Ibarmialla 5-akselikoneistusta Tibnorin levytuotannossa

Tibnor on Pohjoismaiden ja Baltian johtava terästen jakelukanava ja yritys kehittää jatkuvasti palvelukonseptiaan asiakkaidensa kustannus­tehokkuuden maksimoimiseksi. Yksi hyvä esimerkki tästä päämäärätietoisesta etenemisestä on levyosien jatkojalostukseen MTC Flextekin toimittama 5-akselinen koneistus­keskus Ibarmia ZVH60-4000 Extreme, jolla Tibnor Seinäjoen teräspalvelukeskus pystyy tarjoamaan omassa tuotannossaan entistä monimuotoisemmin ja kustannustehokkaammin levyosia asiakkailleen.


Tibnor palvelee globaalina toimijana kolmen teräspalvelukeskuksen voimin Hyvinkäällä, Järvenpäässä ja Seinäjoella.

Tibnor Hyvinkään teräspalvelukeskus on erikoistunut pitkien terästuotteiden, kuten tankojen, palkkien, ohutseinämäputket ja rakenneputkien varastointiin ja esikäsittelyyn. Hyvinkään teräspalvelukeskus tarjoaa markkinoiden laajimman palvelu- ja materiaalivalikoiman pitkissä terästuotteissa. Toimipiste palvelee niin sahauksessa, porauksessa, laserleikkauksessa kuin sinkomaalauksessakin. Käytössä on laajat 42 000 m2 käsittävät tilat sekä tuoreinta valmistusteknologiaa, jotka takaavat materiaalien korkealaatuisen esikäsittelyn. 

Tibnor Järvenpään teräspalvelukeskus on erikoistunut levy- ja nauhatuotteiden valmistukseen. Järvenpäässä Tibnor tekee raina- ja arkkileikkaukset, mekaaniset leikkaukset sekä uudelleenkelaukset asiakkaan toiveiden mukaisesti. Käytössä on korkealaatuista teknologiaa, minkä ansiosta tuotteiden valmistus on nopeaa ja tehokasta. 26 000 m2 tiloissa hoidetaan koko tuotantoprosessi saman katon alla. Ammattitaitoiset raina- ja arkkileikkaukset saavat aikaan selviä kustannussäästöjä tuotantomateriaaleissa, ja ovat näin ollen merkittävä osa kannattavaa liiketoimintaa. Kattavan varastotilan ansiosta Järvenpään yksikkö pystyy toimittamaan asiakkailleen käyttövalmista mate­riaalia suurellakin volyymilla.

Tibnor Seinäjoki on Pohjoismaiden suurin levyjen esikäsittelyyn erikoistunut teräspalvelukeskus työllistäen lähes 200 ihmistä. Seinäjoen toimipisteessä tehdään muotoon leikkausta erilaisille ainevahvuuksille. Kattavaan palvelutarjontaan kuuluvat poltto-, plasma- ja laserleikkaukset, särmäys sekä koneistus. Lähes 200 huippuammattilaisen voimin varmistetaan asiakkaille onnistunut lopputulos ja annetaan yrityksille mahdollisuus keskittyä omaan ydinosaamiseensa. Tibnor Seinäjoella asiakkaita palvellaan kahdella huippuluokkaisella tehtaalla Tuottajantiellä sekä Jalostajantiellä. Yli 30 000 m2
käsittävissä tiloissa on runsaasti kapasiteettia sekä korkealaatuista teknologiaa, joiden avulla pystytään vastaamaan vaativimpiinkin tarpeisiin. Uusi varastotila takaa, että ­asiakkaat saavat materiaalia tarvittaessa suurella volyymilla sekä lyhyillä toimitusajoilla. 

Ibarmia ZVH60-4000 on kääntyvällä karalla ja pyörityspöydällä varustettu liikkuvapylväinen koneistuskeskus.

Ibarmialla lisää kapasiteettia, isompia kokoluokkia ja vastuullisuutta

MTC Flextek toimitti lokakuussa Seinä­joen Palvelukeskukselle 5-akselisen koneistuskeskuksen Ibarmia ZVH60-4000. Yksikön päällikkö Janne Vaksila taustoittaa koneen hankinnan perusteita:
– Meillä on täällä Seinäjoella ollut aiemmin lastuavina koneina CNC-ohjattu CMA-poraus/kierteityskeskus sekä Ibarmia-koneistuskeskus, joka on tehokkaassa kolmivuorotyössä palvellut jo yli 10 vuotta. Halusimme lisää kapasiteettia tämän hyvin palvelleen Ibarmian rinnalle. Halusimme myös päästä selkeästi isommalle kappalekokoalueelle. Kolmantena syynä uuden koneistuskeskuksen hankinnalle on tahtotilamme kyetä itse omassa tuotannossamme tehdä monipuolisia ja haastavia koneistuksia, jotka aiemmin teetettiin alihankintaverkostossamme. Oman katon alla tekeminen on kustannustehokasta mutta ennen kaikkea tukee vastuullisuuttamme, kun materiaalin siirtely alihankkijoille ja takaisin ei enää kuormita ympäristöä kuljetustarpeiden jäätyä pois.


