KL Tools lisäsi isomman pään kyvykkyyttään DMG-pitkäjyrsinkoneella

Mukavassa kasvuvauhdissa viime vuodet edennyt KL Tools Oy on investoinut isomman pään levymäisten monimutkaisten kappaleiden ja muottien tekemisessä DMG MORI DMF260-11 -jyrsinkoneeseen.

KL Tools Oy on KL Mechanicsin tytär­yhtiö, jonka palvelutarjooma ja samalla kovin vahvuus on hienomekaaniseen työstöön nojaava yksittäisten kappaleiden ja pienten sarjojen valmistus laadukkaasti ja nopealla toimitusajalla. – Asiakaskuntaamme kuuluu useita terveydenhuollon, tietoliikenteen, prosessi- ja elek­troniikkateollisuuden sekä tuotantoautomaation huippuyrityksiä. Vuositasolla aktiivisten asiak­kaiden lukumäärä on parisen sataa, joille toteutamme usein tuotekehityksen alkuvaiheessa olevien laitteiden koneistusosia. Nyt hankitun DMG MORI -pitkäjyrsinkoneemme myötä palvelutarjoomamme ja kyvykkyytemme isompien kappalekokojen valmistuksessa nousi merkittävästi, kertoo toimitusjohtaja Mikko Autio. 

Hyvä tilanne

KL Mechanics ja konserniin kuuluva KL Tools ovat edenneet lähivuodet noin 10–15 % kasvuvauhdissa. Vuonna 2019 KL Mechanics kirjautti liikevaihtolukemat 11,2 M€, josta KL Tools Oy:n osuus oli 3,9 M€.  – Vallitsevasta pandemiasta huolimatta tilanteemme ainakin vielä on yllättävän pirteä. Päivittäisessä käytössä olevat kolmisenkymmentä keskustamme ja sorviamme jauhavat KL Mechanicsin puolella kahdessa ja KL Toolsin puolella kolmessa vuorossa. Mikäli pandemia aiheuttaa tilauskannan hiipumista esimerkiksi syksyllä, tässä jää hyvää aikaa valmistautua niihin haasteisiin, näkee Autio.  

Investointeja miljoonan vuositahdilla

Oulussa operoiva KL Mechanics seuraa Aution mukaan hallitun ja kannattavan kasvun strategiaa, jossa koneinvestoinnit näyttelevät isoa roolia. – Perusinvestoinnit takaavat paikallaan pysymisen, mutta kasvuun tähtäävä toiminta vaatii jo hieman riskinottokykyäkin investointeja tehdessä, arvioi Autio.

KL Mechanicsin lähivuosien kasvu on seurannut aika lailla yrityksen voimakasta investointipolitiikkaa, sillä lähivuodet investointieurot koneisiin ovat olleet keskimäärin miljoonan luokkaa. Uudet koneet ovat monipuolistaneet erityisesti yrityksen 5-akselikapasiteettia sekä monitoimisorviarsenaalia. 

KL Toolsin uusin investointi on viikolla 14 saapunut DMG MORI DMF260-11 -pitkäjyrsinkone.

Ison pään vahvistus

Valtaosa KL Toolsin koneistamisesta on tähän mennessä ollut hienomekaanista työstöä pienemmän kokoluokan kappaleille. Huhtikuussa tuotantoon saadulla DMG ­MORI DMF260-11 -pitkäjyrsinkoneella KL Tools laajentaa palveluvalikoimaansa myös isojen levymäisten monimutkaisten ja haastavien kappaleiden sekä muotinvalmistuksen osaajana. – Tähän asti olemme työstäneet isomman kokoluokan kappaleet jo tuotannossa olevalla 3-akselikoneellamme. Varsinkin DMG MORIn isot liikealueet X = 2600 mm ja Y = 1100 avaavat meille uusia asiakaskuntia ja mahdollisuuksia. Myös koneen viisiakselisuus tuo meille paljon lisäarvoa. Kappaleet saadaan sen ansiosta kerralla valmiiksi, kun aikaa vieviltä turhilta kappaleiden uudelleen kiinnityksiltä vältytään ja myös tarkkuus paranee. Tämä DMG ­Mori -pitkäjyrsinkone on varustettu kiinteällä pyöröpöydällä ja väliseinällä, jolloin toisella puolella voi tehdä kappaleasetuksia, samaan aikaan kun toisella puolella työstetään. Tämä omalta osaltaan nostaa kustannustehokkuutta kuten myös 15 000 rpm pyörivä kara vanhemman kolmiakselikoneemme 8 000 rpm verrattuna, arvioi Autio.

– DMG MORIn -pitkäjyrsinkone vastasi ominaisuuksiltaan vaateisiimme. Valintaprosessi käytiin läpi neljän erimerkkisen koneen kesken ja DMG MORI tarjosi näistä parhaan hinta-ominaisuudetsuhteen. Valintaa vauhditti myös koneen nopea toimitusaika. Meillä on myös hyviä kokemuksia DMG ­MORI -koneista kahden sorvin ja kolmen keskuksen kokemuksella. Erittäin suuri merkitys on myös toimivilla jälkimarkkinapalveluilla. Myös nämä asiat on DMG MORI hoitanut esimerkillisesti, kertoo Autio.

Haasteena työvoiman saatavuus

KL Mechanics työllistää reilu 90 työntekijää, joista KL Toolsin palkkalistoilla on 29.  – Yrityksemme juuret ulottuvat milleniumin aikoihin ja monet avainosaajamme ovat olleet mukana siitä asti yrityksen toiminnassa. Eli meillä on pitkän kokemuksen mukanaan tuomaa osaamista, jolla varmistetaan joustavuus, toimitusvarmuus, hyvä asiakaspalvelu ja korkea laatu, kiteyttää Autio.

– Suuri haaste meille ja koko metallialalle on uusien osaajien löytäminen. Teemme tiivistä yhteistyötä Oulun alueen oppilaitosten kanssa ja uusia osaajia olemme saaneet myös uudelleenkoulutetuista alanvaihtajista. Mutta näistä toimista huolimatta haastetta tällä saralla riittää. Teknologiateollisuuden pitäisi yhdessä rintamassa tehdä töitä alan imagon kohottamiseksi, jotta nuoria saataisiin kiinnostumaan alasta, miettii ­Autio. 

INFO

KL Tools Oy

toimitusjohtaja

Mikko Autio

puh. 041 545 9014

https://www.klmechanics.fi/yritys/kl-tools-oy.html

DMG-työstökoneista:

DMG Mori Finland

Lauri Erkkola

puh. 050 566 8779

https://fi.dmgmori.com