nopeasti muuttuviin olosuhteisiin. Pitkässä juoksussa on mielessämme edelleen maltillinen ja kannattava kasvu. Tämä saavutetaan jatkuvalla oppimisella ja pyrkimällä jatkuvasti kehittämään toimintaamme.

Kirike Oy
Markus Kinnunen
toimitusjohtaja
puh. 050 527 3920
www.kirike.fi

Okuma työstökoneista:
MTC Flextek Oy Ab
puh. 029 030 0120
www.mtcflextek.fi

Kirike Oy:n koneistaja Eki Kulajoki käskyttämässä yrityksen uusinta vahvistusta, vaaka­karaista koneistuskeskusta Okuma MB-8000, joka tuo lisäkykyä mm. valujen koneistuksiin.