MTC Flextekin ja Ibarmian tarjoama kokonaisuus vakuutti

Koneistuskeskuksen valintaprosessissa Tibnor kartoitti useita eri merkkejä, joista loppusuoralle valikoitui kolme konetta. – Totta kai iso merkitys oli hyvillä kokemuksillamme yli 10 vuoden ajalta olemassa olevasta Ibarmiastamme. Iso vaikutus oli myös sillä, että koneessa on sama Heidenhain-ohjaus johon operaattorimme ovat jo tottuneet. Mutta kiteytettynä MTC Flextekin ja Ibarmian kokonaisuus vakuutti meidät: hinta, laatu ja toimitusaika sekä myös MTC Flextekin toimivat jälkimarkkinointipalvelut, joilla on suuri merkitys meille. Kone lastuaa tuotannossamme kolmessa vuorossa, joten jokainen ennalta arvaamaton koneesta johtuva tuotantokatkos pyritään eliminoimaan. Ja mikäli vikoja ilmaantuu, ne pitää saada mahdollisimman nopeasti korjattua. Tämän vuoksi otimme koneeseen myös huoltosopimuksen MTC Flextekiltä, kertoo Vaksila.

– Olemme olleet todella tyytyväisiä MTC Flextekin toimintaan. Ibarmian toimitusprosessi meni hyvin ja kone tuli meille lokakuussa jopa ennen luvattua toimitusaikaa. Koko prosessi ja yhteistyö oli sujuvaa ja helppoa, kiittelee Vaksila.


5-akselisuus luo paljon lisämahdollisuuksia

Heidenhain-ohjauksen lisäksi Vaksila nostaa esiin Ibarmian tarjoaman ison kokoluokan 4000 x 1100 x 1000 mm, pöytäkoko 1150 x 4600 mm. – Uusi Ibarmiamme on liikkuvapylväinen koneistuskeskus kääntyvällä karalla. Koneen viisiakselisuus antaa aivan eri tavalla mahdollisuuksia levyjen jatkojalustustarpeissa haastavimmissakin koneistustarpeissa. Ibarmia ZVH60-4000 myötä pystymme tarjoamaan omassa tuotannossamme esikäsiteltyjä hitsausvalmiita teräslevyjä, arvioi Vaksila ja jatkaa: – Esikäsiteltyjen tuotteiden osuus tonnimääräisesti mitattuna on noin ¾-osaa. Muotoleikkausten lisäksi teräslevyjä jatkojalostetaan meillä kustannustehokkaasti juuri asiakkaiden tarpeiden mukaisesti omassa tuotannossamme mankeloimalla, särmäämällä, koneistamalla sekä myös hitsaamalla ja pintakäsittelemällä alihankintaverkostomme kautta. Tibnor Seinäjoki onkin Pohjoismaiden suurin esikäsiteltyjen levyjen palvelukeskus. Ja nyt Ibarmian myötä olemme entistä kyvykkäämpi toimija sektorillamme.

Tibnor on Pohjoismaiden ja Baltian johtava terästen jakelukanava. Yritys tarjoaa markkina-alueensa laajimman valikoiman teräs- ja metallituotteita ja palveluita yhteistyössä SSAB:n, toimittajien ja asiakkaiden kanssa. Tibnorin palveluksessa on markkinoiden osaavimpia asiantuntijoita, jotka palvelevat asiakkaita ja tarjoavat neuvontaa teräksen ja metallien käytössä. Tibnor pyrkii vastaamaan asiakkaidensa kaikkiin tarpeisiin. Siksi se valitsee kumppaninsa huolellisesti parhaiden mahdollisten asiakaskohtaisten ratkaisujen varmistamiseksi. Vastuun ottaminen on osa Tibnorin DNA:ta. Tästä syystä Tibnor tekee läheistä yhteistyötä SSAB:n ja kumppaneiden kanssa pysyäkseen vihreän siirtymän eturintamassa omalla toimialallaan. Tämä tekee Tibnorista luonnollisen valinnan teräksen ja metallien toimittajaksi.

Tibnor Oy
Janne Vaksila
yksikön päällikkö
puh. 050 314 2800
www.tibnor.com

Ibarmia-työstökoneista:
MTC Flextek Oy Ab
puh. 029 030 0120
www.mtcflextek.fi

– Tämä lokakuussa tuotantoon saatu Ibarmian koneistuskeskus nostaa koneistuskyvykkyyttämme isompaan kokoluokkaa 4000 x 1100 x 1000 mm. 5-akselikoneena Ibarmia antaa myös aivan eri tavalla mahdollisuuksia tehdä omassa tuotannossamme haasteellisimpiakin koneistuksia, kertoo Seinäjoen yksikön päällikkö Janne Vaksila.