Koneistus Pollarin telavalmistuksen koneistuskapasiteetti tuplaantui

Keskiraskaan koneistuksen erikoisosaaja Koneistus Pollari Oy on laajentunut myös raskaansarjan koneistukseen hankkimalla telojen sorvaukseen järeän kokoluokan seitsemän metrin sorvin, jota on mahdollista asiakastarpeiden mukaan jatkaa 12-metriseksi. Myös Pollarin kevyemmän pään sorvauskapasiteetti on vahvistunut merkittävästi automaattipalettiradalla varustetulla Okuman pystysorvilla.

20-vuotista taivaltaan tänä vuonna viettävä Koneistus Pollari Oy:n perustat sorvattiin vuona 2002, jolloin 20-vuotias koneistaja Tommi Pollari hankki ensimmäisen automaattisorvinsa. Töitä osaavalle nuorelle miehelle alkoi kertymään siinä määrin, että vuonna 2005 Tommi perusti oman koneistusyrityksensä. – Pitkä matka on kuljettu tuosta ajasta, jolloin en osannut kuvitellakaan, että ”autotallisorvaamostani” kehittyisi nykypäivän tasoinen tehdas, miettii Tommi Pollari.


Telavalmistuksesta kasvujytky

Vuonna 2020 Pollari laajensi palveluvalikoimansa kattamaan myös telavalmistuksen, aina suunnittelusta valmiisiin tuotteisiin saakka. Tuo linjaus osoittautui oikeaksi. – Telavalmistuksen liityttyä ohjelmaamme vuoden 2019 liikevaihtolukemamme ovat lähes tuplaantuneet noin 1,5 miljoonan euron lukemiin. Ja hyvä vauhti on jatkunut edelleen myös tänä vuonna. Kasvuamme tukee myös uusin investointimme 40-tonninen seitsemän metrin sorvi, jota on modulaarisen rakenteensa ansiosta mahdollisuus jatkaa aina 12-metriseksi saakka, kertoo Tommi.

Järeään telasorvaukseen sopivan sorvin hankinta ei ollut Pollarille ihan vaivaton projekti. – Tarpeisiimme soveltuvan uuden sorvin toimitusaika on tällä hetkellä noin yksi vuosi. Meillä kuitenkin oli suuri tarve saada kone nopeasti arsenaaliimme ja olimme erittäin onnekkaita löytäessämme tämän sorvin. Tämä Poreba-telasorvi on hyvässä kunnossa oleva huippukone, jolla oli kaiken lisäksi erittäin vähän tunteja mittarissa. Kone oli varsinainen löytö. Tämän koneen myötä telojen koneistuskapasiteettimme tuplaantuu ja pystymme hyppäämään telavalmistuksessa seuraavalle tasolle, iloitsee Pollari.


Kolme tukijalkaa kahdessa toimipisteessä

Koneistus Pollarin telavalmistusyksikkö sijaitsee Tampereen rajan tuntumassa Lempäälän Sääksjärvellä, jossa lattiapinta-alaa on reilu 1 000 m2.
Pollarin toinen yksikkö sijaitsee Hervannassa. Tässä 600 m2:n yksikössä keskitytään alihankintakoneistukseen. – Vaikka telavalmistus on noussut erittäin tärkeäksi osaksi tekemistämme, kokonaisuutemme muodostuu kolmesta tukijalasta: telat, kallioporat ja alihankinta. Näistä muodostuu noin kolmensadan asiakkaan kanta, joista vuositasolla on aktiivisia 60–100. Heille toimitamme noin 1 000 erilaista osaa/kokonaisuutta vuodessa, sanoo Tommi.

Toimistotilojen saniteettitilat tunnustavat väriä, josta tämän uutisen toimittanut ”Ilveksen miäs” sai allergiaoireita.

