Suomen suurin hydrauliikkasylinterien valmistaja Hydroline on investoinut Suomessa ainutlaatuiseen, täysin automatisoituun sylinteriputkien ja männänvarsien piensarjatuotantoon. Toteutuksen kumppaniksi valikoitui MTC Flextek hyvän näkemyksen ja osaamisen perusteella.
Linjasto koostuu kahdesta tuotantolinjasta, joista toisessa valmistuu sylinteriputkia ja toisessa männänvarsia. Molemmat ovat pääperiaatteeltaan samanlaisia. Linjoille syötetään putki- ja tankoaihoita sekä niihin hitsattavia osia. Täysin automatisoidun aihion tarkastuksen, hitsauksen, sorvauksen, merkkauksen ja mittauksen tuloksena linjoilta valmistuu komponentteja kokoonpanoon ja pintakäsittelyyn. MTC Flextek on vastannut linjaston automaatiosta ja suunnittelusta.
Hydroline on perustettu vuonna 1962 ja kasvanut yhden hengen autotallifirmasta kahdeksi tehtaaksi ja maailman suurimpien kone- ja laitevalmistajien toimittajaksi. Yrityksen pääkonttori, tehdas ja juuret ovat Siilinjärvellä Vuorelassa, minkä lisäksi on toinen tehdas Puolassa Stargardissa. Yhtiöllä on voimakas halu kasvaa ja kehittyä. Se tarkoittaa voimakasta panostamista ja kattavia investointeja. Sen lisäksi, että kapasiteettia halutaan lisätä, on investoinneissa keskiössä myös halu tehdä asiat entistäkin paremmin ja tehokkaammin.
– Meillä on vakaa usko siihen, että hydrauliikkasylinterien kysyntää riittää, myös meille, kunhan olemme kilpailukykyisiä. Tähän asti se on toiminut. Meidän pitää siis jatkuvasti huolehtia siitä, että asiakkaat haluavat ostaa juuri meiltä. Ja koska kaikki kilpailijamme kehittyvät jatkuvasti, me jäämme jälkeen, jos vaan pysymme paikoillamme tai kehitymme hitaasti. Muita nopeampi kehittyminen on menestyksen avain. Haluamme siis olla isompia ja parempia kuin muut, kertoo Vuorelan tehtaan kehityspäällikkö Timo Karhunen.
– Kehityksen tukena meillä on käynnissä investointiohjelma, joka käynnistettiin loppuvuonna 2017. Sen puitteissa Vuorelaan on jo uusittu pintakäsittelylinja. Vuoden 2019 alussa meille valmistui 2000 neliön uusi halli, josta puolet on varattu uudelle linjalle. Meillä oli tavoitteena lisätä tuotantokapasiteettia sekä vähentää vaihtelua ja virheitä nostamalla tuotannon automaatioastetta. Ensimmäiseksi lähdimme selvittämään, voiko sylinteriputkien ja männänvarsien piensarjatuotannon automatisointia ylipäätään tehdä olemassa olevilla teknologioilla, koska vastaavaa piensarjatuotannon automatisointia ei ole vielä muualla tehty. Kun havaitsimme sen mahdolliseksi, lähdimme hakemaan yhteistyökumppania toteutukseen.
– Emme tehneet perinteistä tarjouspyyntöä, vaan kysyimme valikoiduilta alan yrityksiltä, miten he lähtisivät toteuttamaan tavoitetta meidän lähtökohdistamme. Saimme pari vakuuttavaa vastausta ja niistä päädyimme MTC Flextekiin, koska keskusteluyhteys toimi alusta alkaen erinomaisesti ja näkemys vastasi meidän omaamme. Näin isossa projektissa on meille aina tärkeää, että teknisen toteutuksen lisäksi yhteistyö ja kommunikointi toimivat saumattomasti. Epävarmuuteen, väärinkäsityksiin ja tietokatkoksiin ei ole varaa. Lisäksi meille oli iso hyöty siitä, että voimme minimoida toimittajien määrän niin, että eri intressien ja järjestelmien yhteensovittamiseen ei mene meiltä aikaa.
Myös MTC Flextekille kokonaisen tuotantolinjan toteutus on poikkeuksellisen suuri projekti, mutta samalla erittäin mieleinen ja palkitseva.
