GROB G150 -uutuusmallisarja – entistä dynaamisempi ja tarkempi

Saksalaisen työstökonejätti GROBin uuden G150-mallin (X = 450 / Y = 670 / Z = 665 mm) vaakakaraisen 5-akselikeskuksen kehittämisessä painotettiin erityisesti avaruudellista tarkkuutta erinomaisten pintojen sekä korkeimpien muoto- ja paikoitustoleranssien saavuttamiseksi monimutkaisien ja korkeimpien laatustandardien komponenttien koneistuksessa. Tämä parannus saavutetaan uraauurtavalla kali­brointikonseptilla, innovatiivisella jäähdytyskonseptilla kaikille asiaankuuluville komponenteille sekä korkeadynaamisella akseleiden konfiguraatiovakaudella. Erinomaisen ergonomian ja täydellisen automaatiokapasiteetin yhdistelmästä ei tehty kompromisseja. G150 on suunnattu erityisesti tarkkuuskomponenttien, lääketieteellisenteknologian, työkalujen ja muottien, yleiskonepajojen sekä ilmailuteollisuuden valmistustarpeisiin.


Äärimmäinen tarkkuus

Tarkka monimutkaisten suurtarkkuus­osien maksimaalisella prosessiluotettavuudella olivat pääpaino G150:n kehittämisessä. Staattista tarkkuutta on parannettu entisestään innovatiivisella asetusmenetelmällä, mikä nostaa todistetun konseptin uudelle mekaanisen perustarkkuuden tasolle.

Lämpöstabiilisuus saavutetaan kaikkien merkityksellisten komponenttien aktiivisella jäähdytyksellä, mitä on hiottu vuosien ajan ja mikä määrittelee nyt alan uuden vertailukohdan.

Dynaaminen tarkkuus on erittäin tärkeää 5-akselin samanaikaisessa liikkeessä. Sekä nopeutta että tarkkuutta parannettiin integroimalla käyttösimulaatio johdonmukaisesti kehitysprosessiin alusta alkaen.

 

Prosessin luotettavuus

GROB G150 liikkeet ovat X = 450 / Y = 670 / Z = 665 mm ja pikaliikenopeudet 50/40/60 m/min. Lastusta lastuun aika työkalunvaihdossa on 2,6 s ja koneen omaan työkalumakasiiniin on saatavissa 117 työkalua ilman lisämakasiinia. 

Lämmittelysykli on nyt yksilöllisesti sovitettu todelliseen tilanteeseen. Kone havaitsee geometriaparametrien perusteella, milloin tuotanto voidaan aloittaa ja milloin lämmittelysykli voidaan lopettaa itsenäisesti.

Jos uudelleenkalibrointi on tarpeen, kalibrointiohjelmisto havaitsee tämän ja ilmoittaa siitä käyttäjälle. Yhdessä palettivarastojärjestelmän kanssa kalibrointi voidaan käynnistää jopa täysin automaattisesti. Prosessin luotettavuus on GROBissa keskiössä, eikä sitä ole jätetty sattuman varaan.

 

Joustavuutta tuotantoon

Tärkeä perusta G-sarjan menestykselle on ainutlaatuinen yhdistelmä ergonomiaa, mikä sopii työpajaan sekä täydellisiin automaatiokyvykkyyksiin.

Kone soveltuu niin yksittäiskappalevalmistukseen kuin sarjatuotantoon. Yhdessä palettivarastojärjestelmän tai robottiautomaation kanssa konetta voidaan käyttää prototyyppeihin varhaisessa vuorossa ja sitten esimerkiksi sarjatuotantoon yöllä. Robottiautomaatiolla voidaan vaihtaa joko kappaleita tai paletteja sekä yhdistää mm. 3D-mittaus-, jäysteenpoisto- ja pesuprosessit soluun.

Uusia lisäyksiä modulaariseen järjestelmään ovat mm. HSK E40 -karavaihtoehto, jossa on jopa 42 000 1/min, sekä kompakti Ø 450 mm pöytä, jossa on keskikiinnitys (vaihtoehtoisesti 320 x 320 mm, HSK-100 tai Erowa Power Chuck paletti- ja 0-pistekiinnitysjärjestelmät). Maksimikappale koko on Ø 580 x 480 mm. Nämä ominaisuudet tekevät koneesta erityisen houkuttelevan uusille sovellusalueille, kuten lääketieteellisiin teknologioihin, joissa on pienemmät osat ja pienemmät työkalut.

 

Lisää tuottavuutta

Kuten G350-, G550- ja G750-mallien vaakakaraisissa 5-akselikeskuksissa, G150:ssa on täysin ainutlaatuinen ja suorituskyvyltään ylivoimainen akselikonsepti. Vaakakara varmistaa, ettei mikään voi pysäyttää tuotantoa sekä pöydän täysi ylös-alaisin kääntyminen (A = –185/+45°) mahdollistaa huippulastunpoiston, optimaalisemmat työstöradat sekä työkalu-ulottuvuudet. Karan puolelta saavutetaan erinomainen jyrsinnän ohjaus sekä työkalujen vähäinen kuluminen. Siksi Z-akselin johteet ovat lähempänä koneistettavaa kappaletta kuin missään muussa vastaavan kokoluokan konekonseptissa. GROBin ainutlaatuinen Z-akselin tunnelikonsepti mahdollistaa myös täysimittaisten työkalujen käyttämisen maksimi kappalekoolla. Tämä takaa vertaansa vailla olevan metallien lastuamistehon täysin Z-akselin asennosta riippumatta.Yksilöllistä palvelua ilman kompromisseja

Nimi GROB tarkoittaa yli 6 000 työntekijän omistautumista ympäri maailmaa. Jokaisella asiakkaalla nähdään olevan erittäin suuri merkitys, eikä asiakkaan täydellisen tyytyväisyyden varmistamisessa tehdä kompromisseja. Suomessa GROBin edistyksellisiä 5-akselikeskuksia edustaa Vossi Group Oy, joka tarjoaa koneisiin varaosa-, huolto- sekä muut elinkaaripalvelut.

 

INFO

Vossi Group Oy
puh. 010 8200 500
www.vossi.fi/g150