Hertekiltä löytyy osaamista myös CAM-ohjelmointiin

Noin vuosi sitten Suomen Yritysrekisteriin ilmestyi yritys nimeltä Catling Oy. Tällä uudella teknologiayrityksellä on vahvat suhteet Kennametalin työkaluista tunnettuun Hertekiin. Itse asiassa Catling on Hertekin myyntiedustajana toimivan Jari Sihvosen perustama. Catling Oy tarjoaa konsultaatiopalveluja lähinnä teknologiateollisuudelle, mutta asiakkaiksi soveltuvat myös vaikka huonekaluteollisuuden edustajat. Catlingin kulma­hammas­tuotteena toimii sen maahantuoma ja edustama Camworks-ohjelmisto. Camworks on HCL Software -konsernin omistama ja kehittämä ”high end” CAM-ohjelmisto, joka tarjoaa huippunykyaikaisia ominaisuuksia kehittyneimpien työstökoneiden ohjelmointiin.

– Minulle on hiljalleen kertynyt yli kolmenkymmenen vuoden kokemus työstökoneiden parissa. Olen toiminut koneistajana, CNC-ohjelmoijana, koordinaattikoneen käyttäjänä, menetelmäsuunnittelijana, tuotekehittäjänä, alihankintakoordinaattorina ja nyt viimeisimpänä työkalumyyjänä. Hertekin myyjän ominaisuudessa yrityksissä vieraillessani olen ollut havaitsevinani asiakkailla monenlaisia haasteita, ja ei niinkään vähäisimpänä työstökoneiden ohjelmoinnin haasteet. Olin jo vuonna 2016 tutustunut Camworks-ohjelmistoon vieraillessani sen aikaisilla työkomennuksillani Shanghaissa. Siitä se ajatus sitten lähti, kertoo Jari Sihvonen.

– Asioita tuumailtuani, päämiehen kiinnostuttua minusta ja Hertekin ylimmän johdon suostumuksella syntyi Catling Oy. Huomioiden oman kokemukseni, tutut konepajamiljööt ja -asiakkaat, sekä viidentoista vuoden kokemus Solidworksin käytöstä, niin olisi ollut jopa tyhmää jättää tämä kortti kääntämättä. Tämä on suhteellisen halpa mutta aikaa vievä harrastus. Henkilökeskeisen osaamiseni ja etenkin tuon ajan tarpeen takia tämä liiketoiminta on minun sivutoiminen, eikä tätä sulautettu Hertekiin, sanoo Sihvonen.
– Nykyaikainen työkalukauppa tarvitsee enenevissä määrin CAM-osaamista uskottavuutensa takia, toteaa Hertekin toimitusjohtaja Jussi Rinne. – Ja vastaavasti aloitteleva CAM start-up-yrittäjä tarvitsee työkalukauppoja, toteaa Sihvonen.
– Nämä kaksi yritystä soveltuvat hienosti yhteen ja tarjoavat asiakkaillemme loistavia synergiaetuja. Esimerkiksi Kennametalin NOVO-ohjelmistosta löytyvät näppärästi työkalujen 3D-mallit ja työstöarvot suoraan CAM-ohjelmiin vietäviksi. Ja yleensä aina kun teen ohjelmointia, käytän minulle tutuksi tulleita Kennametalin työkaluja. Esitellessäni asiakkaalle ohjelmointisovelluksieni simulointeja, johtaa se monesti esityksen mukaisiin työkalukauppoihin ilman sen suurempia muutoksia. Hertekin työkalumyyjänä takaan tietysti myös sovelluskohtaisesti myymieni työkalujen toiminnan. Vastuu asiakkaan onnistumisesta, kuten on tavattu mottonamme sanoa, vakuuttaa Sihvonen.


Mikä on Camworks?

