Vahvasti tuotantoteknologioidensa kehitykseen panostava HT Laser on palkannut Lappeenrannan yksikönpäälliköksi laser- ja hybridihitsausteknologioiden asiantuntijan, tekniikan tohtorin ja kauppatieteiden maisteri Anna Fellmanin. Toinen merkittävä satsaus voimakkaassa kasvussa etenevän HT Laserin organisaatioon on 36 vuoden kokemuksen alalta omaavan Ismo Tervamäen valinta menetelmäkehityksen päälliköksi.
-Olen toiminut laserhitsauksen parissa 16 vuotta ja HT Laserin tarjotessa työtä, jossa voin hyödyntää osaamistani tällä sektorilla, halusin tarttua tähän haasteeseen. HT Laser on Suomessa yksi laserhitsausteknologian kärkiyrityksiä ja haluan antaa oman panokseni kehittääksemme tätä osaamista edelleen, kertoo Anna Fellman.
5.3.2018 menetelmäkehityksen päällikkönä HT Laserilla aloittanut Ismo Tervamäki on Fellmanin kanssa samoilla linjoilla. – Tunnen HT Laserin jo ennestään hyvin ja yrityksellä on fasiliteetit kunnossa; yritys kulkee teknologiakehityksen kärjessä ja haluan tuoda oman ammattitaitoni yrityksen kehityskaareen.
Hybridi- ja laserhitsauksella laatua ja nopeutta
– Suomessa on paljon kohteita, joissa voisi laserhitsauksen avulla parantaa tuotteiden laatua, niiden mittatarkkuuksia ja valmistusprosessin nopeutta. HT Laserilla laserhitsaus on käytössä teollisessa mittakaavassa. Meillä mietitään tuotteen alkumetreiltä suunnittelusta asti, miten pystytään mahdollisimman kokonaisvaltaisesti hyödyntämään kaikkia valmistusmenetelmiä kuten laserhitsausta asiakkaidemme tuotteiden kilpailukykyä parantamaan, sanoo Fellman.
– Laserhitsausta käytetään tyypillisesti mm. palkkimaisissa rakenteissa. Muun muassa telakkateollisuus on käyttänyt laserhitsausta Euroopassa jo yli 20 vuotta ja nyt myös Suomessa ollaan heräämässä tämän menetelmän hyödyntämiseen. Tänä päivänä haetaan jatkuvasti kevyempiä rakenteita, joita voidaan kennomaisten rakenteiden lisäksi saavuttaa käyttämällä yhä lujempia teräksiä. Näissä molemmissa kohteissa laserhitsaus on varteenotettava liittämismenetelmä. Voisi todeta, että tutkitusti laserhitsi ei todellakaan ole rakenteissa heikoin lenkki, vaan monesti asia on päinvastoin, opastaa Fellman.
Laseria hyödynnetään myös laserhybridihitsauksessa, joka on pian yksi HT Laserin tuotantomenetelmistä. Laserhybridihitsauksessa laserhitsaus ja perinteinen kaarihitsaus, esimerkiksi MIG/MAG-hitsaus, yhtyvät samaksi hitsausmenetelmäksi. Fellmanin mukaan tätä menetelmää käyttämällä pystytään hyödyntämään sekä laser- että kaarihitsauksen edut: laserhitsauksen nopeus ja syvä tunkeuma saavutetaan vähällä lämmöntuonnilla kappaleeseen, kaarihitsaus tuo puolestaan hitsausprosessiin lisäainetta seostaen hitsiä hallitusti ja lieventäen railotoleranssialuetta.
Teräskennolevyillä keveyttä
ja lujuutta rakenteisiin
Yksi kohde mihin HT Laser hyödyntää laserhitsausta on yrityksen oma tuote teräskennolevy. Fellmanin mukaan teräskennolevyjen hyödyt ovat moninaiset. – Teräskennolevyjä hyödyntämällä saadaan tuotteiden painoja pienennettyä ja niiden lujuuksia kasvatettua.
HT Laser ilmoittaa, että teräskennolevyillä saavutetaan tyypillisesti jopa 50 % painonsäästö perinteiseen umpiteräkseen verrattuna. Kennomainen rakenne tekee levystä erittäin vahvan ja teräskennolevyjen resonointitaajuudet ovat lähellä valettuja kappaleita, jolloin värähtelyt ovat hallittavissa.
Teräskennolevy on HT Laserilla tuotteistettu ratkaisu ja vakiolevyistä voidaan vesileikata asiakkaalle sopivia levykokoja ja -muotoja.
– Teräskennolevystä tehty rakenne on kevyt ja tuo sitä kautta säästöjä tuotteen koko elinkaaren ajan. Modulaarinen rakenne on helppo koota sekä tarvittaessa purkaa ja teräskennolevyosien liittämiset voidaan tehdä esimerkiksi niittaamalla tai ruuviliitoksilla kohteen mukaan. Teräskennolevyt ovat myös pintakäsiteltävissä, jolloin siisti pinta voidaan jättää näkyväksi. Teräskennolevyjä voidaan käyttää monissa kohteissa mm. konesuojissa, tasoissa ja kulkuneuvoissa, valistaa Fellman.
Investointeja Lappeenrantaan
HT Laser avasi vuonna 2015 toimipisteen Lappeenrantaan samaan hallikokonaisuuteen Lappeenrannan teknillisen yliopiston lasertyöstön laboratorion kanssa. Samalla tiivistettiin laserhitsaukseen liittyvää tutkimusyhteistyötä LUT:n kanssa.
HT Laser laajentaa nykyisiä tilojaan Lappeenrannassa kevään 2018 aikana. HT Laserilla on laajennuksen jälkeen käytössään noin 1800 m2:n tilakokonaisuus, joka mahdollistaa monipuolisen teollisen tuotannon.
Tilainvestointien lisäksi HT Laser valmistelee Lappeenrantaan kone- ja laiteinvestointeja kuluvan vuoden aikana. Toiminnan painopiste tulee olemaan erityisesti laser- ja laserhybridihitsausratkaisuissa. Tavoitteena on, että panostukset alkavat näkyä operatiivisessa toiminnassa syksyllä 2018.
INFO
HT Laser
puh. 010 7745 000
Anna Fellman
yksikönpäällikkö
puh. 040 840 4310
www.htlaser.fi