Pienten kappaleiden koneistukseen uusi Biglia

Kun tulee tarve saada laadukkaita tuotteita paljon ja nopeasti, kannattaa kysyä tarjousta Nivalassa toimivalta Hero Mechanics Oy:ltä, joka on juuri tuplannut tuotantokapasiteettinsa Vossi Group Oy:n toimittamalla Biglia B438 Y2 sorvauskeskuksella. Uusi kone tuo kapasiteettia etenkin pienten kappaleiden valmistukseen, maksimi halkaisijan ollessa 38 mm.

-Meillä on käynnissä ensimmäinen vuosi uusissa tiloissa ja nyt pääsemme tosissaan tekemään tulosta, kun saimme myös tämän uuden koneen tuotantoon. Koko toimitusprosessi meni paremmin kuin odotimme ja luvatun
6 kk sijaan kone tuli jo neljän kuukauden kuluttua. Se on nyt ollut reilun kuukauden päivät täydellä teholla valmistamassa kappaleita ilman mitään ongelmia, toimitusjohtaja Esa Lohela kertoo.

Uusi yritys uusissa tiloissa
– Aloitimme ensin vuokratiloissa täällä Nivalassa, mutta pian päätimme rakentaa uudet toimitilat, jotka paremmin vastaavat myös tulevaisuuden suunnitelmiamme. Omistan yrityksen yhdessä Väinö Konttilan kanssa ja pääasialliset tuotteemme tällä hetkellä ovat keskisuurina sarjoina valmistettavat koneistettavat pienet kappaleet, mutta myös protosarjat kuuluvat tuotantoomme.

Uudet Biglia B438 Y2 ja TOP Fusion 338 Multilevel
Tukeva, kompakti ja nopea Biglia B438 Y2 on kaksirevolverinen ja -karainen varustettuna kahdella Y-akselilla ja pyörivillä työkaluilla. Lisäksi sorvauskeskuksen vastakara on ohjelmoitavissa orjaksi toiselle revolverille kolmirevolverien tapaan.
– Moni asia puolsi tämän kokonaisuuden valintaa. Luonnollisesti hinta-laatu­suhde on erittäin tärkeä, mutta Vossin lupaus toimitusajasta oli aivan omaa luokkaansa kilpailijoihin verrattuna. Tämän koneen kohdalla juuri toimitusaika sai meidät tekemään lopullisen päätöksen Biglian hyväksi. Yksi valintakriteeri oli luotto Vossin kykyyn hoitaa myös kaikki jälkimarkkinointiasiat nopeasti. Ne nousevat todella suureen arvoon, kun yritämme palvella omia asiakkaitamme mahdollisimman tarkasti niin laadullisesti kuin aikataulullisestikin. Mahdollisten ongelmien tullessa voimme luottaa saavamme nopeasti tukea Vossilta.
– Koska valmistettavat sarjat ovat todella pitkiä, halusimme saada kapasiteetiltaan riittävän tankoautomaatin. TOP Fusion 338 Multilevel:iin saadaan tankoja neljään tasoon, jolloin kone tekee töitä todella pitkään itsenäisesti. Tämä konekombinaatio tuo meille tarvittavan määrän kapasiteettia hoitaa nykyiset asiakkaamme ja heiltä tulevat uudet tilaukset, mutta antaa mahdollisuuden ottaa myös uusia asiakkuuksia.

Luotettavat koneet
– Vanhempi koneistamme, jonka kapasiteetti on 65 mm saakka, on varustettu myös tankoautomaatilla. Tällä valmistimme aiemmin myös kaikki pienemmät nippelit, mutta Biglian myötä saamme sen käyttöön omaan tehokkuusluokkaansa. Vanhemmassa koneessamme on molemmissa karoissa viisi akselia, eli sillä onnistuu työstöt monipuolisesti ja tehokkaasti, Lohela toteaa.

Kattava asiakaskunta
– Meillä on paljon asiakkaita monelta eri teollisuuden alalta. Isoimmat tilaukset tulevat tällä hetkellä elektroniikan ja rakennusteollisuuden puolelta. Terveydenhuollon asiakkuudet ovat olleet myös hyvässä kasvussa. Laaja asiakaspohja on taannut suhteellisen tasaisen kuormituksen tuotantoomme, ilman suurempia kausivaihteluita. Uskon, että löydämme myös uusia teollisuuden asiakkaita, kun saamme myös uuden tuotantoteknologiamme käyttöön tämän vuoden aikana.

