Sorvaus kaikkiin suuntiin – myös sisältä ulos

PrimeTurning™-ratkaisut nyt myös sisäsorvaukseen

Sandvik Coromant esitteli viime vuonna PrimeTurning™-menetelmän ja siihen sopivat ulkosorvaustyökalut. Nyt esitellään uusi CoroTurn® Prime SL -teräpää, jolla mullistavaa menetelmää voi hyödyntää myös sisäsorvaukseen. -Uusi SL-teräpää vastaa erityisesti öljy- ja kaasuteollisuuden, ilmailuteollisuuden ja muidenkin alojen tarpeisiin sorvata yli 90 mm:n halkaisijoita (3,5 tuumaa), myös isoilla vapaapituuksilla, jopa 8–10 x D.

”CoroTurn Prime SL -teräpäällä kappaletta voidaan sorvata PrimeTurning-tekniikoilla sisältä ulospäin, jolloin saadaan erittäin hyvä lastunpoisto ja tarkka lastunhallinta”, sanoo yleissorvaustuotteista vastaava tuotepäällikkö Hakan Ericksson Sandvik Coromantilta. ”Muita etuja ovat erinomainen pinnankarheus, hyvä tuottavuus, pidempi terän kestoikä ja hyvä koneen käyttöaste.”
Tavanomaisesta sisäsorvauksesta poiketen PrimeTurning-menetelmässä lastuaminen alkaa työkappaleen istukan puoleisesta päästä ja materiaalia poistetaan reiän suuta kohti – siis sisältä ulos. Tämän ansiosta voidaan käyttää pientä asetuskulmaa, jolloin tuottavuus on huomattavasti parempi. Toisaalta tarjolla on myös käännetyllä teräsijalla varustettu teräpää, jolla PrimeTurning-sorvaus onnistuu päinvastaiseen suuntaan eli ulkoa sisään.
Sisäpuolista PrimeTurning-sorvausta varten on tarjolla kaksi terämallia: A-malli muotosorvaukseen, viimeistelyyn ja ke-vyeen rouhintaan sekä B-malli rouhinnasta viimeistelyyn.
PrimeTurning-menetelmällä voidaan käytännössä tuplata lastuamisnopeudet ja syötöt. Tämä johtuu siitä, että lastut ovat pienen asetuskulman ansiosta ohuempia ja leveämpiä, mikä levittää kuormitusta ja lämpöä pois nirkon säteeltä. Tästä seuraa mahdollisuus käyttää suurempia lastuamisarvoja ja/tai pidempi terän kestoikä. Koska työstö suoritetaan olakkeesta pois suuntautuvalla liikkeellä, päästään eroon myös tavanomaisessa pituussorvauksessa yleisistä lastutukoksista.
Jo muutamasta CoroTurn Prime SL -teräpäästä ja sopivasta liitäntäkappaleesta voi koota erittäin monipuolisia työkaluyhdistelmiä. SL-teräpäiden halkaisija on 40 mm (1,575 tuumaa). Puomina voi käyttää sekä teräs- ja kovametallipuomeja että värinävaimennettuja Silent Tools™ -puomeja.
Lisäksi valikoimaan lisätty uusi H3-terägeometria ehkäisee tehokkaasti lastunhallintaongelmia, jotka voivat olla hyvinkin haastavia niukkahiilisten ja lujien terästen koneistuksessa. Uusi H3-geometria on saatavissa B-mallin teriin laaduille GC4325, GC1115 ja H13A.

Sandvik Coromant
Maailmanlaajuiseen Sandvik-teknologiakonserniin kuuluva Sandvik Coromant on metalliteollisuuden työkalujen, koneistusratkaisujen ja tietämyksen edelläkävijä, joka kehittää metallien työstön standardeja ja innovaatiota ja rakentaa uutta teollista aikakautta. Sandvik Coromantin tarjoama koulutustuki, mittavat tutkimus- ja kehitysinvestoinnit sekä vahva kumppanuus asiakkaiden kanssa synnyttävät teollisuutta muuttavaa ja tulevaisuutta rakentavaa koneistusteknologiaa. Sandvik Coromantilla on maailmanlaajuisesti yli 3 100 patenttia, runsaat 7 900 työntekijää ja edustus 150 maassa.

INFO
www.sandvik.coromant.com/fi-fi/campaigns/primeturning