– Meille oli tärkeää päästä mukaan jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, että voimme tuottaa mahdollisimman suuren hyödyn asiakkaalle. Hydroline otti meidät hyvin mukaan ja saimme myös kaiken tarvitsemamme tiedon. Jo ideointivaiheessa tutustuimme perusteellisesti linjan tuotteisiin, jotta saimme hyvän ymmärryksen siitä, mitä varten työtä tehdään ja mikä on Hydrolinen määrittelemä haluttu lopputulos, kertoo MTC Flextekin projektipäällikkö Teemu Eerola.
– Ideoinnista edettiin suunnitteluun, jossa käytimme hyväksi meiltä löytyvää laajaa asiantuntijajoukkoa. Mukana oli meiltä esimerkiksi mekaniikan, automaatiosuunnitelun ja menetelmäsuunnittelun ammattilaisia. Oma roolini projektipäällikkönä olikin hyvin paljon sitä, että tunnistin asiantuntijatarpeita, etsin oikeita tekijöitä ja hallinnoin kokonaisuutta. Lisäksi teimme paljon ennakoivaa ongelmanratkaisua niin, että ongelma tunnistettiin jo etukäteen ja ratkaistiin ennen kuin varsinaista haittaa pääsi syntymään. Meidän roolimme on olla paitsi toimittaja, myös asiantuntija, joka tuo asiakkaalle kaiken tarvittavan teoreettisen ja käytännöllisen osaamisen, joka meille on vuosien saatossa kertynyt.
Uuden linjaston tuomista hyödyistä Hydrolinella on selkeä käsitys ja odotukset. Automatisoinnin avulla asiakkaita voidaan palvella entistä paremmin ja tuotantoa voidaan järkeistää.
– Ensimmäinen, selkeästi ja välittömästi nähtävä hyöty on tuottavuuden selkeä kasvu. Koko investointiohjelma kasvattaa Vuorelan tehtaan kapasiteettia noin 40 prosenttia. Sylinteriputkilinjaa ajetaan nyt ylös ja tällä hetkellä näyttää siltä, tuotteen läpimenoaika on kaksi tuntia, kun vastaavien vaiheiden läpimenoaika oli ennen koko päivä. Männänvarsien osalta muutos tulee myös olemaan huomattava. Verotuksessa tämän poistot tulevat ajoittumaan kymmenen vuoden ajalle, mutta investointi maksaa itsensä takaisin selvästi nopeammin, Karhunen sanoo.
– Toinen hyöty on vaihtelun pieneneminen. Tuotteista tulee entistä tasalaatuisempia niin, että mitään tekijäkohtaista vaihtelua ei näy. Myös jaksoajat vakiintuvat täysin, ja voimme jatkossa tietää tarkan läpimenoajan joka tuotteelle. Näin pystymme suunnittelemaan tuotannon tarkasti etukäteen, ja tiedämme tarkasti missä ajassa voimme toimittaa mitäkin. Tiedämme asioita entistä enemmän arvioinnin sijaan.
– Kolmas muutos on, että automaation avulla saamme asetusajat huomattavasti lyhyemmiksi, ja nyt jopa yhden kappaleen tuotantosarjat tulevat kannattaviksi. Varastointitarve pienenee tehokkaan piensarja- tai yksittäiskappaletuotannon ansiosta. Nyt saamme varastoon sidottua pääomaa pudotettua, vaikka nimikkeiden määrä kasvaakin, mikä osaltaan kompensoi laitteisiin sitoutunutta pääomaa. Joustavuuden lisääntyminen tarkoittaa myös, että voimme muuttaa tuotantomääriä entistä nopeammin.
Suomen ensimmäisten täysautomaattisten hydraulisylinteriputkien ja männänvarsien tuotantolinjojen teko on ollut pitkä, vuoden mittainen ja haastava projekti, joka alkaa olla jo loppusuoralla. Näin suuri kokonaisuus edellyttää hyvää yhteistyökumppania, jonka kanssa yhteistyö toimii, osaamista unohtamatta.
– MTC Flextekin automaatio-osaaminen on ollut meille korvaamatonta. Pelkästään omin voimin tätä olisi ollut huomattavasti hankalampi tehdä. On ollut erittäin tärkeää, että meillä molemmilla on ollut erittäin hyvä tiimi tekemässä tätä. Oli myös hyvä, että yhteistyö aloitettiin jo aikaisessa vaiheessa niin, että saimme hyödynnettyä molempien osaamista täysipainoisesti. Haasteitakin on tullut, mutta niihin on tartuttu heti rivakasti, eikä niistä ole kehittynyt mitään ylitsepääsemätöntä, Karhunen summaa.
INFO
MTC Flextek Oy Ab
puh. 029 030 0137
www.mtcflextek.fi