Milltamo siirtyi robottiaikaan

Kaivos-, saha- ja koneteollisuudelle alihankintakoneistuksia toimittava Milltamo Oy on tehostanut tuotantoaan viisiakseliseen OKK:n koneistuskeskukseen integroidulla Fanuc-robotilla, joka on tuonut selkeää nopeutta ja kapasiteetin lisäystä yrityksen tekemiseen.

Robottisolu saatiin Milltamoon reilu vuosi sitten. Askel askeleelta robotin mahdollisuudet on saatu paremmin hyödynnettyä. – Luonnollisesti siirtyminen robotisoituun tuotantoon ottaa aikansa, ennen kuin siitä saadaan kaikki hyödyt irti. Järjestelmässämme Fanuc-robotti on integroituna OKK-koneistuskeskukseen ja Mitutoyon mittalaitteeseen, kertoo toimitusjohtaja Kaisa Juortamo.

Robotilla lisäkapasiteettia ja tylsät työvaiheet pois
Ylöjärvellä toimivan Juortamon perheyrityksen tekemisen pohjana on kymmenkunta aktiivista asiakasta. Näistä kolme suurinta muodostaa valtaosan tämän ylöjärveläisyrityksen noin 1,2 M€ liikevaihdosta.
Volyymituotteina tuotannossa ovat kallioporanterät, sylinterin pohjapäädyt ja suurimpana haketusteräpalat, joka on selkeästi suurin yksittäinen valmistettava tuote­ryhmä.
Haketusteräpaloja valmistetaan pareittain noin 1500 kappaleen erissä ja vuositasolla volyymi näissä on kymmeniä tuhansia. – Viimeaikojen suurin investointimme on Vossin toimittama viisiakselinen OKK VC-X500 -koneistuskeskus, jolla valmistetaan haketusteräpaloja. Viisiakselisuutta hyödynnämme teräpalojen geometrialtaan kaarevien muotojen koneistuksessa. OKK on osoittautunut erinomaiseksi koneeksi tässä tehtävässä. Robotin ansiosta prosessi on nyt entistäkin tehokkaampi. Saimme sen ansiosta huomattavasti lisää nopeutta ja lisäkapasiteettia tekemiseemme, ja lisäksi tylsät työvaiheet saatiin ­Fanucin suorittamaksi, kertoo Juortamo.

Kulutusosille tarvetta
Vaikka Milltamon juuret ulottuvat aina 1980-luvulle asti, asiakaskunta on pysynyt melko samanlaisena. – Meillä on pitkiä asiakassuhteita. Olemme erikoistuneet heidän erikoisteräsmateriaaleista valmistettavien kappaleiden valmistukseen. Kiinnittimet yms. ovat hioutuneet näiden osien mahdollisimman tehokkaaseen valmistukseen. Vuosikymmenten aikana meille onkin kertynyt hyvä kokemus, tarkkuus ja joustavuus palvelemaan näitä hyviä vakiasiakkaitamme.
– Nämä asiakkaidemme tuotteet ovat kulutusosia, ja kun käyttökohteet edustavat eri sektoreita – kaivos-, saha- ja koneteollisuus – työtä on riittänyt mukavasti eri suhdanteiden aikaan, sanoo Juortamo.

Naiset menestyvät myös metallialalla
Kaisa Juortamo on johtanut isänsä Teuvon perustamaa Milltamoa vuodesta 2013, ja pitkän päivätyön yrityksessä tehnyt Teuvo on edelleen mukana päivittäisessä tekemisessä. Kolmantena osakkaana yrityksessä on Kaisan sisko Riika.
Miten naisjohtajuus on tällä varsin miehisellä metallialalla otettu vastaan? – Olen aina työskennellyt miesten keskuudessa, eikä edellisessä toimessanikaan toisen yrityksen kehitysinsinöörinä naiseuteni aiheuttanut mitään ongelmia, kuten ei Milltamon toimitusjohtajanakaan. Päinvastoin, näen naiseuden etuna. Työntekijöillä on matala kynnys tulla juttelemaan jopa henkilökohtaisista asioista. Naisena minun on ehkä myös miehiä helpompi myöntää, että en tiedä esimerkiksi koneistukseen liittyviä asioita kaikilta yksityiskohdiltaan. Siihen ei ole edes tarvetta, sillä meillä on omat erikoisosaajat sitä varten. Tietämys riittävällä tasolla on tarpeeksi, ja minulla jää aikaa oman sarkani hoitamiseen, kun ei tarvitse joka asiaan syventyä. Jokainen tekee oman osansa yrityksen menestyksen eteen, vastaa Kaisa Juortamo.
– Meillä on muutenkin hyviä kokemuksia naisista metallialalla, sillä tälläkin hetkellä meillä on kaksi naiskoneistajaa ja kesätyöntekijänäkin meillä oli yksi nainen. Naiset ovat osoittautuneet tarkoiksi ja huolellisiksi koneistajiksi, arvioi Juortamo.
– Meillä on myös kolme ulkomaalaistaustaista työntekijää, joista osa on työskennellyt jo vuosia tuotannossamme. Työntekijöiden keskuudessa vaihtuvuuttakin on toki jonkin verran matkan varrella ollut, mutta olemme onnistuneet löytämään uusia hyviä ihmisiä lähteneiden tilalle. Täytyy vain hyväksyä, että uudet ihmiset eivät osaa kaikkea. Hyvän motivaation ja perustaidot omaavista ihmisistä saa hyviä tekijöitä sisäänajoajan jälkeen. Kaiken kaikkiaan meillä on nyt hyvä 17 hengen porukka sopivalla ikärakenteella, kiittelee Juortamo.

Uudistukset mielessä
Milltamon lähiaikojen investoinnit robottiin ja viisiakselikeskukseen tarvitsevat Kaisa Juortamon mielestä jatkoa. – Alkaa tulla seinät vastaan. Nyt käytössämme on 850 m2, mutta onneksi laajennusoikeutta tontillamme on 3000 m2 asti. Mietinnässä on myös koneistuskapasiteetin lisääminen, sekä sorvien että koneistuskeskusten osalta. Täytyy tarkkaan pohtia, mikä on seuraava investointi, kaikkea ei voi kuitenkaan kerralla toteuttaa, miettii Kaisa Juortamo. ●

INFO

Milltamo Oy
Kaisa Juortamo
toimitusjohtaja
puh. 044 786 5941
www.milltamo.fi