Ammattimaiset tekijät töissä
Yrityksessä työskentelee omistajien lisäksi yksi palkollinen. Kokemusta alalta löytyy muutama kymmenen vuotta jokaista miestä kohti, joten ainakaan ammattitaidon puutteeseen ei pitäisi asioiden tyssätä.
– Olemme päässeet erinomaisesti vauhtiin tuotannon kanssa ja monesta eri asiasta riippuu toteutuva tulos, mutta oletan meidän tänä vuonna päätyvän noin 400–500 te€ liikevaihtoon. Tavoitteemme on kasvattaa tuotantoa ihan uusiin suuntiin vielä tämän vuoden aikana, kertoo Esa Lohela myös tulevaisuuden suunnitelmista.

Harvinaista herkkua tulossa tuotantoon
Loppuvuodesta saapuu Hero Mechanics Oy:lle koneet, joita ei juuri Suomesta löydy. Oman tutkimustyön tuloksena yritykselle hankitaan puristin ja sintrauslinjasto, jolla saadaan todella pienin kustannuksin valmistettua tuotteita, jotka tavallisilla tuotantotavoilla ovat joko todella hintavia tai jopa mahdottomia.
– Meille tulevan tuotantomenetelmän edut ovat nopeus, materiaaliominaisuudet, edullisuus, tarkkuus, pieni jatkojalostustarve ja kilpailukykyinen hinta loppukäyttäjälle. Kun konstruktio on asiakkaan kanssa selvitetty, tilataan muotti, jonka saaminen kestää alle 2 kuukautta. Tällä muotilla saadaan valmistettua tuotteita kuin liukuhihnalla. Kun kappalemäärä minkä asiakas vähintään tarvitsee on muutaman tuhannen luokkaa, niin hinta tulee todella kilpailukykyiseksi.
– Lopputuotteen kannalta ajateltuna saavutetaan erittäin tasainen laatu läpi koko kappaleen riippumatta tuotteen valmistukseen käytetystä seoksesta. Erilaisia materiaalivaihtoehtoja ja niiden seoksia voidaan tehdä todella paljon. Helposti on tehtävissä ruostumattomat ja karkaistavat teräkset, kuparimetallit ja erilaiset alumiiniseokset. Lopputuotteen mittatarkkuus on koneen valmistajan mukaan noin kahden sadasosamillimetrin luokkaa, Lohela kehuu menetelmää ja sen ominaisuuksia.
– Tämän uutuuden tuotantoon saattamisen jälkeen tulemme ensi vuonna palkkaamaan ainakin yhden henkilön lisää tuotantoon. Meillä kaikki työntekijät tulevat koulutetuiksi kaikkiin tehtäviin, eli haemme monipuolista osaajaa, mutta kaikkein tärkein on tahto kasvaa sellaiseksi, ei niinkään valmis tietotaito.

Mahdottomia tai kalliita muotoja
– Perinteisissä menetelmissä on tiettyjä rajoitteita, jotka eivät vaivaa sintraamalla valmistuksessa. Esimerkiksi pääteurattomat hammastukset saadaan tehtyä helposti, vaikka kappaleen sisäpinnalle. Myöskään perinteisten työstömenetelmien materiaalihukkakustannukset eivät liity tähän menetelmään. Materiaalihukka on käytännössä tasan nolla. Valmiiksi tehty metallipulveri puristetaan muottiin valmiiseen muotoon josta kappale siirtyy sintrauslinjastoon, jossa pulveri sulaa kiinteäksi kappaleeksi.

Tutkittua laatua
– Teemme laadunvarmistuksen osalta yhteistyötä täällä Nivalassa sijaitsevan Jokiedu Oy:n kanssa. Heiltä löytyy laitteistot ja osaaminen kattavien materiaalitestausten tekemiseen. Heillä on vetolujuus- ja iskusauvalaitteistot, sekä röntgenlaitteet. Näiden avulla saamme tarvittavat todistukset tuote-erittäin valmistamiemme kappaleiden laadusta. Luonnollisesti testit tehdään asiakkaan niin vaatiessa, sekä uusien materiaaliseosten käyttöönottojen yhtey­dessä.
– Muutama asiakas meillä jo on näille tuotteille ja uusia mielellään otamme. Tervetuloa kysymään tarjousta, jos edulliset, mutta laadultaan ensiluokkaiset sarjavalmisteet ovat tarvelistalla. Koneella saadaan valmistettua maksimissaan halkaisijaltaan 100 mm ja korkeudeltaan 50 mm olevia kappaleita.

Maailmalle messuille
– Tavoitteemme on mainostaa palveluitamme messuilla kansainvälisille tilaajille. Ensi vuoden aikana osallistumme ainakin yhteen suureen messutapahtumaan Euroopassa. Toki kasvua pyritään löytämään myös kotimaan markkinoilta, Esa Lohela päättää. ●

INFO

Hero Mechanics Oy
Esa Lohela
toimitusjohtaja
puh. 040 518 8374
esa.lohela@heromec.fi
https://heromec.fi/
Lisätietoja Bigliasta:
Vossi Group Oy
puh. 010 8200 502
www.vossi.fi/biglia