Konepaja Iimäki Oy vahvisti tuotantoaan uudella Quaserilla

Salossa, Perttelin kylässä toimiva konepaja hankki kasvunsa varmistajaksi Cron-Tek Oy:ltä uuden pystykaraisen koneistuskeskuksen. Uusi Quaser MV-184-P/12 on myös ensimmäinen Suomeen tullut uuden ulkoasun saanut kone. Ominaisuuksiltaan se on Kone­paja Iimäen harkitsemista vaihtoehdoista parhaiten heidän tuotantoonsa sopiva kokonaisuus.

-Meillä hallissa olevat vanhemman sukupolven koneistuskeskukset alkoivat tulla kapasiteettinsa ylärajalle ja siksi lähdimme investointiprojektiin. Yrityksemme on vasta omistajavaihdoksen jälkeen keskittynyt alihankintakoneistamoimagon kasvattamiseen ja se on onnistunut niin hyvin, että uusia koneita tarvitaan. Palkkasimme myös juuri yhden uuden työntekijän, joka aloittaa lokakuun alkupuolella, yrityksen toimitusjohtaja Jouko Ilander kertoo.

Pitkä historia
Vuonna 1970 aloittanut konepaja valmisti vuosikymmenien ajan tuotteita metallista Talmulle. Heidän tärkein tuotteensa oli henkilö- ja pakettiautoista löytyvä metallinen varoituskolmion jalka. Niitä yrityksestä on lähtenyt ulos muutamia miljoonia kappaleita. Kappalemäärissä laskettuna yritys on valmistanut epäkeskopuristimilla eniten pieniä osia suurina sarjoina enimmäkseen autoteollisuuden tarpeisiin. Erilaisia pikkuruisia osia on taottu useita miljoonia kappaleita. Yrityksestä löytyy todella pitkä kokemus työkalu- ja muottivalmistuksesta sekä epäkeskopuristimin valmistettavien tuotteiden sielunelämästä.

Yritys uuteen nousuun
Uudet yrittäjät astuivat mukaan syyskuussa 2017, jolloin Jouko Ilander ja Anssi Mäenpää ostivat yrityksen puoliksi. Tämä pelasti yrityksen, kun kaverukset näkivät mahdollisuuden lähteä kehittämään uinuvaa tuotannon osa-aluetta, eli alihankintana tehtävää koneistusta, jolle kysyntää löytyy. Yrityksen tuotannossa työskentelee myös Anssin serkku Arttu Mäenpää sekä osaksi eläkkeellä oleva lähes 40 vuotta yrityksessä töissä ollut Esko Jalonen. Esko on yrityksen työkalusuunnittelun ja valmistuksen spesialisti, jolta hiljaista tietoa yritetään siirtää nuoremmille.
– Meillä oli erinomaiset lähtökohdat aloittamiselle, kun neljän hengen yrityksestä löytyy yhteensä yli 100 vuotta kokemusta metalliteollisuudesta monelta eri osa-alueelta. Yrityksessä oli periaatteessa melko valmis konekanta, jota nyt olemme lähteneet kehittämään. Ensimmäiset hankinnat ovat olleet automaattivannesaha, CNC-sorvi ja nyt tämä uusi Quaser.

Laadukasta tekemistä
Jokaisen menestyvän yrityksen takana on ammattitaitoinen ja omistautuva henkilökunta, jota tukee asiantuntevat omistajat. Tällöin saadaan aikaan tyytyväisiä asiakkaita, jotka ovat toiminnan tae pitkällä tähtäimellä.
– Mielestämme olemme onnistuneet aika hyvin, kun kahden ensimmäisen liiketoimintatilikauden aikana olemme kasvattaneet liikevaihdon 50 t€ ihan kelvollisiin
300 t€ lukemiin. Tämä on tarkoittanut paljon työtä myös meiltä omistajilta. Pelkkiä paperitöitä en ole ehtinyt tekemään, vaan niiden lisäksi minun hoidettavinani ovat kaikki epäkeskopuristintyöt, lasikuulapuhaltamiset sekä logistiset tehtävät. Anssi tekee CNC-koneiden ohjelmoinnit, hoitaa vanhempien koneistuskeskusten sekä uuden Quaserin työt kokonaan.
– Asiakkaat ovat kiitelleet erityisesti joustavuuttamme, nopeuttamme sekä hyvää laatua. Olemme vielä erittäin pieni tekijä ja siksi pystymme nopeasti antamaan vastauksia asiakkaiden pyyntöihin. Valmistamamme sarjat ovat varsin pieniä. Paljon teemme ihan yksittäisiä protokappaleita ja sarjakoot ovat isoimmillaankin vain noin 100 kpl.

Tuotantosektorit
– Teemme kolmella eri sektorilla tuotantoa. Ne ovat tämän hetkisen suuruusluokkansa mukaisessa järjestyksessä: Koneistus ja kokoonpano, työkalu- ja muottivalmistus ja epäkeskopuristeet. Koneistuksen osuus on jo nyt suurin, mutta tulee entisestään kasvattamaan osuuttaan tulevaisuudessa. Tarkoituksenamme on tehdä jatkuvia investointeja konekantaan siten, että tasainen ja hallittu kasvu oikeanlaisilla uusilla koneilla jatkuu pitkälle tulevaisuuteen, Ilander pohtii tuotantoa ja sen tulevaisuutta.
– On selvää, että myös henkilökuntaa on kasvatettava lisää tulevaisuudessa. Taajamien läheisyys on meille positiivinen asia, ja toivommekin löytävämme hyviä tulevaisuuden lupauksia yritykseemme kasvamaan konepajapuolen ammattilaisiksi. Meillä on hyvin kapasiteettia tuotannossa kaikilla osa-alueilla ja mielellään otamme vastaan uusia haasteita. Meiltä saa kattavasti apua tuotantoon liittyvissä asioissa, eli ole rohkeasti yhteydessä, niin katsotaan yhdessä miten päästään tuottavimpaan lopputulokseen, Jouko Ilander päättää. ●

INFO

Konepaja Iimäki Oy
Jouko Ilander
toimitusjohtaja
puh. 044 243 4414
www.konepajaiimaki.fi
Lisätietoja koneesta:
Cron-Tek Oy
Kari Koski
puh. 0400 794 349
www.crontek.fi