Jotex Works Oy:n laadunvarmistus 3D-skannauksella uusiin ulottuvuuksiin

Lappeenrantalaisen konepajan Jotex Works Oy:n lupaus tulevaisuuden konepajaosaamisesta sai uudet mittasuhteet, kun yritys investoi mittausteknologiaan, jota suomalaisilla konepajoilla ei vielä juurikaan ole nähty. 3D-skannaus tarjoaa huomattavia hyötyjä konepajan laadunvarmistukseen ja tuotantoprosessien tehostamiseen.


Jotex Works Oy toimii alihankkijana useille suomalaisille ja kansainvälisille metalliteollisuuden yrityksille sekä kokonaisuuksien että osien valmistajana. Vuonna -94 perustetun perheyrityksen asiak­kaina ovat mm. metsä-, energia-, elintarvike- ja koneteollisuuden toimijoita. Konepaja on erikoistunut isojen kappaleiden lisäksi äärimmäistä tarkkuutta vaativien osien valmistukseen ja työstöön. ”Valmistamme vaativia kappaleita, joiden kanssa työstökoneen asetuksiin menee paljon aikaa. Tämän haasteen ratkaisemiseksi hankimme 3D-skannausjärjestelmän laitteineen ja ohjelmistoineen”, kertoo Jotex Works Oy:n tuotantojohtaja Tero Pikkusilta ja jatkaa: ”Skannauksen ansiosta työstökoneen käyttöaikaa ja -astetta voidaan nostaa jopa viidenneksellä. Lisäksi skannauksen ansiosta saamme laadullisesti paremman lopputuloksen työssä.”


Skannauksen uudet ulottuvuudet

Jotex Works Oy:n hankkima 3D-skanneri on alan markkinajohtajan, Creaformin, uuden sukupolven kannettava MetraSCAN 3D -skannausjärjestelmä. Se digitoi kappaleen muodon kolmessa dimensiossa mitaten samanaikaisesti 1,8 miljoonaa pistettä sekunnissa. 16,6 m3 mittausvolyymin sekä sen liikuteltavuuden ansiosta, myös suurten kappaleiden skannaus onnistuu tarvittaessa vaikka asiakkaan luona. Jotex Works Oy investoi lisäksi MaxSHOT 3D -mittausjärjestelmään, joka edustaa fotogrammetriaan perustuvan mittausjärjestelmän huippua. Sen lisäksi, että laitteisto toimii itsenäisenä mittausjärjestelmänä, käsiskannerin avulla voidaan mitata isojen kappaleiden geometriat ja lisätä entisestään mittaustarkkuutta. Suurten kappaleiden osalta skannauksen hyöty konkretisoituu mittojen oikeellisuudessa. Hitsaus vaikuttaa kappaleen muotoon ja 3D-skannauksen avulla voidaan varmistaa, että hitsattu kappale on oikeissa mitoissaan ennen koneistukseen siirtämistä.

Skannauksen avulla myös tarkat mittapöytäkirjat ovat nopeasti saatavilla, kun raportti on heti valmis tallennettavaksi skannauksen jälkeen. ”Uusien skannausjärjestelmien avulla saamme aiempaa enemmän koneistuskapasiteettia käyttöön ja samalla mittapöytäkirjoihin ja vakiotuotteisiin luotettavaa dataa. 3D-skannauksesta saatavilla esiasetustiedoilla pääsemme 3D-mallin kanssa tarkastelemaan tuotetta, ja menetelmäsuunnittelija pääsee CAM-työstöohjelmistolla katsomaan suoraan ohjelmasta työvarat,” Pikkusilta sanoo.


3D-skannaus avuksi myös korjattavien kappaleiden työstöön

Laadunvarmistus sekä osien tehokkaampi työstö toteutuu skannerin avulla myös korjattavien kappaleiden osalta. ”Nyt pystymme selvittämään asiakkaiden kappaleista skannaamalla, miten ne ovat eläneet ja ovatko ne mitoillaan vai ei, kun ne tulevat korjaukseen meille. Saamme luotettavuutta tekemiseemme ja nostamme omaa tekemistämme uudelle tasolle. Jos asiakas tarvitsee mittauksia tuotteilleen, me voimme nyt tarjota heille myös mittauspalvelua”, Pikkusilta toteaa.

Jotex Works Oy
Tero Pikkusilta
tuotantojohtaja
puh. 040 7473 515
tero.pikkusilta@jotexworks.fi
www.jotexworks.fi