Hypermuutos mahdollisuudeksi

Koronadigiloikka muutti parissa kuukaudessa sen, minkä piti tapahtua muutamassa vuodessa. Palaverit digitalisoituivat kerrasta ja digitaalista valmistusta edustava 3D-tulostus on lyönyt maailmalla kunnolla läpi. Esimerkiksi saksalainen 3D-metallitulostinvalmistaja SLM Solutionsin tilikauden 2020 ensimmäisen 6 kk kasvu oli huikeat +90 %. Yksi merkittävä vaikuttaja tähän oli, että lähes puhtaasti kustannusperusteisesti optimoidut toimitusketjut löivät päähankkijoita pahasti näpeille. Esimerkiksi autoteollisuudessa tehtaat ovat olleet komponenttipulan takia viikkoja kiinni (EU-alueella valmistettu tähän mennessä n. 2,5 M autoa vähemmän). Nyt toimittajilta ja valmistusteknologioilta vaaditaan äärimmäistä toimitusvarmuutta, reagointinopeutta sekä maksimaalista joustavuutta.

Kilpailua eri ehdoilla
Alihankkijoitamme on pitkään piinannut tilanne, jossa heitä on kilpailutettu eri ehdoilla verrattaessa alhaisen kustannustason maiden (LCC) toimittajiin. ­Näen­näisesti halvat komponenttihinnat ovat sokaisseet ostajat jättämään huomiotta erot ostoerien koossa, toimitusajoissa, yhteistyön helppoudessa ja joustavuudessa, reklamaatioiden hoidossa sekä laadussa. Olen kuullut jopa kantavan rakenteen toleranssien väljennyksestä, jotta uuden kaukotoimittajan osat saadaan sopimaan. Toisaalta taas myyntilaskuja on lähetelty LCC-maista, jotta ostajaa saa bonuksensa, vaikka todellisuudessa alihankkijan tuotanto tapahtuu edelleen alkuperäisessä tehtaassa, koska huippuosaamista ei ole haluttu ulosliputtaa. Tätä toimintaa onkin leimannut, ettei komponenttien, ostotoiminnan ja yhteistyön kokonaiskustannuksia sekä sitoutuneita pääomia ole täysin ymmärretty, vaan on seurattu korostuneesti vain yhtä osatekijää.

Korona käänsi laivan
Suomalaistehtaat ovat ainakin toistaiseksi selvinneet koronan aiheuttamista komponenttipulista hyvin ja tehtaita on ollut vähän kiinni. Äärimmäisen positiivista on myös ollut, että useat suomalaisalihankkijat saivat nopeasti lisätilauksia kaukotoimittajien toimitusvaikeuksia paikkaamaan. Lisäksi monet komponentit ovat palaamassa täysin tai ainakin merkittävästi isommalta osin suomalaisvalmistukseen. Selvästikään pelkkä alhainen komponenttihinta ei enää ratkaise vaan myös muut osatekijät ovat saaneet huomattavasti suuremman painoarvon. Tämä todennäköisesti suhteellisen lyhytaikainen kriisi onkin pitkän aikavälin voitto teollisuudellemme.

Kunnianhimoiset hankkeet
Korona vie myös huomion pois siitä, kuinka kunnianhimoisia hankkeita maailmassa on käynnissä. Teslan Elon Musk ilmoitti juuri, että he tulevat kolmessa vuodessa esittelemään vain 25 000 US$ maksavan täysin autonomisesti ajavan sähköauton. Tähän he kertovat pääsevänsä uudistamalla kaiken lähtien akkumalmien jalostamisesta aina autojen valmistusteknologiaan. Samanaikaisesti tämän megavisionäärin SpaceX rakentaa täyttä päätä avaruusaluksia Marsiin pääsemiseksi, Neuralink yhdistää ihmisaivoja suoraan keinoälyyn sekä Hyperloop haluaa muuttaa kaupunkien välisen matkustamisen. Puolestaan taksiyhtiö Uberin tavoitteena on, että kahdeksassa vuodessa lentävällä autolla lentomaili on halvempi kuin perinteisellä maa-autolla. Nämä äärimmäisen kunnianhimoiset hankkeet puskevat teknologiaa erittäin suuria harppauksia eteenpäin ja maailman muutos tulee kiihtymään entisestään, mutta oletko sen voittaja vai häviäjä.

Nyt on mahdollisuus
Kolme vuotta sitten GE esitteli uuden lentokonemoottorin, jossa aikaisemman 855 komponentin sijaan on enää vain 12 osaa, jotka kaikki 3D-metallitulostetaan. Liian monet alihankkijat suuntavat katseensa edelleen vain noiden 855 nyt tilauksessa olevien vanhan sukupolven komponenttien valmistuksen optimointiin. Vähintäänkin toinen jalka tulisi olla uusissa tuotantoteknologioissa, koska muutos tulee yllättäen. Tulevaisuus onkin äärimmäisen valoisa ja käsillämme on huikea mahdollisuus. Uusi aikakausi edellyttää korkeaa osaamista, nopeaa reagointikykyä, hyvää yhteistyötä sekä kykyä ottaa uutta teknologiaa nopeasti käyttöön. Poliitikkojen tehtävänä olisi luoda ympäristö, jossa investointeja on kannattavaa tehdä. Suomessa käytössä oleva investointien tuplapoisto-oikeus on lähinnä puuhastelua, jos investointeihin halutaan oikeasti vauhtia. Maailmalla vastaan on tullut jopa 350 % poisto-oikeus heti ensimmäisenä vuotena. Myös meillä tulisi ottaa tässä merkittävästi agg­ressiivisempi linja, mikä samalla vahvistaisi entisestään vahvimpia yrityksiämme globaalissa kilpailussa.
Uusi aika vaatii radikaalia uudistumista ja huomisen kilpailukyky rakennetaan tänään. Aika entinen ei koskaan enää palaa – joten nyt investointeihin hanaa!