Koneistus Pollarin 5-akselitehokkuutta tehostetaan GibbsCAMilla

Koneistus Pollari Oy käyttää markkinoinnissaan slogania ”koneistetaan komeasti”. Pelkäksi parran pärinäksi tuo slogan ei jää, vaan komeasti yritys on edennytkin, sillä vuoden 2019 liikevaihto tuplaantui viime vuoteen mennessä. Eikä Pollarilla tyydytä liikkumaan mukavuus­alueella, vaan yritys kehittää jatkuvasti tekemistään ja tarjontaansa. Tällä hetkellä kehityskohteena on jyrsiminen, jonka tehostamiseksi yritys on ottanut käyttöönsä GibbsCAM-ohjelmiston, jolla erityisesti yksittäiskappalevalmistukseen ja 5-akselikoneistukseen on saatu reilusti lisää tehokkuutta.

Iso osa Pollarin 2019 jälkeen tapahtuneesta kasvusta saavutettiin telavalmistuksesta. Tähän toimeen hankittiin järeän kokoluokan seitsemän metrin sorvi, joka on mahdollista asiakastarpeiden mukaan jatkaa jopa 12-metriseksi.
Telojen koneistukset ovat edelleen ohjelmassa, mutta tekemisen painopiste on viime aikoina muuttunut alihankintakoneistuksien suuntaan. Tämän vuoksi Polllari on kehittänyt jyrsinpuolen tekemistään. Kesän jälkeen on ajettu sisään Cenic Finland Oy:n Petri Niittysen toimittamaa GibbsCAM-ohjelmaa. – Telatyöt veti viime vuonna hyvin, tänä vuonna isot alihankintakokonaisuudet. Kun painopiste on kääntynyt alihankintakoneistuksien suuntaan, haluamme myös panostaa tämän sektorin kehitykseen. Tämän vuoksi otimme esimerkiksi Gibbs­CAMin käyttöömme, ja samassa yhteydessä jalkautettiin myös SolidWorks tuotantoon, jolloin työntekijämme voivat ensin itse mallintaa ja sen jälkeen tehdä ohjelmat Gibbs­CAMiin. Näin toteutettuna esimerkiksi kiinnittimien tekeminen on helpottunut merkittävästi mallinnuksien kautta, kertoo toimitusjohtaja Tommi Pollari.


Kokoonpantuja kokonaisuuksia aina 50 000 kg saakka

Ensi vuonna 20 vuotta täyttävä Koneistus Pollari Oy yltää työstöprosesseissaan halkaisijaan 1 250 mm ja pituuteen 8 000 mm saakka. Yksittäiset koneistettavat aihiot saattavat painaa jopa 20 tonnia, ja valmiiksi hitsattuja ja kokoonpantuja kokonaisuuksia on toteutettu aina 50 tonnin painoon saakka.

Koneistus Pollari toimii kahdessa yksikössä kahdeksan työntekijän voimin, joiden toteuttamana liikevaihto pyörii tällä hetkellä noin 1,5 miljoonassa eurossa. Sääksjärvellä toteutetaan pääsääntöisesti telat ja pitkät kappaleet. Tampereen Hervannan yksikkö on keskittynyt alle kaksi tonnia painaviin monipuolisiin alihankintakoneistuksiin. – Olemme erikoistuneet pääsääntöisesti yksittäiskappaleisiin ja piensarjoihin. Mutta isompiakin sarjoja teemme kuten nyt tilauksessa oleva 300 kappaleen erä, joka toteutetaan Sääksjärvellä paletinvaihtajalla olevalla koneella. Tällä koneella on tarkoitus jatkossa enemmänkin isompia sarjoja tehdä, valaisee Pollari.

Koneistus Pollarin tuotannossa yksittäiset koneistettavat aihiot saattavat painaa jopa 20 tonnia, ja valmiiksi hitsattuja ja kokoonpantuja kokonaisuuksia on toteutettu aina 50 tonnin painoon saakka.


Laaja asiakaspohja

– Meillä on varsin laaja asiakaspohja. Tänäkin vuonna olemme toteuttaneet töitä 70 eri asiakkaalle. Töiden painopisteet ja asiakkaiden edustamat toimialat vaihtelevat vuosien välillä paljon. Myös uusia asiakkaita on löytynyt ilahduttavan paljon, tälläkin viikolla on tullut kaksi uutta asiakasta. Laajennamme jatkossakin asiakaspohjaa, sillä mitä laajempi asiakaskunta on, sitä varmemmin tasoitetaan joidenkin toimialojen hiljaisemmat ajat, miettii Pollari. Mistä sitten uusia asiakkaita löytyy?
– Oma hyvä tekemisemme huomioidaan markkinoilla ja puskaradio laulaa. Nyt saimme esimerkiksi tilauksen uudelta asiakkaalta, tämän työn arvo on kuusinumeroinen luku. Näin ison tilauksen tehneellä uudella asiakkaalla täytyy olla tieto ja varmuus osaamisestamme referenssiemme kautta.


