Kaljapullon kaulojen keräilystä huippuluokan hiomakivien tekijäksi – ja paljon muuta

Kun aihion pinta on täysin puhdas ja sen kovuus optimi täsmälleen halutulta paksuudelta, jokainen lopputuote täyttää todennäköisesti kaikkein tiukimmat laatuvaatimukset.

Saksalainen Rösler tunnetaan ja tunnustetaan yhdeksi alan etevimmistä pintojen esikäsittely- ja viimeistelylaitteistojen sekä niissä käytettävien materiaa­lien ja kemikaalien valmistajista. Kivien, komposiittimateriaalien ja kemikaalien kehittäjänä Rösler on maailman ykkönen. Tuotevalikoima kattaa tuhansia eri käyttötarpeisiin optimoituja hiomamateriaaleja (”kiviä”) sekä -kemikaaleja.
Kaikki alkoi rikki menneistä posliineista sekä kaljapulloista 1930- ja -40-luvuilla. Pieni selitys lienee paikallaan: tuohon aikaan ei vielä panostettu erityisiin pintojen esikäsittelyyn tarkoitettujen ”kivien” tuotantoon. Richard Stephan Rösler pyöritti posliinibisnestä keräten samalla keramiikka- ja lasivalmistajilta rikkoutuneita tai muita varsinaiseen käyttöön kelpaamattomia tuotteita. Ne lajiteltiin ja murskattiin asiakkaiden tarvitsemiksi, eri materiaalien pintakäsittelyyn sopiviksi ”kiviksi”.


Panostus ”kivien” kehitykseen 1950-luvulta alkaen

Perheyritys Röslerin perinteisiin kuuluvat rohkeat sijoitukset ja panostus tuotekehitykseen. Ensimmäinen iso sijoitus oli vuonna 1958 tehty saksalaisen posliinitehtaan osto. Sen tuotanto suunnattiin pintojen esikäsittelyssä/viimeistelyssä tarvittavien keraamisten tuotteiden valmistukseen. Tämä tarkoittaa toimialalla yli 60 vuoden kokemusta, josta 2020-luvun asiakas hyötyy.


Liki 50 vuoden kokemus täryrummuista

Pintojen esikäsittelylaitteistojen valmistuksen Rösler aloitti 1974 täryrummuilla. Saman vuosikymmenen lopulla alkoi toimialan vahva kasvu. Röslerin rumpujen maine erittäin luotettavina koneina kasvoi, ne palvelivat vuosikymmenestä toiseen.
Vahva kasvu takasi hyvän kassan. 1990-luvun alusta alkaen Rösler on nopeasti laajentunut hankkimalla useita pintojen esikäsittely- ja viimeistelykoneiden valmistajia eri puolilta maailmaa. Ostettuihin yhtiöihin on viety Röslerin vaalima saksalainen intohimoinen insinööritaito.


Raekuulapuhalluslaitteet Sveitsistä

Uudelle toimialalle Rösler laajensi ostamalla Hunziker Industriestrahltechnikin vuonna 1998 sekä yhdeksän vuotta myöhemmin niin ikään sveitsiläisen Baiker Maschinenbau AG:n. Jälkimmäisen kaupan rohkaisemana Rösler investoi toimialaan 12 miljoonaa euroa. 2011 Rösler hankki raekuulapuhalluslaitteiden ”viimeisen lenkin”, belgialainen Rutten Wheels oli ollut 20 vuoden ajan maailman ykkönen raekuulapuhalluslaitteistojen turbiinien valmistajana. Näiden ”raekuulakonekauppojen” välillä Rösler hankki yritysostoin lentokoneiden osien esikäsittelykoneiden sekä täydellisten esikäsittelylinjojen osaamista.


Euroopan ykkönen

Vuoteen 2013 mennessä Rösler oli kasvanut laitemyynnin perusteella Euroopan suurimmaksi raekuulapuhalluslaitteistojen toimittajaksi. Nyt yhtiön tuotevalikoimasta löytyvät niin pienimmillekin yrityksille sopivat täryrummut kuin maailman suurimpien telakoiden tarvitsemat metallien esikäsittelylinjat. Yksi suurimmista linjoista löytyy Suomen Turusta.

Viimeisten viiden vuoden aikana Rösler on panostanut lujasti ”kivien” ja kemikaalien kehittämiseen sekä tuotantoon. Tämä tarkoittaa entistä tarkemmin tiettyyn tarkoitukseen optimoituja tuotteita, kahta uutta kemikaalien ja keraamisten komponenttien tuotantolaitosta sekä laajaa tuotevalikoimaa nopeasti ja tarkasti käsittelemään pystyvää varastoa.

Rösler pystyy toimittamaan maailman suurimmat metallien esikäsittelylinjat. Neljä vuotta sitten sellainen tuli Meyer Turun telakalle. 225 metriä pitkällä esikäsittelylinjan kapasiteetti riittää 100 mm paksulle, 3,3 metriä leveälle ja 24 metriä pitkälle teräslevylle.


Rösler-palvelut Suomessa

Rösler piti pitkään yhtiöön ostetut raekuulapuhalluslaitteet erillään yhtiön perinteisestä toimialasta, eli täryhiomalaitteista ja niiden hiomamateriaaleista sekä lisäaineista. Suomessa tämä on näkynyt kahtena erillisenä Rösler-edustuksena. Nyt kaikki Röslerin palvelut saa Prodmac Oy:ltä, joka on ollut Röslerin raekuulapuhalluslaitteistojen edustaja Suomessa jo reilun 10 vuoden ajan.

– Tällä järjestelyllä kohennetaan kykyä palvella suomalaisia Rösler-asiakkaita sekä erityisesti täryhiontaprosesseja käyttäviä alan toimijoita, sanoo Prodmac Oy:n tj. ­Mika Koivuniemi.
– Röslerin laaja, tuhansien erilaisten kivien ja kemikaalien valikoima antaa jokaiselle täryrumpua käyttävälle yritykselle mahdollisuuden tehostaa prosessia, mikä se ikinä onkaan. Lisäksi Rösler pystyy tarjoamaan räätälöidyt huippuratkaisut melkein mihin tahansa asiakkaan tarvitsemaan esikäsittelyn tai viimeistelyn prosessiin.
Kaikki lähtee asiakkaan tarpeiden syvällisestä analyysista, joka voi keskittyä ”kiviin ja kemikaaleihin” tai täysin uuden laitteiston suunnitteluun.
– Toimintatapa on meille tuttu, Prodmacin ytimessä on löytää asiakkaalle paras mahdollinen ratkaisu. Röslerin valmistaman tuotteen tai koneen valitseva voi luottaa yhtiön pitkän historian myötä kertyneeseen osaamiseen, joka takaa laadun ja luotettavuuden, päättää Mika Koivuniemi.

Rösler-täryrummut, raekuulapuhalluskoneet ja niiden vaatimat kivet ja kemikaalit
Suomen maahantuoja:

Prodmac Oy
www.prodmac.fi
www.rosler.com

Useimmat metallialan ihmiset tietävät pienimmät täryrummut. Röslerin osaaminen pääsee oikeuksiinsa tehon ja tarkkuuden suhteen kaikkein vaativimmissa toteutuksissa.