Camworks on Solidworksin Golden Partner, ja Camworks on Solid­worksiin tai Solidedgeen täysin integroitava CAM-ohjelmisto. Jotkut käyttäjät ovat Solidworksistä löytäneetkin Camworksin toteuttaman ilmaisen promo-camin, tämä liittyy tähän Golden Partneruuteen. Camworks tarjoaa omilla lisälisensseillään paljon enemmän. Solidworksiin integroituna käyttöliittymä on ulkonäöltään ja logiikaltaan aivan kuten Solidworks, sen oppiminen Solidworks-käyttäjälle on erittäin nopeaa. Olet itse asiassa koko ajan Soldworksin CAD-alustalla, CAM-ominaisuudet näkyvät kuvaruudulla vasemman reunan piirrepuun lisävälilehtinä. Työkappale ja kiinnittimet rakennellaan Solidworksissä, jonka jälkeen siirrytään CAM-välilehdelle ja aletaan luoda työstöratoja. Kaikki Camworksin data on Solidworksin part- tai assembly-tiedostojen sisällä, tämä on valtava etu PDM- tai PLM-järjestelmiä käyttäville yrityksille. Ja mikä hienointa, kun tuotesuunnittelija tekee 3D-malliin muutoksia, päivittyvät työstöradat automaattisesti uuden päivitetyn mallin mukaisiksi. Tietysti joskus ratojen päivityksessä tulee rajoitteita työkalujen suhteen, silloinkin Camworks ilmoittaa ongelmasta ja pyytää luvan vaihtaa työkalu sopivaan, tai pyytää ohjelmoijaa luomaan työkalukirjastoon uuden soveltuvan työkalun.

Camworks sisältää huikeat ominaisuudet nykyaikaiseen työstöratojen ohjelmointiin. Jyrsintään: 2.5-, 3-, 4- ja 5-akseliset ohjelmointiominaisuudet indeksoivaan ja simultaaniseen jyrsintään. Sorvaukseen: kaikki tunnetut sorvausmenetelmät ja työkierrot, sisältäen uutuutena tuen myös Coromantin PrimeTurn-työkalujen tehokkaaseen ohjelmointiin. Monitoimikoneille on tarjota täydellinen yllä mainittujen ominaisuuksien yhdistelmä, monikanava synkronointeineen.

Camworks tunnistaa automaattisesti eri formaatissa olevien 3D-mallien piirteet ja pystyy luomaan 2.5-akseliset poraus- ja jyrsinradat tunnistamilleen piirteille automaattisesti. Tämä jouduttaa ohjelmointia valtavasti etenkin ohjelmoitaessa samantyylisiä kappaleita uudelleen ja uudelleen. Solidworks-integraatiossa toleranssiperusteinen työstäminen tarkoittaa 3D-malliin annettujen mitta- ja geometristen toleranssien sekä pinnanlaatuvaatimusten lukemista automaattisesti Camworksiin. Camworks osaa luoda automaattisesti työstöradat toleranssialueelle (yleensä keskelle) ja hakea soveltuvan prosessin esimerkiksi toleranssin ja pinnanlaatuvaatimuksen vaativille hieno­avarrettaville rei’ille automaattisesti.

Mitta-proben käyttöön on runsaasti eri toimintoja riippuen käytetystä probe-valmistajasta ja työstökoneesta. Camworks sisältää myös eri lisenssitasoisia virtuaalikoneistusmahdollisuuksia. Camworks sisältää erilaisten työstökoneohjausten virtuaaliemulaattorin. Lisenssitason mukaan voit simuloida työstöradat juuri sinun koneesi mukaisessa 3D-mallinnetussa virtuaalikoneessa. Postprosessoreita on tehty jo yli kahteen tuhanteen kone- ja ohjauskombinaatioon. Postprosessorikirjastosta löytyy hyvin valmiita postprosessoreita tunnettuihin konemerkkeihin.

Catlingiin voi tutustua sen web-sivuilla www.catling.fi
Camworksiin voi tutustua heidän web-sivuillaan www.camworks.com