Laadukkaampia tuotteita edullisemmin

– Tieto-taito, erikoisosaaminen sekä kokonaisuus hallussa suunnittelusta ja mate­riaalitiedosta lähtien. Nämä ovat ydinasioita, joista tarjoamamme kokonaisuus muodostuu. Teemme kokonaisuudet valmiiksi asti esimerkiksi aina telapinnoitusta myöten. Pystymme tarjoamaan parempia kokonaisuuksia kuin moni muu. Olemme vieneet esimerkiksi krympppausosaamistamme asiakkaiden tuotteiden kehittämiseksi – sekä valmistuksellisesti että paremman lopputuotteen aikaansaamiseksi. Krymppauksella olemme pystyneet korvaamaan hitsattuja komponentteja, jolloin saavutetaan parempi laatu edullisemmin valmistettuna.
– Tärkeää osaa näyttelee myös hyvä yhteistyö asiakkaiden kanssa, missä ymmärretään kahdensuuntainen hyöty. Näin pystytään toteuttamaan töitä laadukkaammin ja edullisemmin, arvioi Pollari.

– Koneissa luotamme huippulaadukkaisiin japanilaisiin merkkeihin: Okuma, Makino ja Mitsui Seiki. Näitä koneita leimaa kestävyys, huippulaatu ja -tukevuus. Kovat tarkkuusvaatimukset, esimerkiksi kolmen metrin telan muototoleranssi sadasosan sisällä, ja tehokas lastunpoisto saavutetaan vain huippukoneilla. Huippukoneet yhdistettynä osaamiseemme on se yhdistelmä, millä raha tulee taloon, arvioi Pollari.5-akselikoneita, monitoimisorveja ja tehokkaita lastunpoistajia

Pollarilla on arsenaalissaan parisenkymmentä konetta. Hervannassa on 5-akselikoneistuskeskuksia, monitoimisorveja ja tehokkaat isot sorvit ns. lastunpoistajat. Sääksjärven konekanta painottuu pitkien ja painavien kappaleiden koneistuksiin.
– Koneissa luotamme huippulaadukkaisiin japanilaisiin merkkeihin: Okuma, Makino ja Mitsui Seiki. Näitä koneita leimaa kestävyys, huippulaatu ja -tukevuus. Kovat tarkkuusvaatimukset, esimerkiksi kolmen metrin telan muototoleranssi sadasosan sisällä, ja tehokas lastunpoisto saavutetaan vain huippukoneilla. Huippukoneet yhdistettynä osaamiseemme on se yhdistelmä, millä raha tulee taloon. Esimerkiksi Dupplex-materiaalia pystymme jyrsimään isolla koneella kahdella kelkalla yhtä aikaa. Viihdyn myös itse paljon tuotannossa tekijöidemme ja näiden huippukoneidemme parissa. Eli meillä ei hommaa johdeta ylhäältä lasitornista, vaan täytyy olla läsnä siellä missä tulos tehdään, uskoo Pollari.


Hyvä vauhti ja kehitystyö jatkuu

Koneistus Pollarin tekeminen kääntyi kovaan kasvuun koronan jyllätessä, josta alkanut hyvä vauhti jatkuu edelleen. – Töitä on nyt hyvin, ja myös loppuvuosi näyttää hyvältä. Harvoin alihankintatöissä on ollut näin pitkää tilauskantaa näkyvissä. Koska maailmalla on taas kaikenlaista epävarmuustekijää ilmassa, saattaa joku vetää käsijarrua mielessään. Meillä on niin kauan treenattu tätä hommaa, että jatkossakin mennään eteenpäin – ja lujaa. Laajan asiakaskuntamme ansiosta aina joku sektori vetää, kuten nyt tuulivoima ja energiateollisuus, uskoo Pollari ja jatkaa: – Olemme entistä kyvykkäämpiä GibbsCAMin ansiosta, ja nyt työntekijöidemme pystyvät mallintamaan töitä itsenäisesti. Tämä vahvistaa valtavasti yksittäisvalmistusta ja 5-akselikoneistusta. Tuleen emme jää makaamaan, vaan kehitämme tekemistämme jatkossakin aktiivisesti. Pohja on vankka ja siltä pohjalta on hyvä ponnistaa kohti 20-vuotisjuhlavuottamme, päättää Pollari.

– Hommaa kehitetään jatkuvasti. Viimeisinä kehitysaskeleinamme otimme käyttöön GibbsCAMin, jonka ansiosta olemme saaneet lisää tehokkuutta erityisesti 5-akselikoneistukseen sekä yksittäiskappaleiden valmistukseen, kertoo toimitusjohtaja Tommi Pollari.

Koneistus Pollari Oy
Tommi Pollari, toimitusjohtaja
puh. 050 560 5154
www.koneistuspollari.com