Kokonaisuuksien toimittaja ja nollasarjojen erikoisosaaja

Kokonaisuus on sana, johon Pollari mielellään tarttuu. – Kokonaisuudet ja kokoonpantujen kokonaisuuksien toteutukset ja toimittaminen, niiden hallitseminen. Siinä olemme vahvoja ja sitä puolta tulemme kehittämään edelleen.
– Monelle toimijalle muun muassa nollasarjat ovat haasteellisia toteuttaa. Me olemme yksi parhaisiin lukeutuva nollasarjojen toteuttaja Suomessa. Ne pystymme toteuttamaan myös kannattavasti, mikä on luonnollisesti yrityselämän perusedellytys, vakuuttaa Pollari.
– Nollasarjoissa tulee esiin vahva ja kokonaisvaltainen ammattiosaamisemme. Monesti esimerkiksi asiakas toimittaa meille osan, joka pitäisi valmistaa. Me mallinnamme sen ja valitsemme sille tehokkaimman valmistustavan. Ja jos kappale päätyy sarjatuotantoon, me annamme asiakkaalle näkemyksemme parhaalle mahdolliselle tavalle valmistaa kappale, mikä voi tarkoittaa monesti pieniä muutoksia konstruktiossa. Eli suunnittelemme kustannustehokkaimman tavan valmistaa kappaleen hyödyntämällä muun muassa SolidWorksia.
Myös Telakunnossapitotöihin liittyen Koneistus Pollari tarjoaa kokonaisosaamistaan: suunnittelu, laakerointi ja tasapainotus. – Tarjoamme telat (ja pyörät) valmiiksi pinnoitettuna joko kumilla tai polyuretaanilla asiakkaan eri käyttökohteisiin ja vaatimuksiin.

Pollarin viimeisin Okuma-hankinta on automaattipalettiradalla varustettu pystysorvi.


Just-on-time ei Pollarin ”juttu”

– Moni yritys on trendin mukaan mennyt just-on-time-ajattelun mukaiseen tekemiseen, jolloin varastosaldot pidetään minimissä, mielellään nollassa. Tämä ei ole meidän juttumme, vaan meillä ajatellaan päinvastoin: tavaraa pitää olla hyllyssä, jolloin kykenemme reagoimaan asiakkaiden nopeisiinkin tarpeisiin hyvinkin lyhyellä toimitusjalalla, lupaa Pollari.


Okuma-mies

Toinen merkittävä Pollarin viimeaikaista koneinvestoinneista on automaattipalettiradalla varustettu Okuma-pystysorvi. Tämäkin kone sijoittuu Sääksjärven yksikköön. – Aivan huippukone tämäkin, joka vahvistaa alihankintapuolen kykyämme. Saamme paljon hintakilpailukykyä, kun ei tarvitse operaattorin olla vaihtamassa osia, eli hintakilpailukykymme paranee. Tämä Okuma on erittäin tehokas ja tosi tarkka kone, jolla päästään sadasosien tarkkuuksiin.
– Niin tämäkin kone on Okuma, niin kuin suurin osa koneistamme. Okuma on konemerkkinä aivan huippu, niin tehojensa kuin tarkkuutensa ja kestävyytensä puolesta, arvioi Pollari.
– Paljonko saamme laadukkaasti lastua irtoamaan, sillä on merkitystä. Okumilla saamme rouhinnassa lastua irti 300–400 kg tunnissa eli parhaimmillaan yli 7 tonnia vuorokaudessa. Ajattelin jossain kohtaa todistaa, kun ajamme yhdellä koneella yhdeksän kipperiä lastua vuorokaudessa, Tommi suunnittelee.


MEP-automaattisahalla tehoa alkupään tuotantoon

Myös alkutuotannon tehokkuuteen ollaan Koneistus Pollarilla panostettu Hervannan yksiköön hankitulla Prodmac Oy:n toimittamalla MEP Shark 282 NC 5.0 -sahalla. – Tehokas kone tuokin. Tämän automaattisahan myötä valmistusprosessia saadaan myös nopeutettua.


Kaikki saman katon alle

Koneistus Pollari etenee tällä hetkellä vahvassa myötätuulessa. – Tilauskantaa on pitkälle ensi vuodelle näkyvissä. Nopeastihan suunta voi myös muuttua, mutta sekin kuuluu tähän alaan. Me haluamme jatkossakin kehittää toimintaamme kokonaisvaltaisesti ja tulemme myös jatkossa investoimaan konekantaamme vahvasti. Myös uudet toimitilat siintävät suunnitelmissa, jolloin saamme kaikki toiminnot saman katon alle, miettii sanavalmis Pollari tulevaa.

Koneistus Pollari Oy
Tommi Pollari
toimitusjohtaja
puh. 050 560 5154
www.koneistuspollari.com

Sen verran kiirettä Pollarilla riittää, että monesti kahvipaussitkin vietetään konepajalla kahdella jalalla. – Tällä viimeksi hankitulla 40-tonnisella telasorvillamme tuplaamme telojen koneistuskapasiteettimme. Modulaarisen rakenteensa ansiosta tämä sorvi on mahdollisuus jatkaa aina 12 metriin saakka, kertoo toimitusjohtaja Tommi Pollari.